Овчаров зарязал четката заради съкровища

Тригодишният Ники помагал на татко си в разкопките на Царевец

Овчаров зарязал четката заради съкровища  | StandartNews.com

Август е месецът на отпуските. И докато мнозина от нас разпускат на плажа с коктейл в ръка, други неуморно се трудят. Някои работят в офиса до климатика, други нямат това удобство. Адската жега не плаши археолозите. Защото са водени от идеята за Чудесата. Откривателите на съкровища са тези, които събуждат у нас заспалото чувство на гордост от това, че сме родени в България. Именно това е и идеята на кампанията "Чудесата на България". Онлайн референдумът за най-значимо археологическо откритие на новото хилядолетие накара народа да се бори за своето любимо съкровище. Гласувайки обаче, много малко от нас се замислят, че то нямаше да бъде видяно без усилията и денонощния труд на своя откривател. Оценявайки труда на всеки един от археолозите, за чийто находки даваме своя вот, "Стандарт" реши да представи на читателите любопитни факти от живота на всеки един от тях.

Българският Индиана Джоунс не спира да ни изненадва. Преди броени дни той направи поредното велико откритие на Перперикон. Екипът му намери ранен лик на Христос от края на IV век. Уникалната находка разкрива нови данни за покръстването и мисията на апостол Павел в Тракия и Беломорието.

Потомствен археолог, авантюрист, успешен професионалист, майстор в кухнята, рицар-тамплиер, писател и художник, зарязал платното заради любовта към разкритията. Всичко това е проф. Николай Овчаров. Наричат го Индиана Джоунс заради убийствената прилика с Харисън Форд. Той харесва прякора си. Причината е благородна. Според него образът на героя от филма е направил много в световен мащаб за популяризирането на археологията.

Перперикон е едно от най-великите му открития. Известният български историк Александър Фол дори описва разкриването на мястото като "Сбъдната детска мечта на тракологията." Разбира се, археологът работи и по множество други обекти, но сам споделя, че предпочита да се фокусира най-много върху един-два, за да може да извлече всичко от тях. Основната му цел освен разплитането на историята е и да развие културния исторически туризъм и да направи науката, на която е посветил живота си, по-достъпна и популярна.

Професор Овчаров е второ поколение археолог. Баща му Димитър Овчаров е един от най-известните в занаята. Майка му Вария също е в занаята. Още тригодишен малкият Николай започнал да обикаля по разкопки и да бута количката в парка над стария Царевец и да помага на баща си. Само съдбата обаче го задържала в занаята. Като ученик обожавал да рисува и, след като завършил школото, много се колебаел дали да не продължи в тази насока. В крайна сметка обаче избрал археологията. И определено не съжалява. Сега води и своето семейство по разкопките, по примера на баща си.
Любопитен факт за него е, че е посветен в прочутия Орден на тамплиерите. Решил да приеме, тъй като бил впечатлен от идеята на мисията - да защитава християнските ценности и религията. В малкото си свободно време пък обича да готви за цялото си семейство. Умението е взел от баба си и майка си, разказва самият той. Дори е готвил на близкия си приятел и известен кулинар Ути Бъчваров, който е останал изумен от ястията. Професорът обаче е категоричен враг на покера. "Археолозите живеят на два сезона", обяснява проф. Овчаров. В летните месеци той е почти постоянно на разкопки и няма време за друго. Зимата обаче е различно. През студената част от годината професорът се отдава на четене в библиотеките, лекции по университетите. Сред другите му любими занимания, когато разкопките са невъзможни, е и четенето на художествена и военна литература. Мечтае да напише книга като "В името на розата" на Умберто Еко. Проф. Овчаров обожава и да пътува в странство. В пътешествията си в чужбина той комбинира работа и удоволствие, като обикаля археологически обекти. Когато навън е студено, той обича и чисто човешки да сяда на по чашка ракия с други интелектуалци и да бистрят смисъла на живота. Археологът има и силно развито чувство за гражданско общество и често защитава пламенно политическите си позиции.

Проф. Овчаров е женен и има две дъщери. Петя е от първия му брак с археоложката Марлена. Тя е завършила "PR на културния и историческия туризъм", с което таткото е много горд. По негови думи секторът има нужда точно от такива хора, които да знаят как да популяризират археологическите разкопки. Анна-Мария пък е малката му дъщеря от втория брак с филоложката Ирина.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай