Потомка на Талев спасява съкровища

Велислава Кръстева спира багерите пред виа диагоналис, намира пари за Кози Грамади

Потомка на Талев спасява съкровища | StandartNews.com

София. Кабинет 310, ет. 3, в дъното на коридора. Работното място на зам.-министърът на културата Велислава Кръстева. Бюрото й не е от най-подредените, няма и милиметър свободно място от листове и папки. "Тук има много строен ред, само аз си го знам", бързо хваща мисълта ми домакинята. На една от лавиците пък стои бяла каска, с която се сдобила при посещението си на строителната площадка на "Българския Лувър". Признава, че все по-често я слага. Защото освен на бюро работи и на терен. Рамо до рамо с откривателите на чудеса - археолозите.

Тя скача в дълбокото веднага след като сяда в стола на заместник- министър. Спасителната мисия носи името Виа Диагоналис. Току-що откритата древна магистрала е на косъм да бъде унищожена заради строежа на автомагистрала "Марица". Велислава Кръстева буквално спира багерите. "Успяхме да постигнем споразумение между министерството и инвеститорите. И намерихме начин да експонират римския път и той да бъде културна визитка на България", обяснява тя. И допълва, че няма как да е случайно съвпадането на древния път и модерната магистрала. Както и не е случайно, че точно тя носи името Велислава. То е славянско и означава "повелява, говори". Кръстена е на баба Вела и дядо Владислав, на когото казвали Слави. Обича името си. Също и работата във ведомството на Петър Стоянович.

"Моят ресор е приказен, защото всеки един казус има своя история", казва зам.-министърът. Когато заема поста, заварва куп нерешени задачи. Оказа се, че администрацията в института за паметниците на културата е спряла работа в момента на подаване на оставката на правителството на Борисов. Имаше много натрупани преписки, но администрацията вече работи, казва Кръстева. Това по администрацията. А иначе - археологическият сезон е в разгара си, когато встъпва новият екип на министерството. Лятото е белязано с много открития. И, разбира се, предизвикателства. Най-новият пример за това е Кози грамади.

"Ставаше дума да се отпуснат допълнително пари за изваждане на цялата археология от находището. То е на трудно достъпно място на високо и не може да се осигури охрана", разказва зам.-министърът. Проф. Божидар Димитров й се обадил в неделя, на 1-ви септември, три дни преди крайния срок. "Професорът призна, че не е имало екип на министерство на културата, който е реагирал толкова бързо", отбелязва Кръстева. Родена е в Плевен. "Това е моят град", казва с гордост тя. Завършва музикалното училище с виолончело. "Не свиря доста отдавна, липсва ми", признава зам.-министърът. Всяка година се кани да намери време да посвири. Даже й се иска да си купи и пиано, на което също умее да свири. Но засега успява само слуша музиката, която обича. "Рокаджия съм дълбоко в душата", споделя тя. Харесва "Лед Цепелин", "Уайт снейк", "Ред хот чили пепърс" и много други банди.

На политиката се посвещава още от студентските си години. Завършва икономика и е магистър по политология. Дълги години е едно от най-острите публицистични пера в пресата, след което поема медийната политика на ДПС. На въпрос, чувства ли се политик, отсича, без да се замисли: "Да. Аз съм политик". И ако се чудите откъде това самочувствие - ДПС е много сериозна школа, а д-р Доган е училище не, ами цяла академия", добавя заместник-министърът.

Кръстева е енергична натура. За минути влиза от официалните обувки в маратонки. Последната й спортна слабост е тае бо и кик бокс. Сега обаче няма време за тренировки, а вместо на спорт й се налага да тича, разхождайки двете си кучета - голден ретрийвър и уойркширски териер. "И при тях е като при хората - големият е благороден и мъдър, дребният е сприхав и агресивен. Много са смешни", описва любимците си Кръстева. Голямата й гордост е дъщеря й Ния. Девойката учила право в Англия, сега работи в Брюксел. Красивото име е на героинята на Димитър Талев, с когото Кръстева има далечна връзка. "Моята баба Вела, която е от Кукуш, имаше родственица, съпруга на големия български писател", разказва Кръстева. "Железният светилник" е една от любимите й книги. Често препрочита "Вечер във Византия" на Ъруин Шоу. Последно я препрочетох преди няколко месеца, признава зам.-министърът. Много обича "Малкият принц" и "Мечо Пух". "Изкуството на войната" също е сред книгите, които неизменно са на нощното й шкафче. Все повече обаче се зарива с книги, които са основно от исторически проучвания. "България е невероятна държава, с невероятно историческо наследство. На много от местата съм ходила, но сега ги гледам със съвсем други очи", казва Кръстева. "Длъжни сме да търсим формулата и начина да показваме историята и съкровищата на младите хора и на чуждите туристи", смята тя. Това е огромният ресурс на държавата ни. С радост открива, че у младите хора се връща интересът към историята и археологията.

"Навсякъде, където има културно-исторически и археологически обекти идват млади хора, семейства с малки дечица да разгледат. Скоро бях на крепостта "Траянови врата", над прохода, извън населено място, където тепърва започна проект за възстановяване. И там дори имаше туристи, въпреки че още не е готова крепостта", доволна е Кръстева. Според нея интересът към културно-историческото наследство е много голям и именно това е разковничето към спасението на духовността на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай