Прочутите аутисти

Айнщайн мрази децата да го докосват, Дарил Хана изпитва ужас от Холивуд

Прочутите аутисти | StandartNews.com

Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс са сред хората, които страдат от аутизъм. Оказва се, че много популярни личности са имали подобни пречки в поведението. Те изглеждат различни, но ето че мнозина от тях са се справили със странностите си и са завоювали върховни позиции в областите, в които се трудят. Моцарт имал повтарящи се изражения на лицето, които стряскали околните и имал нужда от постоянно движение на ръцете и краката. Слухът му също бил свръхчувствителен. Анализирайки кореспонденцията между гениалния композитор и семейството му, историците са разбрали, че когато му стане скучно, почвал да скача през маси и столове, да мяучи и да прави салта.
За специфичното състояние на ума и съзнанието преди седмица заговори и Дарил Хана. Тя призна, че аутизмът едва не провалил кариерата й в Холивуд. Актрисата има синдрома на Аспергер - комуникативна, умее да говори добре, но невинаги отчита вярно социалните нюанси в общуването. "Да ходя по червения килим на оскарите беше толкова болезнено за мен! Чувствах се неловко в социалния контекст на ситуацията и едва не припадах, докато вървях.

Затова попаднах в черния списък

и спряха да ме канят", изповяда се тя. Дарил е била диагностицирана като дете и признава, че й е коствало страшно много да се научи да се справя във Фабриката за мечти. Прочутата блондинка от "Уолстрийт" споделя пред списание "Пийпъл": "Никога не ми е било удобно да бъда център на внимание. Славата ме подлудяваше. От малка страдам от инвалидизираща срамежливост, за която дори пиех медикаменти."
Хелена Бонъм Картър, съпругата на режисьора Тим Бъртън, наскоро разкри, че той има аспергер. Актрисата открила много от симптомите у него и това й се сторило даже очарователно. "Гледахме документален филм за аутизма и той възкликна, че точно така се е чувствал като дете. Аутистите виждат в картини и са много всеотдайни. На Тим можеш да му говориш ли, говориш, докато работи, но няма да те чуе. Но пък всичко това го прави фантастичен баща, защото има удивително чувство за хумор и въображение. Той вижда неща, които другите хора не могат", разказа Хелена.
Според статия в "Гардиън" от 2007 г. Дан Акройд един от най-добрите актьори в Меката на киното е сменил две училища заради странностите си. Той също е от групата на аспергерите. Ходил обаче на психотерапевт и се справил с проблема. Имал е и тикове и обесебващи мисли.

Любовта на Анди Уорхол към повторението

дава повод на Джудит Голд, директор на британски център за аутисти, да смята, че бащата на поп арта би могъл да бъде нейн пациент. Тя казва, че често атузимът е причина за изумителен талант и художествен гений. Картините на Уорхол са много типични. Голд припомня обсебващото поведение на един друг герой - този на Дъстин Хофман в "Рейнман", когато отказва да си обуе боксерки, просто защото не са купени от "К-март". Лексис Уайнман, "Мис Монтана 2012" е с Аспергер. Тя се пробва за "Мис Америка" тази година. Мотото на хубавото момиче беше: "Нормалното е скучно. Да живееш с аутизъм". 36-годишният Сейдж, синът на Слай от първия брак, който бе открит мъртъв миналата година, е определен като аутист, когато става на три.
"Да имаш дете в това състояние е тъжно", каза екшън героят пред "Пийпъл" още през 1985 г., когато се разбрало какво му е на малкия. "Той е като радиостанция - сигналът се появява и изчезва", каза тогава Сталоун. Слай намерил собствен начин да има стабилна връзка със сина си и да комуникира с него. "Не можеш да го вкараш в твоя свят", пояснява той. Слай оставял хлапето да рисува, редяли пъзели заедно. "Когато дойде точката, в която усети че може да ти вярва, започва общуването. Терапията е повторение на думи и инструкции. Той има удивителна памет, но не може да приложи това, което е научил", сподели още Роки тогава. Сейдж беше най-голямото от петте му деца и като тийнейджър се е снимал с баща си в "Роки 5". Аида, дъщерята на Ейдън Куин, се променила след ваксина. "Случаите на аутизъм скочиха с 500 процента, откакто детето ми беше диганостицирано", обяснява той. И обвинява за състоянието й ваксината MMR - срещу морбили, паротит и рубеола. "Имахме нормално момиченце, което ходеше, говореше, правеше всичко по-бързо, отколкото се очаква за възрастта. След ваксината получи температура, събуди се с тъмни кръгове и направо не можехме да я познаем". Аида, днес на 19, е аутист и не обелва и дума.
Лео Меси има синдром на Аспергер, открит още когато е бил на 8. "Футболист номер 1 на планетата винаги прави едни и същи движения: пада отдясно, дриблира по еднакъв начин и често прави неговите си дузпи. Това е характерно за аспергерите - търсят да приемат модел, който да повтарят", смятат специалисти в областта. Аутистите имат феноменална памет и затова Меси често знае какви ходове ще последват. Той сякаш предугажда движението на вратаря. И накрая празнува с онази типична за аутистите усмивка, че мисията е изпълнена и настъпва момент на облекчение. "Синдромът на Аспергер помага на Меси да се изолира от околната среда и да е по-концентриран върху играта и контрола върху топката", заяви преди време и Ромарио. Аутистите обаче не се водят креативни личности, те повтарят това, което първо са научили.
За изследователите на Луис Карол няма съмнение, че

таткото на Алиса

също е имал синдром на Аспергер. Да се убедим колко различно е цъкал мозъкът му, можем само и с поемата "Джабараоки". Проф. Майкъл Фитджералд от Дъблинския "Тринити колеж" е събрал данни за известни хора аутисти и Карол е в списъка му.
Айнщайн е имал проблеми в общуването и въпреки, че има удивителен коефициент за ингелигентност, като дете е срещал много трудности в училище. Естествено преподаването тогава, а и днес, не се е съобразявало с нуждите на подобни деца. Айнщайн е бил препълнен от идеи за света, но е останал отритнат от връстниците. Трудно му е било да се намери работа, а е бил гениален. Има три хлапета, съпруга, към които е проявявал нежност и обич, но не понасял децата му да го докосват. Това е типично за аутистите. Важно е да се знае, че Айнщайн е бил много различен и че тъкмо тази различност го е направила супер известен учен. Това би трябвало още веднъж да припомни, че да не си като другите не е нито лошо, нито фатално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай