Житейската библия на Божана Апостолова

Житейската библия на Божана Апостолова | StandartNews.com

Немотията е страшно нещо, но понякога върши добри дела. Тя направи Божана Апостолова поетеса. Точно заради сирашката участ, двете басмени рокли, мизерния шербет и филията хляб с олио.

Учителките не я забелязват. Въпреки че много се старае, учи... За тях са важни щерките на докторите, адвокатите, а не детето на улицата, което гледа от коя трева ядат котките, за да направи от нея супа и да нахрани братята си.

Конкурсът за стихове, посветени на патрона на училището "Христо Смирненски", е сигнал за атака. "Сега вече ще ме забележат", решава третокласничката и написва три стихотворения. Печели трета награда и книгата "Честна дума" на Цветан Ангелов. Щастливо от победата си, детето решава, че е родено поетеса. И написва още пет стихотворения, които изпраща на Леда Милева. Получава първото писмо в живота си, и то не от кого да е, а от авторката на "Зайченцето бяло":

"Мило дете, опитите да се пишат стихотворения са хубаво нещо. Четете повече художествена литература. Подпис."

На въпроса: "Има ли тук художествена литература?", в библиотеката отговарят: "Колкото искаш". Даже жената я погалва по главата, прави й картон и й дава цели три книги. Какъв късмет! Да попаднеш на свястна библиотекарка и тя да те тласне към четенето. Нещо повече - да те съветва какво да четеш.

Ще минат години и по книжарниците ще се появи "Нестинарска орис", поезия от Божана Апостолова. След нея ще излязат още осем нейни поетични книги. Последната, "Беше ли любов" - през 2010 година. "Божана, много харесвам стиховете ви" - ще й каже Леда Милева при случайна среща в Новотел "Пловдив", а Божана ще се усмихне и ще попита "Реабилитирахте ли детството ми?"

"Поезията си идва сама, ще сподели по-късно поетесата. Виж, с прозата е по-друго - освен талант, се иска и дупе." През 2005 година излиза първата й прозаична книга "Делнична библия", издаден в Турция, Русия, а сега в Гърция. Преживените истории в нея те хващат за гърлото. Удостоена е с награда "Пловдив" за най-добър роман. Няколко години след това излиза втора книга "Делнична библия". В нея Божана Апостолова споделя своя път на парите, на успеха, на реализацията...

Последният й роман - "Кръстопът без пътища", преведен вече в Германия, разказва за драматичните преживявания на една съвременна бизнес дама. Следват две детски книги - "Човекът с небето" и "Чудото на сензорите", и първата българска поредица за деца "Малката Божана" - в съавторство с любимата й внучка.

Днес Божана Апостолова издава годишно между 80-100 книги от български автори. Някои от тях световно неизвестни - такава е съдбата на всяка първа книга - купуват я близки, роднини и няколко съседи. Други, като Георги Господинов, Милен Русков, Стефан Цанев, Станислав Стратиев, Рангел Вълчанов, Петко Бочаров, Тодор Николов, Радостина Ангелова, Людмил Тодоров, Весела Ляхова, Крум Филипов, достигат завидни тиражи. Заради кризата банкерите я съветват: Спрете ли, ще сте една от богатите жени в България". Но тя е категорична: Ако трябва, ще се върна пак към мизерията, шербет с дробен хляб ще ям, но ще продължа да издавам българските творци. През тази година всички национални награди спечелиха автори на "Жанет 45". Каква по-висока оценка от това да имаш любовта на читателите и на журитата едновременно!"

Баба и внучка - съавторки

Странно наистина, но един подарък на баба за любимата й внучката за по малко от година стана явление в българската детска литература. Компютърът, който Божана трябваше да получи за третия си рожден ден, бе заменен с книга: "Малката Божана в нощта на чудесата". Една звезда пада в ръката на момиченцето и то я подарява на баба си, "за да й свети и да не се препъва вечер с уморените си крака". Така започва историята. И никой, дори голямата Божана Апостолова, която я е измислила, не знае още, че с нея се слага началото на първата българска поредица за деца. Изненадата е още по-голяма, когато малката Божана доста настоятелно определя темата на следващата история:

"Малката Божана в деня на боклуците". Странна идея. С боклуци се занимават кметовете, еколозите, бизнесмените, но не и децата. Малките се интересуват от феи, магьосници, великани... И все пак много бързо "Малката Божана в деня на боклуците" вижда бял свят. "Ха, сега пък боклук?!", ще възкликне София Несторова - и ще продължи: "Но боклукът, освен че някога е бил "нещо полезно и нужно", в тази удивителна книга се превръща в приказка, неразказвана досега. В същия дух Мария Калинова ще продължи: "Не съм чела по-завладяваща приказка". Божана Апостолова успява да преобрази всички ненужни неща с помощта на детското въображение. Онова, което във всекидневието подминаваме като боклук и даже страним от него, се оказва парченце следа, парченце от един цял приказен свят, пише Марин Бодаков. В това време първата книга за малката Божана вече е с получила първото си признание: Националната награда за литература "Христо Г. Данов". Вече никой не може да спре тандема съавторки Божани. Вярно е, че "баба ги пише, но кой й ги казва, бе..." - ще сподели по-късно малката Божана. От боклука тя се спуска дълбоко в подводния свят: там където рибите са толкова големи, че "главите им са колкото къща, а устата - колкото пещерата на Бунарджика. Историята завършва с "До следващата ни среща". И тя идва. "Малката Божана в магазин за смехорийки".

Хлапетата продължават да се забавляват с историите на малката Божана. Тя расте все по-умна и наблюдателна. Но ако нейното въображение немирно ликува, честният разказ на нейната баба хваща за гърлото всеки възрастен. Явно това не остава незабелязано, защото Божана Апостолова е удостоена с националната награда "Константин Константинов" за автор на книги за деца.

Но и най-хубавото нещо си има край. Така мислят съавторките след последната книга от уникалната поредица: "Малката Божана и чудовището Тъмп". Но грешат. Речено било малката Божана да не си тръгва още. И това решават невръстните читатели. Те още далеч преди това са показали, че много обичат малкото момиченце, като след преживяванията му в деня на боклуците са го удостоили с наградата "Бисерче вълшебно". Гласуването става в сайта "Аз чета", а клавишите там натискат не вечно уморените и нервни възрастни, а малките детски пръстчета. И така след пет книжки малката Божана попада в шестата. Този път обаче авторите са други. Защото: "Бяхме искрено учудени и много зарадвани, когато на адреса на издателството започнаха да пристигат изписани и изрисувани страници от цялата страна, където деца разказват измислени истории за Малката Божана", твърди редакторката на издателството София Несторова. И ето че по книжарниците се появява шестата книжка от поредицата: "Деца дописват малката Божана". Никой от авторите й не е известен. Засега. Но така е било и с класиците. Някога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай