Сладко и солено с грозде

Вкусният плод става не само за вино

Сладко и солено с грозде | StandartNews.com

С гроздов еликсир се пълнят не само чашите! Червено или бяло, гроздето може да се използва за всякакви ястия - и сладки, и солени. Освен поднесено като десерт, то "стои" много свежо в салати, придава особен вкус на соса за птиче месо, върви чудесно с различни сирена, прави неустоимо вкусни кейкове и торти, а елегантното сладко от бели зърна е суперпривлекателно за сутрешните палачинки.

Шарени шишчета

Предястие за 4 човека

Продукти: 8 тънко нарязани ленти от пушени гърди, 400 г едро бяло грозде, 400 г едро червено грозде (за предпочитане са сортовете без семки), 1 червена салатка, 1 с. л. лимонов сок, 3 с. л. зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Гроздовете се измиват, зърната се оронват и подсушават. Лентите се нарязват така, че да бъдат достатъчни да обгърнат зърната. Половината от зърната - и бели, и червени, се обвиват с парченцата от пушените гърди. Нанизват се на дървени шишчета, като се редуват с останалите зърна. Пекат се по 5 минути на грила на фурната и се сервират с листата на червената салатка, подправена с лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.

Курабийки

Продукти: 90 г солено масло, 60 г кафява пудра захар, 100 г брашно, 1 яйце, 1 пакетче ванилия, 1 к. л. суха мая, 150 г стафиди.

Приготвяне: Фурната предварително се загрява на 180 градуса. В дълбока купа се смесват размекнатото масло, захарта, яйцето, ванилията. Малко по малко се добавят брашното и маята, като се бърка непрекъснато. Когато тестото стане хомогенно, се слагат стафидите и пак се размесва добре. Тавата от фурната се намазва с масло и върху нея със супена лъжица, която се изплаква с вряла вода, се правят малки купчинки, раздалечени една от друга. Сплескват се леко с лъжицата, за да получат диаметър около 7 см. Пекат се 10 мин, после се изваждат и се оставят да изстинат.

Плодов сладкиш

Продукти: 400 г грозде без семки - червено или бяло, измито и подсушено, 60 г захар, 1 пакетче ванилова захар, 60 г брашно, 2 яйца, 170 мл течна сметана, 100 мл прясно мляко, масло за намазване.

Приготвяне: Фурната се загрява предварително на 180 градуса. В купа се смесват захарта, брашното, ваниловата захар, едно по едно се слагат и яйцата. Разбива се до получаване на хомогенна смес. Слага се сметаната и се разбърква, добавя се и млякото и пак се разбива добре. В тавата от фурната, намазана с масло, се слагат гроздовите зърна. Върху тях се разстила тестото. Пече се 35 мин и се проверява дали е готово с върха на ножа или с дървено шишче.

Лесно сладко

Продукти: 1 кг грозде, 1 кг захар, 1 ч. л. винена киселина, 1 л вода.

Приготвяне: Гроздето се оронва и измива на течаща вода. За това сладко най-подходящи са здравите бели зърна без семки. Ако има, предварително се махат. Избират се зърна горе-долу еднакви по големина. Приготвя се гъстичък сироп от водата и захарта и в него се пуска плодът. Слага се и разтворената в гореща вода винена киселина и се вари още няколко минути. Готовото сладко се оставя да постои около 6 часа в широк разлат съд, а след това се насипва в буркани.

Издържа 5 дни в хладилника

- За да се съхрани добре, гроздето не трябва да се държи в найлоновата торбичка от магазина.
- Може да се запази в хладилника в добър вид 5 дни, като се постави върху домакинска хартия или в хартиен плик, перфориран на няколко места, за да "диша".
- Преди похапване трябва да се извади от хладилника 1 час предварително, за да може да се усети вкусът и ароматът му.
- Гроздето не може да доузрява вкъщи. Един път откъснато зелено, така си и остава.
- Трябва да знаем, че не може да се замразява, ако не е "подготвено" по следния начин: оронва се, подсушава се и се поставя в замразителя в захарен сироп и в плътно затворен съд. После лесно може да се употребява.

Топрецепта: Задушена кокошка

Продукти: 1 кокошка (или голямо пиле), 200 г дребни лукчета, 1 с. л. брашно, 30 г масло, 125 мл бяло вино, 2 дафинови листа, 1 клонче розмарин, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. сол, 100 г грозде.

Приготвяне: Кокошката (пилето) се нарязва на порции. Лукчетата се почистват, а гроздовите зърна се оронват и измиват. Месото се натрива със сол и черен пипер, овалва се в брашното и се изпържва в маслото до добиването на златист цвят. След като е готово, се подрежда в тавичка. В мазнината, в която се е пържило, се слагат и запържват лукчетата и гроздето, добавя се и бялото вино. Месото се залива с този сос, слагат се розмаринът и дафиновите листа. Тавата се пъха в предварително загрята на 200 градуса фурна. Желателно е да се захлупи, за да се задуши добре месото и да се смесят всички аромати. Ястието се поднася топло и е много вкусно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай