Йордан се стяга за ревю в Париж

Младият дизайнер превзе Брюксел с шевици и пендари

Йордан се стяга за ревю в Париж | StandartNews.com

Варна. Целеустремен, талантлив и влюбен в работата си. Това е варненецът Йордан Михалев, който прослави България на международния моден конкурс в Брюксел "Ethno Tendance Fashion Weekend", грабвайки първа награда в категория "Млад дизайнер". Първият българин, допуснат до престижната надпревара в столицата на Европа, не спира да мечтае. Абсолвентът в специалност мода и мениджъмънт в модата на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър"(ВСУ) се цели високо - иска да направи голяма кариера в Париж.

Йордан вкусва успеха рано. Още като първокурсник печели конкурс на списание "ELLE" за млади артисти. Награждават го с посещение на Париж. "По време на това пътуване се запознах с интересни хора от бранша, от които мога да науча много", споделя Данчо. В трети курс Йордан постига следващия си голям успех. След годишното ревю на ВСУ го пращат на стаж в Милано - точно по време на Седмицата на модата. "Дори и да не се запознаеш с важни клечки и да не отидеш на нито едно ревю, само от разходки по улиците на града през тази седмица, можеш да научиш повече за модата, отколкото в университет", разказва с вълнение младият дизайнер.

Заради доброто си представяне в Милано по време на стажа получава покана да присъства на някои ревюта, благодарение на което се запознава с големи имена в бранша.

Последния семестър от четвърти курс пък Йордан прекарва в Кралската академия по изящни изкуства в Антверпен, Белгия, където е приет по програма "Еразъм". "Нямах никакви надежди да се получи, тъй като знам, че много отсяват кандидатите и приемат само най-добрите от най-добрите", обяснява Данчо. Въпреки всичко решава да опита и успява. В академията по "Еразъм" приемат едва 15 души от цял свят, а в специалността, за която Йордан се бори - театрален костюм, са само двама. Той - и едно момиче от Милано. "Самият град е много жив и артистичен, а да учиш в Кралската академия е страхотно, тъй като има много силен моден департамент", споделя дизайнерът. За няколкото месеца, прекарани в Антверпен, момчето научава много и дори участва в пиеса, в която отговаря за костюми на императори и императрици.
Месец след като се прибира от Белгия, Йордан Михалев получава предложение да участва в международния моден конкурс "Ethno Tendance Fashion Weekend" в Брюксел. "Зачудих се дали да приема, дали ще се справя и в крайна сметка реших да рискувам", казва Данчо. За да подготви колекцията си, младият дизайнер е имал само месец и половина.

Започнал работа в началото на август, а ревюто било на 14 септември. "Трябваше да свърша ужасно много неща, работех буквално 24/7. Довършвах последните детайли в деня на самото пътуване. Но благодарение на приятелите ми, които бяха до мен през цялото време и ми помагаха с каквото могат, успях да се справя", спомня си момчето.

Едва след като пристига в Брюксел, Данчо осъзнава в колко мащабно събитие ще вземе участие и какво всъщност е постигнал. Колекцията, която му носи и голямата награда, е от 8 модела, но заради проблем с манекенките успява да представи само 7 от тях. Темата на цялото събитие е етно мода, затова младите дизайнери трябва да почерпят вдъхновение от собствената си култура. "Аз съм единственият българин, взел участие в този конкурс, и нашата култура беше абсолютно непозната за публиката. Може би заради това им беше и толкова интересна", разказва Данчо. В моделите си той е съчетал съвременни и леко грубовата кройки с нежни етно елементи като стари български шевици и престилки.

Елементът, обединяващи колекцията му, са разнообразните аксесоари, направени от пендари. "Беше ми малко трудно да намеря всички тези неща, защото повечето хора, които ги пазят, не са склонни да се разделят с тях. Специално за аксесоарите получих поздравления от журито, защото бях единственият дизайнер, използвал аксесоари", казва той. За първото място Данчо се е борил с още 7 млади таланти, за които разказва, че не са реагирали добре на победата му и само едно от момичетата го е поздравило.

Голямата наградата от конкурса е повече от впечатляваща. Съвсем скоро един от моделите на Йордан ще краси корицата на международно модно списание. Втората част от наградата е съвместна работа с белгийска корпорация, която ще помогне на момчето да създаде собствена марка в Белгия. "Тази стъпка смятам обаче да направя след време, защото все още не се чувствам напълно готов", споделя той.

Догодина младият дизайнер ще има възможността да направи и самостоятелно ревю в Париж. С нетърпение очаква да разбере дали ще трябва да представи същите модели, или ще може да покаже нещо ново. "Към момента имам много оферти както от частни лица, така и бутици, които искат да купят етно колекцията ми, но я пазя, тъй като не знам дали няма да се наложи да я представям пак", казва варненецът. Последната част от наградата е швейцарска шевна машина за 4000 евро.

"От всички награди може би най-много се вълнувам за ревюто в Париж, тъй като там мога да се запозная с много нови хора, от които да черпя опит и с които да създам трайни контакти", подчертава Йордан.
За в бъдеще талантливото момче смята да се завърне в Белгия. "Като цяло голямата ми цел е Париж. Това е мястото, което най-много ме влече, и имам чувството, че там ще се чувствам най-добре. Но това е голям залък за моята уста. Трябва да го карам стъпка по стъпка, а Белгия е един добър старт", казва Данчо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай