Понеделник,

Йордан се стяга за ревю в Париж

От: Администратор -
1516
Йордан се стяга за ревю в Париж
A
A
A

Варна. Целеустремен, талантлив и влюбен в работата си. Това е варненецът Йордан Михалев, който прослави България на международния моден конкурс в Брюксел "Ethno Tendance Fashion Weekend", грабвайки първа награда в категория "Млад дизайнер". Първият българин, допуснат до престижната надпревара в столицата на Европа, не спира да мечтае. Абсолвентът в специалност мода и мениджъмънт в модата на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър"(ВСУ) се цели високо - иска да направи голяма кариера в Париж.

Йордан вкусва успеха рано. Още като първокурсник печели конкурс на списание "ELLE" за млади артисти. Награждават го с посещение на Париж. "По време на това пътуване се запознах с интересни хора от бранша, от които мога да науча много", споделя Данчо. В трети курс Йордан постига следващия си голям успех. След годишното ревю на ВСУ го пращат на стаж в Милано - точно по време на Седмицата на модата. "Дори и да не се запознаеш с важни клечки и да не отидеш на нито едно ревю, само от разходки по улиците на града през тази седмица, можеш да научиш повече за модата, отколкото в университет", разказва с вълнение младият дизайнер.

Заради доброто си представяне в Милано по време на стажа получава покана да присъства на някои ревюта, благодарение на което се запознава с големи имена в бранша.

Последния семестър от четвърти курс пък Йордан прекарва в Кралската академия по изящни изкуства в Антверпен, Белгия, където е приет по програма "Еразъм". "Нямах никакви надежди да се получи, тъй като знам, че много отсяват кандидатите и приемат само най-добрите от най-добрите", обяснява Данчо. Въпреки всичко решава да опита и успява. В академията по "Еразъм" приемат едва 15 души от цял свят, а в специалността, за която Йордан се бори - театрален костюм, са само двама. Той - и едно момиче от Милано. "Самият град е много жив и артистичен, а да учиш в Кралската академия е страхотно, тъй като има много силен моден департамент", споделя дизайнерът. За няколкото месеца, прекарани в Антверпен, момчето научава много и дори участва в пиеса, в която отговаря за костюми на императори и императрици.
Месец след като се прибира от Белгия, Йордан Михалев получава предложение да участва в международния моден конкурс "Ethno Tendance Fashion Weekend" в Брюксел. "Зачудих се дали да приема, дали ще се справя и в крайна сметка реших да рискувам", казва Данчо. За да подготви колекцията си, младият дизайнер е имал само месец и половина.

Започнал работа в началото на август, а ревюто било на 14 септември. "Трябваше да свърша ужасно много неща, работех буквално 24/7. Довършвах последните детайли в деня на самото пътуване. Но благодарение на приятелите ми, които бяха до мен през цялото време и ми помагаха с каквото могат, успях да се справя", спомня си момчето.

Едва след като пристига в Брюксел, Данчо осъзнава в колко мащабно събитие ще вземе участие и какво всъщност е постигнал. Колекцията, която му носи и голямата награда, е от 8 модела, но заради проблем с манекенките успява да представи само 7 от тях. Темата на цялото събитие е етно мода, затова младите дизайнери трябва да почерпят вдъхновение от собствената си култура. "Аз съм единственият българин, взел участие в този конкурс, и нашата култура беше абсолютно непозната за публиката. Може би заради това им беше и толкова интересна", разказва Данчо. В моделите си той е съчетал съвременни и леко грубовата кройки с нежни етно елементи като стари български шевици и престилки.

Елементът, обединяващи колекцията му, са разнообразните аксесоари, направени от пендари. "Беше ми малко трудно да намеря всички тези неща, защото повечето хора, които ги пазят, не са склонни да се разделят с тях. Специално за аксесоарите получих поздравления от журито, защото бях единственият дизайнер, използвал аксесоари", казва той. За първото място Данчо се е борил с още 7 млади таланти, за които разказва, че не са реагирали добре на победата му и само едно от момичетата го е поздравило.

Голямата наградата от конкурса е повече от впечатляваща. Съвсем скоро един от моделите на Йордан ще краси корицата на международно модно списание. Втората част от наградата е съвместна работа с белгийска корпорация, която ще помогне на момчето да създаде собствена марка в Белгия. "Тази стъпка смятам обаче да направя след време, защото все още не се чувствам напълно готов", споделя той.

Догодина младият дизайнер ще има възможността да направи и самостоятелно ревю в Париж. С нетърпение очаква да разбере дали ще трябва да представи същите модели, или ще може да покаже нещо ново. "Към момента имам много оферти както от частни лица, така и бутици, които искат да купят етно колекцията ми, но я пазя, тъй като не знам дали няма да се наложи да я представям пак", казва варненецът. Последната част от наградата е швейцарска шевна машина за 4000 евро.

"От всички награди може би най-много се вълнувам за ревюто в Париж, тъй като там мога да се запозная с много нови хора, от които да черпя опит и с които да създам трайни контакти", подчертава Йордан.
За в бъдеще талантливото момче смята да се завърне в Белгия. "Като цяло голямата ми цел е Париж. Това е мястото, което най-много ме влече, и имам чувството, че там ще се чувствам най-добре. Но това е голям залък за моята уста. Трябва да го карам стъпка по стъпка, а Белгия е един добър старт", казва Данчо.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички