Рокендрол под индиго

Боб Дилън дава хляб на много колеги, "Бийтълс" са най-копираните музикални гении за всички времена

Рокендрол под индиго | StandartNews.com

Винаги е имало артисти, които искат да си "услужат" поне малко с блясък от чуждата сценична слава. Понякога обаче така наречените кавър версии или имитации се оказват по-добри от оригиналите. Защото истинските майстори не се опитват да изпълняват "откраднатите" хитове едно към едно, а доразвиват идеите на авторите им. В някои случаи, разбира се, резултатът е плачевен.

Малко хора знаят, че легендарното парче Twist And Shout на "Бийтълс" не е тяхно. Оригиналът е на Тhe Isley Brothers и е с друго заглавие - Shake It Up, Baby. Песните на гениите обаче и до днес са с най-много кавър версии в света, начело със суперхита Yesterday. Rolling Stones пък стъпват на голямата сцена с парчето на Чък Бери Come on, както и с творения на велики блусари като Хаулин Улф и особено Мъди Уотърс, от чиято песен идва и името на бандата от Южен Лондон. Подобна е ситуацията и с ненадминатата и досега китарна легенда Джими Хендрикс. Никой не знае кой е авторът на великото Hey Joe. Знае се само, че евъргрийнът съществува от 60-те години на миналия век. За първи път прозвучава в изпълнение на гаражната банда от Лос Анджелис The Leaves, но световна слава получава на следващата година, когато попада в ръцете на феноменалния Хендрикс. По същия начин стоят нещата и с вечното The House of the Rising Sun, чийто създател е неназован и в наше време. Знае се само, че в оригинал е традиционен фолклор от Ню Орлиънс. Попадайки в ръцете на британската банда The Animals през 1964 г., става световно произведение, изпълнявано после от десетки музиканти, сред които "Джорди", Джоан Бейз, Боб Дилън. И понеже стана дума за Дилън, именно той е творецът, който дава хляба в ръцете на най-много групи и изпълнители. Почти няма звезда, която да не е изпълнявала негови парчета. Например Knockin' on Heaven's Door е от саундтрака към филма от 1973 г. "Пат Гарет и Били Хлапето". Освен от Дилън, тя и до днес се пее от Ерик Клептън, "Гънс" и кой ли още не. Like a rolling stone е в репертоара на "Стоунс". Има хитове и на Клептън, които не са негово дело. Такъв е случаят с уникалното I Shot the Sheriff, чийто автор е Боб Марли. Други парчета на Ерик като After Midnight и Cocaine са създадени от JJ Cale. Тук по-назад не остават и "Металика", които изпълняват с голям апломб Whisky in the jar, която е ирландска народна песен. Преди "Металика" обаче тя е в рок вариант на знаменитите ирландци от Thin Lizzy, с която печелят и "Грами". За няколко години в групата свири и покойната китарна легенда Гари Мур. Придобилото световна известност парче Black Magic Woman в изпълнение на Сантана е с автори Питър Грийн и "Флитууд Мак" I will always love you, което разби класациите в изпълнение на Уитни Хюстън, пък е с автор Доли Партън. Списъкът е безкраен, а все повече и повече нови групи прибягват до класиките на старите майстори. Вероятно разчитат, че някои от хитовете са позабравени и може да се пробие чрез тях, но това говори и за липса на достатъчно въображение и може би талант. Единици са тези, които успяват със собственото си творчество. Останалото за съжаление в огромното си количество са еднодневки.

Лили тръгва с романтика на Рита Павоне и стига до Ленън

Още в края на 60-те години Стефан Воронов пее на български хитове на Джони Холидей, Адамо, Шарл Азнавур, Енрико Масиас. Най-известният му кавър е "Урок по танци" - всички момичета са луди по него. Клипът към парчето все още хваща окото. Страхотният актьор и изключителен чаровник, който играе в Младежкия театър, загива в катастрофа на връщане от турне във Виена.

През 60-те и 70-те Емил Димитров също прави евъргриини на Шарл Азнавур. Сред най-големите му парчета е и "Хубавата Джиджи", която има много версии, но една от най-хубавите е на Далида. Лили Иванова става наистина известна, когато тогавашният й съпруг Здравко Радоев открива Рита Павоне. "Печеният" музикант веднага разбира, че е открил ключа към популярността на любимата си жена. И Лили подхваща шлагерите на Павоне, с която си приличат дори визуално. "Камино", бисер от испанския фолклор, я изстрелва завинаги нагоре. Следват парчета на "Бийтълс" - The Night Berfore и Icket To Ride. "Трики, трики" на Демис Русос е друг неин връх. Маргарита Радинска се прочува с "Кукла на конци", копие на Puppet On a Srting на англичанката Санди Шоу. Боян Иванов изпълнява с огромен успех "В живота често става така"- кавър на Down On The Corner на "Крийдънс". Отличници с кавъри стават Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Мими Иванова, Борис Годжунов, Васил Найденов, братя Аргирови. Кавърът "Блажени години", записан през 80-те от Георги Минчев, е от американската кънтри песен Six Days On The Road на Дейв Дъдли. "Щурците" правят "Говори се за нещо" на фънк рок групата Rare Earth, "Виолета" - в оригинал Cos I Love You на Slade, "Песен за атомната гъба" - в оринал Living Sin на Emerson, Lake& Palmer. Парчето "След 10 години" на ФСБ пък е кавър на Amico Di Ieri - на италианската група Le Orme.

Най-успешните*

1. Yesterday, "Бийтълс" - изпят от 3000 изпълнители от цял свят, сред които Джоан Бейз, "Либерънс", Франк Синатра, Елвис Пресли, Дафи Дък, Ен Вог, Бойс ту Мен, Пласидо Доминго.

2. Eleanor Rigby, "Бийтълс"- правен от Рей Чарлз, Tони Бенет, Арета Франклин, "Канзас".

3. Cry Me a River, Julie London - Барбара Стрейзънд, Джо Кокър, "Аеросмит", Рик Астли, Бьорк, Мърл Хагард, Оливия Нютън Джон, Джъстин Тимбърлейк.

4. And I Love Her, "Бийтълс" - Боб Марли, Смоки Робинсън, Бари Манилоу, Сара Вон.

5. (I Can't Get No) Satisfaction, "Ролинг стоунс"- Джими Хендрикс, Кет Пауър, Ванила Айс и за беда - дори Бритни Спиърс.

6. Imagine, Джон Ленън - Джоан Бейз, Рей Чарлз, Елтън Джон, Аврил Лавин, Доли Партън, "Куин".

7. Summertime, Abbie Mitchell - Джанис Джоплин, Сони и Шер, REM.

8. Blackbird, "Бийтълс" - Дейв Грол, Фиш, Джеси Маккарти, Боби Макферин, Еди Ведър, Елиът Смит.

9. Over the Rainbow, Джуди Гарланд - Барбара Стрейзънд, Уили Нелсън, Пати Лабел, Ерик Клептън, Чет Аткинс.

10. The Look of Love, Дъсти Спрингсфлид -"Зомбис", Даяна Рос, Гледис Найт, Нина Саймън, Марвин Гей, Шърли Беси.

Най-лошите

На "първо" място е страхотното парче на "Нирвана" Smells Like Teen Spirit, орезилено изключително успешно от 21-годишната певица и актриса Майли Сайръс. Втори в тази антикласация са Limp Bizkit и техният кавър на Behind Blue Eyes, изпълнена в оригинал от британските рок легенди The Who. Трета е поп кралицата Мадона заради нейната плачевна версия на American Pie на Дон Маклейн.

1. Miley Cyrus (Nirvana)- Smells Like Teen Spirit

2. Limp Bizkit (The Who)- Behind Blue Eyes

3. Madonna (Don McLean) - American Pie

4. Sheryl Crow (Guns N' Roses)- Sweet Child of Mine

5. Britney Spears (The Rolling Stones) - Satisfaction

6. Alien Ant Farm (Michael Jackson) - Annie Are You OK

7. Britney Spears (Joan Jett & The Blackhearts) - I Love Rock NТ Roll**

8. Avril Lavigne (John Lennon) - Imagine

9. Jessica Simpson (Nancy Sinatra) - These Boots Are Made For Walking

10. William Shatner (The Beatles) - Lucy In The Sky With Diamonds

*Всички подобни класации са субективни в значителна степен, но тези съдържат усредненото мнение на доказани музикални издания като Rolling Stone и още редица реномирани специализирани медии

*Това парче е кавър на трета степен. То е писано през 1975 г. от Алън Мерил и Джейк Хукър от Arrows. Популярност обаче добива в изпълнението на Joan Jett&The Blackhearts, за да бъде съсипано от псевдозвезди като Бритни Спиърс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай