Шантави експерименти, които хора са правили със себе си

Доказват, че е възможно да се оцелее без захар и световна мрежа

Шантави експерименти, които хора са правили със себе си | StandartNews.com

Има хора, за които приключенията и предизвикателствата са смисълът на живота. Неслучайно мераклиите да влязат в Книгата на рекордите на Гинес са толкова много. Други пък правят опити със самите себе си, за да докажат, че почти всичко е възможно. Като например мъжа, който живее живота си като експеримент.

Eй Джей Джейкъбс е главен редактор на списание Esquire, философ, занаятчия и социален експериментатор. Той е прекарал повече от десетилетие да задава конкретни въпроси, като например: "Мога ли да прекарам остатъка от живота си в Индия?" Или: "Възможно ли е да се живее по правилата на Джордж Вашингтон в ежедневния живот?". Издал е четири книги и множество статии за списания, в които описва в подробности всички сложни проблеми, с които се сблъсква по време на опитите си.

Пол Милър пък живее една година без интернет.

Подобно на много други от неговото поколение, Пол прекарва по-голямата част от живота си в активно използване на интернет. Той е постоянно онлайн от 12-годишен, а на 14 вече работи като уебдизайнер. 26-годишният Милър разбира, че в живота му "нещо липсва." Тогава той решава да направи смела стъпка и... да прекъсне захранващия кабел и да живее без интернет за една година. Разбира се, той има много възходи и падения и прави някои интересни открития, събрани в неговия мини документален филм. Пол казва, че няма да се опитва отново да живее без интернет за толкова дълго време.

26-годишният Колин Райт е още по-смел от Милър и решава да прекарва дните си като скитник

Той води номадски начин на живот, стопира коли на пътя и се мести в друга част на света на всеки четири месеца. Мястото, на което ще се премести, се определя чрез гласуване в неговия блог. Той решава да откаже и парите за една година и не носи черно в продължение на шест месеца. Идеята на всичките му експерименти е да се помогне на хората да започнат да мислят по различен начин, да опитват нови неща и да бъдат отворени за промяна.

Любителка на промените е и жената, която не употребява захар

Захарта е прекрасен сладък продукт, злоупотребата с него може да причини диабет, затлъстяване, разваляне на зъбите, както и много други заболявания. Захарта е съставка в почти всеки краен продукт, консумиран от нас като храна. Но може ли да се откажете от нея напълно? Една жена може - тя живее без захар от 1 януари 2008 г., но държи името й да не се споменава в медиите. За сметка на това е създала блог, в който описва всички видове плодове, които съдържат захар, както и рецепти и съвети за начина на живот без подсладител.

Роб Рейнхарт пък решава да изпита себе си и да изкара 30 дни с изкуствена храна

Роб Рейнхарт е любител химик, решил да търси решение на проблема с глада по света. Той има за цел да се създаде евтина алтернатива на твърдата храна, която ще съдържа всички хранителни вещества, необходими на човека. По метода "проба-грешка" Роб създава течна диета, наречена "сойлент", в чест на измислена храна от филм със същото име. Той твърди, че живял 30 дни, като ял само тази полутечна смес, въпреки че има много скептици, които казват, че той е прибягвал до хранителни добавки, а и да не е - подлагането на такъв експеримент е опасно.

Рисково е и начинанието на Хайдемари Швермер, която от 17 г. живее без пари. Хайдемари преживява всички етапи на съвременния капитализъм - от възхода до рецесията. В детството й семейството й се занимавало успешно с дистрибуция на кафе, но загубило всичко по време на Втората световна война. През целия й живот късметът все я настига, а след това отново се отвръща от нея. Когато тя навършва 50, решава да проведе експеримент, за да провери дали ще успее да прекара една година без каквито и да е разходи. Тя раздала всичките си пари и вещи, включително и обзавеждането на апартамента си, оставяйки само това, което й е необходимо и може да се побере в един малък куфар. Швермер живее без пари от 17 години и участва в документалния филм "Живот без пари".

Даниел Суело също живее без пари, но за разлика от Хайдемари, той отказва всички удобства, които осигурява обществото, предпочитайки да живее като отшелник в пустинята на Юта и самостоятелно да добива храната си. Той не участва в бартер с никого и отказва социално подпомагане. Въпреки това не се отказва от достъп до интернет и редовно пише статии в блога си за "илюзията" на парите.

Йога на 70 години пък живее без храна и вода

Ако заявлението на Прахиад Джани е истина, тогава той оспорва не само изкушенията на обществото, а и целия жизнен цикъл. Джани твърди, че е спрял да яде и пие, когато е бил на 11 години. Сега на възраст 85 живее като отшелник в пещера и прекарва повечето от времето си в медитация. Две изследвания в индийски болници през 2003 г. и 2010 г. се опитаха да проверят историята на отшелника. Първото проучване е продължило десет дни, а второто - 15 дни. И двата пъти той е бил в запечатана стая без санитарен възел. Лекарите казват, че преминал двата теста с изненадващ успех - не е ял, не е ходил до тоалетната. Това обаче не е неопровержимо доказателство на историята. Учените планират нови тестове, а Джани в този момент, изглежда, остава блажено неведение в пещерата си.

Едно семейство пък решава да провери дали може да изкара една година без китайски стоки

Тази идея не се основава на протекционизма и расовата омраза. Сара Бонджорни просто иска да покаже на хората колко са зависими от международната търговия, особено с Китай. През 2005 г. тя си обещава да купува за семейството си само онези неща, които не се произвеждат в най-многолюдната страна в света. Разбира се, че й е трудно - отказът от "made in China" прави ежедневнитe пътувания до магазина много по-сложни, но Сара е доволна: "Пазаруването за нас стана нещо значимо", казва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай