Понеделник,

Васил Тончев пред “Стандарт” с прогноза за изборите

От: Даниела Денева -
7236
Васил Тончев пред “Стандарт”  с прогноза за изборите
A
A
A
Какви са възможните сценарии за развитие на политическата обстановка у нас? Социологът Васил Тончев коментира пред "Стандарт".

* За следващия парламент коалициите ще са на кантар, от предизборната борба зависи кой ще надделее

* Ако има нов кабинет, всички партии губят

* Вотът на недоверие е шанс за рестарт, но след избори, казва Васил Тончев

* Управляващите не се справиха с най-важното - цените на енергията

* Дръпнаха шалтера на Русия без да са осигурили алтернативи. защо ние трябва да сме на първа линия?

* Президентът следва по-умерената линия, което ще доведе до по-балансирани решения

* Има реална опасност да влезем в изборна спирала

- Г-н Тончев, как виждате политическата картина? 

- Важни са тенденциите и хоризонтите, които се очертават в развитието на политическата обстановка у нас. Аз смятам, че едва ли ще успеят да съберат мнозинство и най-вероятно ще отидем на предсрочни избори. Но нещо повече - моето мнение е, че би било много вредно за управляващите в момента да направят такова мнозинство. Аз мисля, че вотът на недоверие всъщност на тях им помогна. 

- Защо?

- Ситуацията се развиваше неблагоприятно във всяко едно отношение. Те просто не се справиха с най-важните неща, които трябваше да направят. Нямаме никаква концепция за бъдещето на цените на енергията, като знаем каква е международната обстановка.

Управляващите автоматично се отказаха от "Газпром" без да са намерили заместители за доставки на газ. И при положение, че заради международната обстановка цените на газа може да стигнат до небесата, а ние нямаме дългосрочен договор, за нас положението може да стане страшно.

По отношение на нашите взаимовръзки с Русия също излизаме на предна линия с най-острите критици с риск дори да скъсаме дипломатическите отношения. А ние зависим за много неща от Русия. Примерно за горивото за АЕЦ "Козлодуй". Казват - за една година напред имаме гориво. Ами след това? При положение, че се знае, че половината от мощностите в САЩ ползват руски уран и гориво от Русия. Как биха могли те да ни предоставят на нас? Много е сложно и много трудни и обиколни са пътищата. Нищо от това не е осигурено, ние дърпаме шалтера и казваме "Край".

Всичко това се прави някак си на сляпо, прибързано и според мен емоционално. Зависими сме от руския пазар и по отношение на туристическия сектор, и по отношение на недвижимите имоти. Защо трябва да сме на първа линия срещу Русия?

Да, ние подкрепяме Украйна, ние съчувстваме на украинците, помагаме им. Но в самата Европа има две противоположни мнения. Едното е на войната да се сложи веднага край и да се тръгне на преговори. Което би било неблагоприятно за Украйна, тъй като се предполага, че ще се наложи тя да отстъпи от своите територии. Другото мнение е да чакаме Украйна да стане победител и тогава да се тръгне към преговори. Защото е ясно, че в един момент трябва да се премине към дипломатическото поприще. Но вторият вариант е много рискован, тъй като ситуацията може много да се влоши. Върху това в Европа много се спори.

- А ние на коя позиция сме?

- Президентът е с тези, които казват, че най-разумното е войната да се спре по най-бързия начин и да се премине към преговори. А тези, които са крайно десни, където отиде и правителството, казват - не, ние ще помагаме с всичко - с оръжие и т.н., за да победи Украйна и тогава да се преговаря. Според мен това е авантюристична позиция. Ние не сме се определили, но е много важно да се определим и да следваме тази линия. Която, разбира се, трябва да е най-благоприятната за България. Все пак трябва да мислим преди всичко за нас. Никаква яснота няма за дългосрочната линия на правителството - какво прави, къде отиваме и защо.

- И затова този вот на недоверие всъщност им дойде "дюшеш"?

- Той ги извади от тази спирала, която вървеше устремно надолу и им даде нов шанс, рестарт за нова програма и избистряне на приоритетите, които трябва да се следват. Но според мен трябва да се мине през избори, защото е очевидно, че оставането им във властта в момента в този вид, в тази коалиция би било самоцелно, само за да властват, а не да определят някакви по-радикални мерки.

Очевидно е, че "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" няма как да се сработят след всичко това, което стана между тях и беше изказано от техните лидери, от членовете на техните формации. Така че най-добре би било да има нови избори. Ако не стане сега, а се удължи по някакъв начин животът на тази коалиция, това ще е в ущърб на всички партии, които са в нея.

- Споделяте ли мнението на някои социолози, че вотът на недоверие всъщност е укрепил ПП?

- Това е техният шанс. Оставането им на власт ще свали рязко надолу подкрепата за тях. Докато сега имат шанс наново да се явят пред избирателите, наново да представят програмата, целите и намеренията си. И евентуално да достигнат до ново мнозинство, но с много по-избистрени идеи за управление.  

Ситуацията е изключително тежка и всеки, който е на власт през следващите 6 месеца, ще понесе много сериозни негативи. Ситуацията изцяло може да излезе от контрол, ако цените на горивата се качат главоломно. По всички най-важни въпроси, за които говорихме досега, в тази програма няма отговор. Така че ако останат на власт в този вид, в който са сега, за всички партии в управлението ще има много много отрицателни последици. 

- Две от партиите - ДБ и БСП, подкрепят правителството и искат да останат на власт. Не си ли дават сметка за негативите?

- Очевидно, че не. При положение, че поддържат правителството, те смятат, че това за тях е някакъв политически актив. Но според мен в широките кръгове на общественото мнение на това ще се гледа като на власт заради самата власт. 

- Да разгледаме и другият сценарий -  правителство не се съставя, идва служебен кабинет. Кой ще понесе негативите от сложната ситуация - няма ли да се стоварят върху президента Радев?

- Безспорно, че президентът ще трябва да понесе отговорност. Но както казах - от двете основни линии, по които може да се върви, президентът е за по-умерените мерки и за баланса по линия на по-големия неутралитет в рамките на ангажиментите ни към ЕС и НАТО. И тази линия може да доведе до много по-балансирани решения. Разбира се, това ще бъде краткосрочно, тъй като знаем, че животът на служебния кабинет е кратък.

 - Към днешна дата как виждате резултатите от предсрочни избори и конфигурациите след това?

 - Данните, които излизат от социологическите проучвания, показват, че ще имаме един изключително раздробен парламент. Изключително равностойни са двете позиции на управляващи и опозиция. Ако сложим от едната страна сегашната опозиция ГЕРБ, прибавим към тях гласовете на ДПС и "Възраждане", за които също се смята, че със сигурност ще са в парламента,

За да се направи мнозинство без тези три формации, от другата страна трябва да се обединят всички. Там най-вероятно ще бъде "Български възход" на Стефан Янев на мястото на ИТН - поне това сочат данните, плюс БСП, плюс ПП и ДБ. Нещата са на кантар - подкрепата за единия лагер и за другия лагер е някъде 50 на 50. И всъщност въпрос на предизборна борба ще бъде кой от тях ще успее да надделее.

- След като нещата са на кантар, има ли опасност да зациклим и да влезем в една безкрайна изборна спирала?

- Има такава опасност. При положение, че старите системни партии изгубиха влияние, а новите партии се провалят и не успяват да поемат стабилно лидерство, изглежда, че в близко бъдеще сме обречени да излъчваме раздробени парламенти, в които много трудно могат да се направят управляващи коалиции. 

- А какво трябва да се случи, за да излезем от този порочен кръг?

- Да се появи субект със силна партия и силно лидерство. Като това, което се случи във Франция - старите партии си отидоха, но се яви Макрон, който успя да спечели избирателите два пъти вече. Макар че и там имат проблеми, но все пак нови партии, които излизат от нищото, успяват да се задържат. 

- Възможно ли е това да се случи в България или българинът вече е станал по-голям скептик?

- Възможно е, нещо подобно беше ГЕРБ - Бойко Борисов успя да развие партията и спечели три мандата. Но май на този етап не се очертава такъв лидер, политически субект, който да поеме тази роля. 

Нова прогноза: Избори или кабинет на губещите


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички