Васил Тончев пред “Стандарт” с прогноза за изборите

Вотът на недоверие е шанс за рестарт, но след избори, казва социологът

Васил Тончев пред “Стандарт”  с прогноза за изборите | StandartNews.com
Какви са възможните сценарии за развитие на политическата обстановка у нас? Социологът Васил Тончев коментира пред "Стандарт".

* За следващия парламент коалициите ще са на кантар, от предизборната борба зависи кой ще надделее

* Ако има нов кабинет, всички партии губят

* Вотът на недоверие е шанс за рестарт, но след избори, казва Васил Тончев

* Управляващите не се справиха с най-важното - цените на енергията

* Дръпнаха шалтера на Русия без да са осигурили алтернативи. защо ние трябва да сме на първа линия?

* Президентът следва по-умерената линия, което ще доведе до по-балансирани решения

* Има реална опасност да влезем в изборна спирала

- Г-н Тончев, как виждате политическата картина? 

- Важни са тенденциите и хоризонтите, които се очертават в развитието на политическата обстановка у нас. Аз смятам, че едва ли ще успеят да съберат мнозинство и най-вероятно ще отидем на предсрочни избори. Но нещо повече - моето мнение е, че би било много вредно за управляващите в момента да направят такова мнозинство. Аз мисля, че вотът на недоверие всъщност на тях им помогна. 

- Защо?

- Ситуацията се развиваше неблагоприятно във всяко едно отношение. Те просто не се справиха с най-важните неща, които трябваше да направят. Нямаме никаква концепция за бъдещето на цените на енергията, като знаем каква е международната обстановка.

Управляващите автоматично се отказаха от "Газпром" без да са намерили заместители за доставки на газ. И при положение, че заради международната обстановка цените на газа може да стигнат до небесата, а ние нямаме дългосрочен договор, за нас положението може да стане страшно.

По отношение на нашите взаимовръзки с Русия също излизаме на предна линия с най-острите критици с риск дори да скъсаме дипломатическите отношения. А ние зависим за много неща от Русия. Примерно за горивото за АЕЦ "Козлодуй". Казват - за една година напред имаме гориво. Ами след това? При положение, че се знае, че половината от мощностите в САЩ ползват руски уран и гориво от Русия. Как биха могли те да ни предоставят на нас? Много е сложно и много трудни и обиколни са пътищата. Нищо от това не е осигурено, ние дърпаме шалтера и казваме "Край".

Всичко това се прави някак си на сляпо, прибързано и според мен емоционално. Зависими сме от руския пазар и по отношение на туристическия сектор, и по отношение на недвижимите имоти. Защо трябва да сме на първа линия срещу Русия?

Да, ние подкрепяме Украйна, ние съчувстваме на украинците, помагаме им. Но в самата Европа има две противоположни мнения. Едното е на войната да се сложи веднага край и да се тръгне на преговори. Което би било неблагоприятно за Украйна, тъй като се предполага, че ще се наложи тя да отстъпи от своите територии. Другото мнение е да чакаме Украйна да стане победител и тогава да се тръгне към преговори. Защото е ясно, че в един момент трябва да се премине към дипломатическото поприще. Но вторият вариант е много рискован, тъй като ситуацията може много да се влоши. Върху това в Европа много се спори.

- А ние на коя позиция сме?

- Президентът е с тези, които казват, че най-разумното е войната да се спре по най-бързия начин и да се премине към преговори. А тези, които са крайно десни, където отиде и правителството, казват - не, ние ще помагаме с всичко - с оръжие и т.н., за да победи Украйна и тогава да се преговаря. Според мен това е авантюристична позиция. Ние не сме се определили, но е много важно да се определим и да следваме тази линия. Която, разбира се, трябва да е най-благоприятната за България. Все пак трябва да мислим преди всичко за нас. Никаква яснота няма за дългосрочната линия на правителството - какво прави, къде отиваме и защо.

- И затова този вот на недоверие всъщност им дойде "дюшеш"?

- Той ги извади от тази спирала, която вървеше устремно надолу и им даде нов шанс, рестарт за нова програма и избистряне на приоритетите, които трябва да се следват. Но според мен трябва да се мине през избори, защото е очевидно, че оставането им във властта в момента в този вид, в тази коалиция би било самоцелно, само за да властват, а не да определят някакви по-радикални мерки.

Очевидно е, че "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" няма как да се сработят след всичко това, което стана между тях и беше изказано от техните лидери, от членовете на техните формации. Така че най-добре би било да има нови избори. Ако не стане сега, а се удължи по някакъв начин животът на тази коалиция, това ще е в ущърб на всички партии, които са в нея.

- Споделяте ли мнението на някои социолози, че вотът на недоверие всъщност е укрепил ПП?

- Това е техният шанс. Оставането им на власт ще свали рязко надолу подкрепата за тях. Докато сега имат шанс наново да се явят пред избирателите, наново да представят програмата, целите и намеренията си. И евентуално да достигнат до ново мнозинство, но с много по-избистрени идеи за управление.  

Ситуацията е изключително тежка и всеки, който е на власт през следващите 6 месеца, ще понесе много сериозни негативи. Ситуацията изцяло може да излезе от контрол, ако цените на горивата се качат главоломно. По всички най-важни въпроси, за които говорихме досега, в тази програма няма отговор. Така че ако останат на власт в този вид, в който са сега, за всички партии в управлението ще има много много отрицателни последици. 

- Две от партиите - ДБ и БСП, подкрепят правителството и искат да останат на власт. Не си ли дават сметка за негативите?

- Очевидно, че не. При положение, че поддържат правителството, те смятат, че това за тях е някакъв политически актив. Но според мен в широките кръгове на общественото мнение на това ще се гледа като на власт заради самата власт. 

- Да разгледаме и другият сценарий -  правителство не се съставя, идва служебен кабинет. Кой ще понесе негативите от сложната ситуация - няма ли да се стоварят върху президента Радев?

- Безспорно, че президентът ще трябва да понесе отговорност. Но както казах - от двете основни линии, по които може да се върви, президентът е за по-умерените мерки и за баланса по линия на по-големия неутралитет в рамките на ангажиментите ни към ЕС и НАТО. И тази линия може да доведе до много по-балансирани решения. Разбира се, това ще бъде краткосрочно, тъй като знаем, че животът на служебния кабинет е кратък.

 - Към днешна дата как виждате резултатите от предсрочни избори и конфигурациите след това?

 - Данните, които излизат от социологическите проучвания, показват, че ще имаме един изключително раздробен парламент. Изключително равностойни са двете позиции на управляващи и опозиция. Ако сложим от едната страна сегашната опозиция ГЕРБ, прибавим към тях гласовете на ДПС и "Възраждане", за които също се смята, че със сигурност ще са в парламента,

За да се направи мнозинство без тези три формации, от другата страна трябва да се обединят всички. Там най-вероятно ще бъде "Български възход" на Стефан Янев на мястото на ИТН - поне това сочат данните, плюс БСП, плюс ПП и ДБ. Нещата са на кантар - подкрепата за единия лагер и за другия лагер е някъде 50 на 50. И всъщност въпрос на предизборна борба ще бъде кой от тях ще успее да надделее.

- След като нещата са на кантар, има ли опасност да зациклим и да влезем в една безкрайна изборна спирала?

- Има такава опасност. При положение, че старите системни партии изгубиха влияние, а новите партии се провалят и не успяват да поемат стабилно лидерство, изглежда, че в близко бъдеще сме обречени да излъчваме раздробени парламенти, в които много трудно могат да се направят управляващи коалиции. 

- А какво трябва да се случи, за да излезем от този порочен кръг?

- Да се появи субект със силна партия и силно лидерство. Като това, което се случи във Франция - старите партии си отидоха, но се яви Макрон, който успя да спечели избирателите два пъти вече. Макар че и там имат проблеми, но все пак нови партии, които излизат от нищото, успяват да се задържат. 

- Възможно ли е това да се случи в България или българинът вече е станал по-голям скептик?

- Възможно е, нещо подобно беше ГЕРБ - Бойко Борисов успя да развие партията и спечели три мандата. Но май на този етап не се очертава такъв лидер, политически субект, който да поеме тази роля. 

Нова прогноза: Избори или кабинет на губещите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай