Петък,

Потомка на Талев спасява съкровища

От: Failed to load user -
130
Потомка на Талев спасява съкровища
A
A
A

София. Кабинет 310, ет. 3, в дъното на коридора. Работното място на зам.-министърът на културата Велислава Кръстева. Бюрото й не е от най-подредените, няма и милиметър свободно място от листове и папки. "Тук има много строен ред, само аз си го знам", бързо хваща мисълта ми домакинята. На една от лавиците пък стои бяла каска, с която се сдобила при посещението си на строителната площадка на "Българския Лувър". Признава, че все по-често я слага. Защото освен на бюро работи и на терен. Рамо до рамо с откривателите на чудеса - археолозите.

Тя скача в дълбокото веднага след като сяда в стола на заместник- министър. Спасителната мисия носи името Виа Диагоналис. Току-що откритата древна магистрала е на косъм да бъде унищожена заради строежа на автомагистрала "Марица". Велислава Кръстева буквално спира багерите. "Успяхме да постигнем споразумение между министерството и инвеститорите. И намерихме начин да експонират римския път и той да бъде културна визитка на България", обяснява тя. И допълва, че няма как да е случайно съвпадането на древния път и модерната магистрала. Както и не е случайно, че точно тя носи името Велислава. То е славянско и означава "повелява, говори". Кръстена е на баба Вела и дядо Владислав, на когото казвали Слави. Обича името си. Също и работата във ведомството на Петър Стоянович.

"Моят ресор е приказен, защото всеки един казус има своя история", казва зам.-министърът. Когато заема поста, заварва куп нерешени задачи. Оказа се, че администрацията в института за паметниците на културата е спряла работа в момента на подаване на оставката на правителството на Борисов. Имаше много натрупани преписки, но администрацията вече работи, казва Кръстева. Това по администрацията. А иначе - археологическият сезон е в разгара си, когато встъпва новият екип на министерството. Лятото е белязано с много открития. И, разбира се, предизвикателства. Най-новият пример за това е Кози грамади.

"Ставаше дума да се отпуснат допълнително пари за изваждане на цялата археология от находището. То е на трудно достъпно място на високо и не може да се осигури охрана", разказва зам.-министърът. Проф. Божидар Димитров й се обадил в неделя, на 1-ви септември, три дни преди крайния срок. "Професорът призна, че не е имало екип на министерство на културата, който е реагирал толкова бързо", отбелязва Кръстева. Родена е в Плевен. "Това е моят град", казва с гордост тя. Завършва музикалното училище с виолончело. "Не свиря доста отдавна, липсва ми", признава зам.-министърът. Всяка година се кани да намери време да посвири. Даже й се иска да си купи и пиано, на което също умее да свири. Но засега успява само слуша музиката, която обича. "Рокаджия съм дълбоко в душата", споделя тя. Харесва "Лед Цепелин", "Уайт снейк", "Ред хот чили пепърс" и много други банди.

На политиката се посвещава още от студентските си години. Завършва икономика и е магистър по политология. Дълги години е едно от най-острите публицистични пера в пресата, след което поема медийната политика на ДПС. На въпрос, чувства ли се политик, отсича, без да се замисли: "Да. Аз съм политик". И ако се чудите откъде това самочувствие - ДПС е много сериозна школа, а д-р Доган е училище не, ами цяла академия", добавя заместник-министърът.

Кръстева е енергична натура. За минути влиза от официалните обувки в маратонки. Последната й спортна слабост е тае бо и кик бокс. Сега обаче няма време за тренировки, а вместо на спорт й се налага да тича, разхождайки двете си кучета - голден ретрийвър и уойркширски териер. "И при тях е като при хората - големият е благороден и мъдър, дребният е сприхав и агресивен. Много са смешни", описва любимците си Кръстева. Голямата й гордост е дъщеря й Ния. Девойката учила право в Англия, сега работи в Брюксел. Красивото име е на героинята на Димитър Талев, с когото Кръстева има далечна връзка. "Моята баба Вела, която е от Кукуш, имаше родственица, съпруга на големия български писател", разказва Кръстева. "Железният светилник" е една от любимите й книги. Често препрочита "Вечер във Византия" на Ъруин Шоу. Последно я препрочетох преди няколко месеца, признава зам.-министърът. Много обича "Малкият принц" и "Мечо Пух". "Изкуството на войната" също е сред книгите, които неизменно са на нощното й шкафче. Все повече обаче се зарива с книги, които са основно от исторически проучвания. "България е невероятна държава, с невероятно историческо наследство. На много от местата съм ходила, но сега ги гледам със съвсем други очи", казва Кръстева. "Длъжни сме да търсим формулата и начина да показваме историята и съкровищата на младите хора и на чуждите туристи", смята тя. Това е огромният ресурс на държавата ни. С радост открива, че у младите хора се връща интересът към историята и археологията.

"Навсякъде, където има културно-исторически и археологически обекти идват млади хора, семейства с малки дечица да разгледат. Скоро бях на крепостта "Траянови врата", над прохода, извън населено място, където тепърва започна проект за възстановяване. И там дори имаше туристи, въпреки че още не е готова крепостта", доволна е Кръстева. Според нея интересът към културно-историческото наследство е много голям и именно това е разковничето към спасението на духовността на нацията.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички