Учени установиха костен рак при неандерталците

Учени установиха костен рак при неандерталците | StandartNews.com

Неандерталец, живял преди 120 000 години, е бил болен от форма на рак, която се среща често и днес.

Фосилизирано ребро на неандерталец, намерено в плитка пещера в Крапина, Хърватия, показва признаци на костния тумор.

Откритието е най-старото доказателство до момента за наличието на тумор в човешки организъм, твърдят американски учени.

Изследването, публикувано в списание PLoS One, дава нова светлина към комплексната история на рака при хората.

Най-ранното доказателство за рак на костите досега е било идентифицирано в древно-египетски останки от около 1,000-4,000 години преди новата ера.

"Това е най-старият тумор намерен в човешки вкаменелости," заяви Дейвид Фрейър, антрополог от Университета на Канзас, който ръководи екипа, пред BBC News.

"Това показва, че живот в относително незамърсена околна среда не е задължително да ви предпази от рак, дори и ако сте били неандерталец, живял преди 120 хиляди години."

Намерената кост не дава добра информация за целия организъм, така че общото въздействие на тумора върху здравето на лицето не може да бъде установено.

Туморът е бил диагностициран с медицински рентген и компютърна томография.

Опитите за извличане на древна ДНК от неандерталеца засега са неуспешни, но учените се надяват, че други вкаменелости може да хвърлят светлина върху рака в праисторическите хора.

Коментирайки проучването, Кет Атни, от Cancer Research UK, заяви: "Някои хора смятат, че ракът е само модерна болест, но има доказателство от вкаменелости, кости и мумии, че това е действително болест, съществувала преди много хиляди години.

"Така че, това откритие не е напълно изненадващо, въпреки че такива находки са много редки, но то помага да се хвърли светлина върху сложната история на рака при хората."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай