Студенти от цялата страна спортуват в Албена

Студенти от цялата страна спортуват в Албена | StandartNews.com

Варна. Над 400 студенти от 20 университета ще се включат в поредното ХI-то издание на Летен университет, което стартира днес в Албена. Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети ще продължи до 29 август в курорта.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България, Проф. Анелия Клисарова – Министър на образованието и науката, Мая Тодорова – зам.-министър на младежта и спорта, Светлана Дянкова - зам.-министър на труда и социалната политика, Проф. Ваня Добрева – председател на Парламентарната комисия по образование и наука в 42-то Народно събрание, Христо Стоичков – зам.-председател на Българския олимпийски комитет, Народни представители, ректори, общественици, представители на партниращи организации и бивши лидери на организацията.

Откриването на проекта ще започне с грандиозен концерт пред хотел „Добруджа" точно в 20,30 часа на 23 Август (петък), в който ще участват Ангел & Моисей и Маргарита Хранова. Сред останалите звезди, които ще уважат събитието са Дичо, Васил Чергов, Силвия Кацарова и Кристина Димитрова. В рамките на програмата студенти от Академия на музикално и изобразително изкуство ще представят комична опера „Слугинята-господарка" на Джовани Перголези.

"Летен университет 2013" представлява проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри" през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, Община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет". През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри "Летен университет".

Летният университет е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активния диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Чрез проекта, организаторите си поставят за цел да се популяризират масовия непрофесионален спорт сред студентите, както и да се привлече по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите.

Освен спортни игри, всяка година организаторите се стараят да променят и обогатяват програмата на Летния университет, включвайки в нея различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания, както и мероприятия с развлекателен характер – Мис и Мистър „Студентско лято", латино-вечер, графити-парти и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай