Митичен хотел посрещал президенти и гангстери

Знаменитият "Уолдорф-Астория" в Ню Йорк е символ на лукса и парите

Митичен хотел посрещал президенти и гангстери | StandartNews.com

Ню Йорк. Когато чуете "Уолдорф-Астория", няма начин да не се сетите за романтичната драма "Усещане за жена" с великия Ал Пачино, чиято роля на слепия полковник Франк Слейд му донесе "Оскар". Действието на не малка част от филма се развива в емблематичния нюйоркски хотел - сред лукс, елегантност и ...мирис на пари.

В края на миналата година хотел "Уолдорф-Астория" призова клиентите си, които са си тръгвали от него с нещо свито "за спомен", да го върнат, като беше гарантирано, че няма да им се задават неудобни въпроси. Администрацията се постара да бъде деликатна и не говореше за кражба, а за "тайно пренесени неща". Оказа се, че тази "любов" на клиентите към хотелската собственост нанася значителни финансови вреди. Шефовете на знаменития "Уолдорф" обявиха също, че възнамеряват върнатите вещи да бъдат изложени в стъклени витрини в лобито на хотела. Започнали да пристигат съдове, прибори, вази, чаши, различни дреболии, но и табелки с надпис "Не безпокойте".

"Уолдорф-Астория" на "Парк авеню" в Манхатън всъщност е вторият, носещ това име. "Оригиналът" се е намирал на мястото, където днес се издига "Емпайър Стейт Билдинг". Бил от най-големите в Ню Йорк и притежавал 1050 стаи. Но през 20-те години на миналия век решили, че е демоде, и го разрушили. По-скоро обаче са играли роля икономически интереси, отколкото сантименти да се запази част от паметта на града.

Днешният "Уолдорф" отворил врати през 1931 г. и още тогава бил наречен "Официалният дворец на Ню Йорк". Ако някой в Голямата ябълка заговори за лукс, разбирай "Уолдорф-Астория". В името на истината днес той не е нито най-скъпият, нито най-грандиозният (цените започват от 400 долара на вечер). И въпреки това като класа стои високо над останалите и е смятан за идеалния хотел. Неговите кули близнаци, високи по 190 метра с общо 47 етажа, се извисяват на тежкарското "Парк авеню" и засенчват с грандиозността си конкуренцията. Намира се на крачка от луксозното "Пето авеню" с едни от най-скъпите бутици в света.

"Уолдорф-Астория" се пренаселва, когато в града пристигат за сесията на ООН държавни глави и шефове на правителства, когато за бляскави партита в балната зала на третия етаж с участието на знаменитости се изсипва целият Холивуд. Но той помни и короновани особи като сдалия трона на Великобритания Едуард VIII и скандалната му половинка Уолис Симпсън. От хотела се обръща по радиото към американската нация със забележителна реч 31-вият президент на САЩ Хърбърт Хувър. "Уолдорф" е бил предпочитан още навремето от всички американски президенти с изключение на Джон Кенеди, който харесвал "Карлайл". Франклин Рузвелт обичал "Уолдорф" заради удобствата, които предоставяли за неговата инвалидна количка. Уинстън Чърчил е запечатан на снимка от 1946 г. и е станал част от историята на това място. Парите не миришат и затова явно си затварят очите от управата, когато гангстерът Лъки Лучано премахва могъщите босове на нюйоркската мафия, става "капо ди тути капи" и се настанява да живее в престижния хотел. Говорело се, че оттам организирал и ръководел престъпния свят.

Разкошен е интериорът на "Уолдорф-Астория". Гигантският часовник при входа, направен през 1893 г. по случай световното изложение в Чикаго, е от разрушения някога първи хотел с това име. В салона Peacock Alley е пианото, на което е свирил, докато живял в "Уолдорф", великият Коул Портър - брилянтен композитор на незабравими песни и автор на текстовете за тях, автор на едни от най-прочутите комедийни мюзикъли на Бродуей.
Местата за хапване в хотела също са уникални - например стекхаус Bull and Bear или американската брасерия Oscar's. За тези, които могат да си ги позволят, се предлагат консиерж услуги - за тях няма невъзможни неща. Като белите пауни, които поискала Джей Ло, за да се разхождат между гостите й.

"Уолдорф-Астория" е известен и с меда, собствено производство. Кошерите се намират на покрива и това станало възможно, след като през 2010 г. е отменена забраната за пчеларство на територията на града. Оттам е прихванал "модата" и софийският "Хилтън", който също завъди пчели на покрива. И както знаем, всяка крушка си има опашка. През 1949 г. "Уолдорф" станал част от империята "Хилтън", така че "роднинството" е явно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай