Учени откриха лек за подмладяване

Учени откриха лек за подмладяване | StandartNews.com

Нов Южен Уелс. Австралийски и американски учени се надяват, че могат да приложат върху хора подмладяващ лек, с който успешно са върнали времето за двугодишна опитна мишка, като са я подмладили до шестмесечна. Опитите са извършени от университетите в Нов Южен Уелс и Харвард, пише Guardian. Те открили начин за регенериране на клетки, които обръщат процесите на стареене в мускулните тъкани.

Изненадващото е, че възстановяването станало изключително бързо: опитната мишка е получавала лекарството в продължение на седмица. Учените уточняват, че експериментът е сравним с превръщането на 60-годишен човек до 20-годишна възраст.

Още следващата година те се надяват да тестват откритието и върху хора. Надеждите им са, че то може да помогне в случаите на нелечими или трудно лечими заболявания като рак, деменция и диабет.

Методът се основава върху инжектиране на коензима Никотинамид аденин динуклеотид (НАД) в клетките, който стимулира митохондриите да произвеждат енергия. С времето тези процеси се забавят именно заради намаляването на НАД в тялото.

„Процесите на стареенето са като женена двойка: когато са млади, те комуникират добре, но след време, заради продължителното съвместно съжителство, комуникацията се разваля", казва професорът от университета в Нов Южен Уелс Дейвид Синклер. „И точно като при тези двойки възстановяването на комуникацията решава проблема".

Вълшебното хапче може да бъде напълно готово още след няколко години. За съжаление дневната доза за човек ще струва около 50 000 долара. Първите резултати за действието на допълнителното инжектиране на НАД на хора обаче може да са готови още следващата година. Учените смятат, че страничните ефекти биха били минимални, тъй като става въпрос за естествено вещество.

„Хората си мислят, че целта на проучванията са да постигнем удължаване на живота до 200 години, но истинската цел всъщност е просто хората да са по-здрави и в напреднала възраст", казва д-р Найджъл Търнър, който е съавтор на експеримента. „Дали ще можем да живеем до 150-годишна възраст, още не знам, но по-важното е да не прекарваме последните 20 – 30 години от живота си в лошо здраве", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай