Туристи ще плават с кораба на Севт ІІІ

Слънчевата ладия ще е атракцията в язовир Копринка през лятото, мореплавателят Дончо Папазов нагледа строежа на птицеглавия ветроход

Туристи ще плават с кораба на Севт ІІІ | StandartNews.com

Проектът за изграждане на тракийски боен кораб край язовир Копринка продължава. До лятото се очаква дългият 19 м птицеглав ветроход "Севт" да бъде напълно завършен и да пори водите на язовира над застиналия на дъното древен тракийски град Севтополис. Това увериха през миналата седмица неговите създатели.

"В момента конструкцията, изградена от дъб, се намира на брега на язовира и е оставена да зимува в базата на Морски клуб „Севт III” – Казанлък", обясни инж.  Георги Вълевски, който отговаря за конструирането на кораба. Изпълнението вървяло по план, гредите не са изгнили, нито се разпадат, както тръбели някои "жълти" медии". За доказателство конструкторът демонстрира пред журналистите и гостите здравината на дъбовия материал. В момента не се работело единствено заради атмосферните условия, но работата по кораба щяла да бъде подновена при затопляне на времето.
Конструкторът инж. Вълевски припомни, че ветроходът се прави по модел на известните в световната археология птицеглави кораби, наричани още слънчеви ладии. Самият Вълевски дълги години се занимава с ветроходство и с конструиране на лодки и яхти, а последните години и на кораби с историческа стойност. Той е направил и древна тракийска галера - реплика на кораб на цар Резос.
Ръководител на авангардния проект „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“, който ще се осъществи с помощта на община Казанлък, е режисьорът Атанас Димитров. Той добави, че

в момента се работи по отливането на оръжията и на птичите глави, които ще бъдат монтирани на носа и на кърмата на кораба.

Научно-експерименталната част от целия проект според него е може би най-съществената. Ветроходната и едновременно гребна ладия щяла да бъде автентична реплика на тракийски боен кораб от Одриското царство. Според съвременната наука одрисите са участвали в битката на Коалицията на морските народи срещу Рамзес III (1185-1153 пр. Хр.). Победата над морските народи на последния от великите фараони на Египет Рамзес III е изобразена в гробницата Мединет Хабу в египтеския град Луксор, побратимен с Казанлък.

Според екипа на Атанас Димитров, тези изображения на птицеглав кораб от флотилията на победените са точно описание на тракийската Слънчева ладия, с която се предполага, че са пътували по Тунджа, а после и по море нашите предци - траките от Одриското царство. Тракийско изображение на Слънчева ладия (боен речно-морски кораб със симетрични два носа) има намерени при разкопки и по нашите земи  - в Разлог, припомнят археолозите. 

На място да види строежа на птицеглавия ветроход дойде и известният български мореплавател Дончо Папазов, чиито деди са казанлъчани, известни розопроизводители. Според Папазов, който обиколи света заедно със своята съпруга с "Тивия", древният корабът наистина се строял по всички правила за такива водни съоръжения.
След като бъде построен, корабът ще премине всички контроли от Държавна инспекция „Корабоплаване”- Бургас, за да се гарантира максималната сигурност и безопасност на пасажерите, които ще вози.

Община Казанлък финансира амбициозния проект с 36 хил. лв. и дъбов материал от общинския горски фонд. Намерението на общинарите е още това лято корабът на древните траки да се превърне в истинска атракция за туристи в яз. Копринка. Както е известно, на неговото дъно лежи древния тракийски град Севтополис, столица на одрисите. Той бе открит при строителството на язовир "Копринка" през 50-те години на миналия век и след като бе заснет от археолозите бе "потопен" за вечни времена.

На няколко пъти български учени и архитекти предлагаха да се изгради бетонна или стъклена чаша до дъното и чрез специални асансьори туристите да могат да разглеждат застиналия тракийски град. Проектът "Севтополис" обаче се оказа твърде скъп и сложен за реализация и поне засега остава за следващите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай