Западът иска да засмуче  опитните ни шофьори

Понятията "конкуренция" и "свободно движение" вече не са ценности в ЕС, казва Красимир Лалов

Западът иска да засмуче  опитните ни шофьори | StandartNews.com

АКЦЕНТИ

* Скоро няма да има кой да заработва парите за пенсии в България

* Белгийските власти раздробиха протеста на българските и румънските превозвачи 

* 120 хил. германски водачи се пенсионират през последните две години

* Не заплащането, а по-високото образование и здравеопазване привличат нашите на Запад

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Г-н Лалов, вашата браншова организация участва ли със свои представители на протеста на превозвачите в Брюксел на 10-и януари?
- Разбира се - Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) участва с около 85 човека на протеста на пл. "Люксембург" в Брюксел.
- С колко камиона?
- В българското публично пространство броят на камионите странно много се размножава. По принцип имаме разрешение само за 15 камиона.
- Български и румънски?
- Не, само българските са 15, или по-точно - 14 плюс 1, който се използва като сцена. Просто белгийските власти не разрешават повече. Назначени са и хора, които да отговарят за организацията на протеста, за реда на площада и т.н. - в пълно съответствие със законите на Белгия. Задължително сме оставили коридори за безпрепятственото преминаване на автомобилите на "Бърза помощ" и на полицията, както си му е редът, така че като бели хора ние не създаваме хаос и суматоха в столицата на Европейския съюз.
- Колко са всичките протестиращи от България?
- Организирахме два чартъра за около 600 човека до Брюксел. Отделно много от нашите фирми използват своите водачи, които транзитират през Белгия - наредено им е да оставят камионите си на близки паркинги. Наехме автобуси, които да минат и да съберат тези водачи, за да ги откарат на мястото на протеста на пл. "Люксембург". Разчитаме много и на големия брой българи, които работят в Европейската комисия и в други европейски институции - да се включат като съпричастни към нашия протест. Специално за това ние помолихме вицепремиера Томислав Дончев да ни окаже съдействие в тази насока и получихме уверение, че държавата ще направи всичко необходимо това да се случи. Така че би трябвало всеки да изпълни това, което е обещал и е поел като ангажимент пред България.
- Каква подкрепа очаквате от братските браншови организации - румънски, полски и пр.?
- Румънците също имат разрешение да протестират, но на друг площад, в близост до нашия. Явно целта е да ни разделят, да раздробят протеста, за да не изглежда той толкова масивен и да не направи силно впечатление на евродепутатите в Брюксел - знаете, че Белгия е една от страните, които също подкрепят Плана "Макрон". 
- Освен наши и румънски водачи, включиха ли се полски, латвийски, литовски и пр.?
- Да, браншовите организации от Полша и Прибалтика обявиха, че ни подкрепят, но какво точно означава това - нямаме ясна представа. Моментът наистина е много деликатен и всяка държава се бори за себе си, само ние с румънците сме на един и същи хал. Това е нормално, тъй като всички останали са в много по-добро положение в сравнение с България и Румъния, така че това също оказва влияние при вземането на решения от тях за протести. 
- Какво е твоето лично усещане - ще има ли ефект този протест за международния автомобилен транспорт на България и Румъния?
- Ще се опитам да отговоря по един заобиколен, но достатъчно красноречив начин. През 2018-а година в Германия се пенсионираха около 60 хиляди шофьора на тежкотоварни автомобили. Очаква се през настоящата 2019-а година да се пенсионират още около 54-55 хиляди водачи. Вследствие на това германската икономика изпитва огромен глад за шофьори, а сам знаете, че икономиката, пазарът - празнини не търпят. Ако човек неотдавна е посещавал Германия, вероятно е обърнал внимание, че пред всички магазини, болници, общински и държавни учреждения има обявени хиляди и хиляди свободни работни места. Освен това политиката на германското правителство спрямо икономическите емигранти е много агресивна - например там можеш да посещаващ курсове за изучаване на немски език само срещу 1 евро на месец! Същата агресивна политика спрямо икономическите емигранти е характерна и за Франция и други държави от ЕС, които също изпитват остър глад за кадри - същата е картинката и в Белгия, и в Холандия и пр.
Следователно на Европа й трябват един куп работници, които няма откъде другаде да дойдат, освен от страни като България и Румъния. Вижте, тук става въпрос вече не за онази млада и силна икономика на Германия отпреди 40-50 години, например, на която й бяха достатъчни само икономическите емигранти от бивша Югославия, а по-късно - и тези от Турция. В момента нуждата от работна ръка на Запад наистина е огромна. Така че тези държави, искайки да защитят своите икономики, ще направят всичко възможно, за да постигнат тази цел. А и те са пределно наясно, че единствено в транспорта могат да ударят България и Румъния, където той е най-силен. 
- За да ни вземат шофьорите? Но те могат да им дадат по-високи заплати и пак да ги вземат?
- Ще се опитам да хвърля още малко светлина по проблема. Ако лично аз, например, регистрирам своя транспортна фирма в Германия и започна да извършвам вътрешноевропейски превози, каквито и в момента правя, но като българска фирма, вече няма да ми е необходимо нито моите камиони, нито моите шофьори да се връщат в България. Говоря за едни и същи камиони и едни и същи водачи, които ще са регистрирани като фирма превозвач не в България, а в Германия. Значи при първия случай аз ще имам разходи за връщането на камионите и/или водачите в България, които във втория случай, ако фирмата е германска, ще спестя. За сметка на това пък ще си плащам данъците и осигуровките в Германия. В такъв случай в задачата се пита: какво става с България, където няма да влизат данъци и осигуровки, а на всичко отгоре и нейната работна сила се засмуква от Запада?! 
Нещо повече, все повече българи вече се пренасят не само да работят, но и да живеят в Германия, например. Защо? Надявам се, че много хора вече осъзнават, че животът на Запад означава преди всичко висококачествено здравеопазване и образование. Разговарял съм с много хора и силно впечатление ми направи изказването на една стоматоложка, която обясни, че точно поради тези съображения никога няма да се върне в България. При това тази стоматоложка обясни, че изобщо не става въпрос за пари, тъй като в България заработвала средно по 10 000 лв. на месец, докато в Германия заплатата й не нахвърля 2500-2600 евро, което е около два пъти по-малко. Така че "разликата е около два пъти в моя вреда, но аз живея в Германия заради детето си, което има по-висок стандарт на живот и получава по-добро образование и здравеопазване от тези в България", обясни тази лекарка. 
Затова и изпомпването на работна сила от България в посока Запад ще продължи. А българските превозвачи сме не само много, но и сме много необходими на западните икономики. 
Поради това не мисля, че нашата борба като превозвачи срещу пакета "Макрон" ще бъде лека, а напротив - тя ще е изключително трудна. Това е истината. Така че ако някой на Запад се опитва да ни убеждава, че много се е загрижил за здравето на нашите шофьори с този пакет "Макрон" - Боже мой, благодарим, но не сме нито толкова глупави, нито наивни!
Затова в най-скоро време няма да има работна ръка, която да заработва нашите пенсии тук - нещо, което не е зле за се помисли, и то много отговорно, от експертите и управляващите.
- А какво е заплащането на един германски шофьор сега и каква би била заплатата на един български шофьор в Германия?
- Първо, един германски шофьор работи от 8.00 часа в понеделник до 15.00 часа в петък. Да го накараш да работи в събота и неделя е абсурд! В същото време обаче в Германия има доста предприятия с 24-часов и 7-дневен режим на работа, които, естествено, трябва непрекъснато да бъдат транспортно обслужвани. 
Второ, много трудно можеш да накараш един германски водач да работи извън територията на Германия, а някои не искат да излизат дори от провинцията, в която живеят. Хората искат вечер да се прибират при семействата си. 
Трето, на фона на всичко това, заплащането на германските и българските водачи, към момента, е едно и също. 
- Следователно за същите пари българските водачи ще вършат много повече, и то "черна", работа, от германските си колеги?
- Да. Отделно навлата, които се заплащат на германските превозвачи, са около два пъти по-високи, отколкото на нашите, така че германската икономика като цяло ще спечели. Освен това, докато бях половин година в Германия, научих, че транспортът там се субсидира по един много интересен начин - всички транспортни и спедиторски фирми получават до 35 000 евро годишно по специално допълнение към техния закон за автомобилните превози, което е съвсем официално. С тази своего рода субсидия германската държава се стреми да покрие част от тол таксите, които местните фирми заплащат. По този начин, напълно естествено, германските автомобилни превозвачи стават много по-конкурентни от всички останали на континента. 
Следователно реално съществуват един куп дребни и интересни неща, от които, ако човек се заинтересува, много бързо усеща, че понятия като "конкуренция" и "свободно движение на стоки и хора" са останали само едни пожелания на територията на Европейския съюз. Така че и Планът "Макрон" няма абсолютно нищо общо с широко прокламираните "Европейски ценности", а Европа се е движила и ще продължава да се движи не на две, а на три и повече скорости!


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай