Юнакът Хариша вилнее из Кападокия

Юнакът Хариша вилнее из Кападокия | StandartNews.com

София. "Хариша в подземния град" е новият хит на книжния пазар. Приключенията на малкия Марко Адамс продължават в Кападокия - сред каменните приказки, издълбани от най-древните християни. Чудесата на природата и на човешкия дух се намират на територията на съвременна Турция. Марко се озовава в дълбоки шахти и сред феномени на вековна архитектура. Този път детето среща малък гекон, единствения оцелял представител от вида си в Кападокия. Оказа се, че търговци на екзотични животни са изловили всичките му близки и приятели, за да ги продават в зоомагазините по света. Малкият гекон има голяма тайна, която иска да сподели с Хариша. Момчето разбира, че посланието на житните кръгове за засаждане на дървета има истински смисъл. Благодарение на групата му във Фейсбук деца от цял свят споделят къде и какво дърво са посадили. Анализ на картата открива нови знаци. Очевидно приключенията тепърва започват.

Всичко това е естествено продължение на предишните авантюри на Хариша. Техен автор е Биляна Траянова - актриса, сценарист и продуцент на документални филми и телевизионни формати, сред които най-популярни са актьорското риалити "Стар машин" и травъл предаването "Без багаж". Пет деца от читателите с един родител за компанията ще бъдат избрани на 18 февруари. Те ще заминат за Кападокия - по стъпките на Хариша из подземния град. Как да стане това, разберете на сайта Harisha.bg.

Как се ражда идеята за авантюрите на Хариша? Приказката тръгва от пустинята на Раджастан в Индия. Във втората книга "Хариша и Анаитис" детето пристига при племето масаи в саваната на Кения и спасява малко момиченце, което е осиротяло, след като родителите му били разкъсани от лъвовете. В третата, "Хариша в дъждовната гора", научава как да оцелява в джунглата на Малайзия, какво причиняват бракониерите. Спасява малко слонче и среща племето аборигени Оранг Ашли, които живеят по най-примитивен начин. В "Хариша и тайните кръгове" той разкрива тайната за житните кръгове, потапя ни в дебрите на археологията и ни запознава с една от най-интелигентните птици - гарвана.

"Иска ми се поредицата за Хариша да заинтригува децата - да четат и да растат като активни изследователи. Все по-често хората споделят, че съвременните малчугани просто нямат интерес към книгите. Мечтаех да им дам нещо, което наистина ще ги очарова. Знаех си, че това със сигурност ще са пътешествията, свръхчовешките дарби, каузите като опазването на природата, засаждането на дървета. Всичко това съм осмислила благодарение на сина ми - той ми беше учителят. Както се оказа, стана и мой съавтор с рисунките, които прави от името на Хариша в книгите, а също по стечение на обстоятелствата играе и Хариша в книжната поредица.

В книгите залагам на изконни ценности. Хариша е модел за подражание с доброто си възпитание, бърз ум, находчивост и изследователски нюх. Децата се отъждествяват с подобни герои и учат от тях. Чрез приказката малките ще се замислят и ще си онагледят различни важни житейски ситуации", споделя Биляна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай