Вторник,

Затишие в ГЕРБ пред бурята Борисов

От: Екип на "СТАНДАРТ" -
12526
Затишие в ГЕРБ пред бурята Борисов
A
A
A

* Тотев излиза от рулетката за изборите в Пловдив, чакат се следващите още в неделя

* Премиерът разделя партийната от местната власт, вкарва Желева в изпълнителната комисия ​​​​​​​

Прочистване на структури, които не работят, засилване ролята на Изпълнителната комисия, отказ от идеята за втори човек в партията и издигане на нови лица в местните структури. Това е в основата на програмата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обновление на партията между евровота и местните избори наесен. Промените трябва да се случат в неделя по обяд. Тогава ще започне конгреса на ГЕРБ.

Апартаментгейт принуди Борисов още преди европейските избори бързо да се освобождава от замесените в скандала, а след изборите главният виновник в него – заместникът му Цветан Цветанов, загуби окончателно всичките си постове. Въпреки добрите резултати за него не само нямаше прошка, както се бе зарекъл преди това Борисов, но и раздялата мина със скърцане на зъби. Лидерът принизи ролята на държащия структурите Цветанов, че и без него те работят, защото партията е на лидера. Цветанов пък отвърна задочно, че "една партия не може един човек да я управлява", и се зарече да критикува всяко грешно решение в ГЕРБ.

И ако една поредица от сватбарски снимки са достатъчно доказателство, че Цветанов тихомълком продължава партийни совалки по страната, то обиколките на Борисов се превърнаха в негов патент- с джип, с министри на задната седалка, излъчвани пряко - по интернет. На едно място спира, за да чуе болките, на друго - открива обекти, на трето - подкрепя бизнеса, на четвърто - преговаря с чужди инвеститори.

Вярна е, че Борисов е цар на пиар-а. Но истината е, че той няма друг ход, освен да демократизира партията си и да влезе отново в ролята на човек от народа, който си пази кацата с мед, но маха катрана от нея.

Отсега е ясно, че в неделя партийният конгрес (Национално събрание) ще гласува оставките на Цветан Цветанов като зам.-председател на Изпълнителната комисия на партията и на Румяна Бъчварова, като член на Изпълнителната комисия. Наследник на Цветанов няма да има, а заместниците на Борисов ще останат двамата най-верни - столичният и бургаският кмет Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. А за член на Изпълнителната комисия може да бъде избрана новата шефка на кабинета на министър-председателя – Деница Желева.

Очаква се Борисов да разпредели досегашните задачи на Цветанов измежду всички членове на комисията, повече власт ще има и  административният секретар Цветомир Паунов. Общинските и областните партийни ръководства обаче занапред ще докладват на Изпълнителна комисия като колективен орган, за да не се помисли някой за новия Цветанов. Жалбите от граждани и структури, които сега отиваха на мейла на Цветанов пък вече ще се гледат под лупа от нов орган.

Силен ход по линия на демократизацията е и идеята да се отдели партията не само от изпълнителната, но и от местната власт. Това означава, че кметове вече няма да са областни координатори на партията. Любопитно е обаче дали повечето от тях ще останат кметове, или ще разчитат само на партиен пост.

Партийното прочестване и обновяване безспорно се чака с най-голям интерес от публиката. Отсега е ясно, че първите потърпевши ще са структурите, които загубиха изборите. На дузпата са Добрич, Ямбол и Плевен, като за тези райони ще се търсят добри организатори и силни фигури по места.

Кулминацията се чака в знаците на Борисов кой от големите кметове ще запази поста и кой не. Дни преди конгреса кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че излиза от битката за градоначалници. Дали съдбата му ще последва още някой от големите градове в неделя, зависи от изненадите, който Борисов е приготвил. Този път май ги е запазил в тайна и от най-приближените. Защото от седмици в ГЕРБ цари невиждано затишие. Като пред буря.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички