Мао подарява на Никсън 50 грама чай

Президентът се обидил, без да знае, че пакетчето струва $45 хиляди

Мао подарява на Никсън 50 грама чай | StandartNews.com

Още от самото откриване на чая в Китай той е бил скъпа напитка, предназначена основно за аристокрацията. С времето чаените плантации стават все повече и растението излиза извън азиатските граници. Днес чай се пие по целия свят от всякакви хора, но все още има едни специфични видове, които не всеки може да си позволи. Кои чайове бъркат най-дълбоко в джоба и поради какви причини?

Голяма червена одежда

Dа Hong Pao, или "Голямата червена одежда", е най-скъпият сорт чай в света. В миналото честта да опитват неповторимия му вкус имали само крале или императори. От това, че те обикновено носели пурпурни дрехи, идва и наименованието на напитката. Чаените дървета, от които се произвежда, са на повече от 350 години. Чаят е бил пуснат за публична продан само 3 пъти на търг през 1998, 2002 и 2004 г., като на последния 20 г от Da Hong Pao са стрували 21 000 долара. През 1972 г. Мао Цзедун подарява на президента Ричард Никсън 50 г от чая. Според историята Никсън се обижда от подаръка, но без да знае, че тези 50 г са 50 процента от цялата реколта за годината. В момента 20 г от императорската напитка струват близо 20 000 долара. За щастие за ценителите генетични клонинги на Da Hong Pao са взети от първоначалните растения и сега се отглеждат с търговска цел. Поради това "вторичен" Da Hong Pao чай е достъпен днес и за любителите.

Кралицата - само по поръчка

В провинцията Бенгал, Индия, се намира една чаена плантация със специален статут, създадена през 1895 г. с цел от нейните растения да пият чай само най-висшите аристократи на Англия. Там виреят най-редките и луксозни сортове от цял свят, включително и Darjeliing, което в буквален превод означава "кралицата на чая", черен на цвят с неповторим вкус и аромат. Обработва се по специална технология, която запазва всички полезни вещества на свежите листа. Съдържа витамини, флуор, калий, манган, но най-важната му съставка са полифенолите, които са със силно антибактериално, антивъзпалитено и антиоксидантно действие, намаляват риска от ракови и сърдечносъдови заболявания. Чаят се приготвя, като 1 аена лъжичка от него се залива с 250-300 мл кипяща вода, запарва се 3-5 минути и се прецежда. Цената на килограм от него е 2700 долара. В плантацията се отглеждат и други редки видове чай, като най-евтиният е за близо 400 долара. "Кралицата на чая" се отглежда само по поръчка, а беритбата му се извършва само по пълнолуния в края на април.

Желязната богиня на милосърдието

"Тее Гуен-ин" е наричан от още "Желязната богиня на милосърдието" или "Богинята на милосърдието Гуен". Този чай е силно предпочитан и е представител на един специфичен вид, наречен улун, в Европа по-познат като оолонг. Улун в буквален превод означава черен дракон и чайовете, които спадат към тази група, са смятани за съвършени заради уникалното им производство. Всъщност те са комбинацията между неферментиралите зелени напитки и напълно ферментиралите черни. Познати са още и като синьо-зелени. Технологията на производство наподобява тази на зелените - листенцата се сушат под пряка слънчева светлина върху бамбукови дървени линии за 30-60 минути. След като леко повяхнат, листенцата се събират в бамбукови кошници и се разбъркват на всеки час, като се внимава да не се начупят. Когато започне окисляването, краищата на листенцата започват да променят цвета си към кафеникаво. Щом това се случи, процесът на окисляване трябва да бъде незабавно прекъснат - т. е. чаят вече е "улун". Над 15 са видовете прочути улуни, но "Желязната богиня на милосърдието" е най-предпочитана заради неповторимия й вкус. Листенцата й са тъмнозелени с кафяви крайчета и могат да се запарват неколкократно, а запарката й е със светлозелен до златист цвят и със специфичен прасковено-меден вкус и аромат. "Богинята" е известна с лечебните си качества срещу рак още от XVII век. Днес присъства в анкодиети, препоръчва се за профилактика на онкологични заболявания и при нарушена обмяна на веществата. Чаените дървета растат в района Анси на провинция Фузцян, Китай. А лечебният чай се продава за $1400 за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай