Лимонада разхлажда жегата

Натъркайте плодовете с тръстикова захар за още по-вкусна и освежаваща напитка

Лимонада разхлажда жегата | StandartNews.com

Лимонадата е от най-старите безалкохолни напитки за масова употреба, но преди всичко тя си остава най-доброто разхлаждащо питие в горещините. И не само това - лимонадата е и супер здравословна. Естествено, ако си направите домашна, а не употребявате такива от магазините с изкуствени подсладители и оцветители. Приготвянето й е много лесно и има няколко трика, с които ще си направите най-страхотната лимонада, към която може да се пристрастите.
Въпреки че точният й произход не е ясен, знае е се, че лимонадата се е разпространявала първо във Франция и Испания. През 1676 година в Париж е създадено сдружението Compagnie de Limonadiers, което започва да продава напитката из страната.

Разновидностите за приготвянето са много. Може да изстискате лимоните със сокоизстисквачка или да ги обелите и да ги пасирате цели. Разреждат се със студена вода, с мед, с топла вода, в която има разбита захар (количеството по избор). За още по-приятен аромат можете да прибавите и няколко свежи листа мента. След като изстине, се поставя за 24 часа в хладилника. Ако желаете лимонадата ви да е бистра и без частици от плода, просто я прецедете. Не забравяйте, че пропорциите зависят само от вашия вкус - ако обичате по-кисела лимонада, сложете по-малко захар.

Има обаче друг трик, който ще направи лимонадата ви още по-вкусна. Още преди лимоните да са изстискани, се измиват и подсушават. След това се натриват с нерафинирана тръстикова захар, може да използвате и обикновена кафява, но първата съдържа полезни вещества и има приятен карамелен аромат. Нерафинираната захар е на големи кехлибарени кристали или направо бучки. Тя се получава при първата кристализация на пресния тръстиков сироп. Захарозата в нея е с цели 10% по-малко в сравнение с бялата захар и както в природата е съчетана с калций, магнезий, калий, желязо, фосфор и други минерали, които подпомагат по-доброто й усвояване.

Натривайки лимоните със захарта, ще освободите ароматните сокове от кожите им, но и ще "парфюмирате" захарта с лимонов аромат. Може и да натискате лимоните върху масата, така че да омекнат и да ги изстискате по лесно. Използваната захар пък разбийте в топла вода и изсипете сладкия сироп при лимоновия сок. С малко лед става мечтаната лимонада.

Друг "номер" в правенето на тази страхотна напитка е да поставите плодовете в микровълновата фурна за 10-20 секунди. По този начин ще получите два пъти повече сок, отколкото обикновено.
А можете и да настържете направо малко от лимоновата кора в захарта, но после ще трябва да я прецеждате. Ето още няколко интересни и различни рецепти за лимонада.

Марта Стюарт приготвя черешова

Продукти за 2 литра:
Около 450 г череши без костилки
1 ч. ч. захар
1/2 чаша пудра захар
4 чаши сода
1 чаша вода
1 1/2 лимонов сок
кубчета лед
за украса пресни вишни

Начин на приготвяне:
Сварете в средно голяма тенджера черешите, захарта, водата и лимоновия сок на средна температура, докато черешите омекнат (около 30 минути). Прецедете сместа през фино сито и оставете да изстине. Напълнете голяма кана с лед, добавете половин чаша от сиропа, содата, пудрата захар и около супена лъжица лимонов сок. Разбъркайте и украсете с пресните вишни.

Супер с ягоди

Необходими продукти:
2 чаши вода
1 чаена чаша захар
1 супена лъжица настъргана лимонова кора
1 чаша пресен лимонов сок
ок. 500 г пресни ягоди, почистени и нарязани наполовина
2 чаши студена сода
лед
свежа мента и ягоди за украса

Начин на приготвяне:
В средноголяма тенджера заврете водата и захарта и оставете да къкри, докато захарта се разтвори, като разбърквате от време на време. Добавете лимоновите кора и сок, разбъркайте и свалете от котлона. Оставете да изстине напълно, след това прецедете в кана. Пюрирайте ягодите в блендера и ги прибавете в каната. Разбъркайте добре и охладете доволно в хладилника. Добавете содата и сервирайте, като украсите чашите с ягода или мента.

Със свежа мента и джинджифил

Необходими продукти:
1 шепа пресни ментови листа
1/3 чаша прясно нарязан джинджифил
1/3 чаша мед
2 чаши вряща вода
1/3 чаша пресен лимонов сок
1 1/2 чаши студена вода
кубчета лед
пресни ментови листа и лимонови резенчета за украса

Начин на приготвяне:
Смесете шепата мента, джинджифила и меда и върху тях изсипете двете чаши вряща вода. Нека да киснат около 30 минути. След това прецедете, но стрийте съставките, за да пуснат всичкия си сок. Добавете лимоновия сок и студената вода, която може и да е газирана. Можете да я приготвите един ден предварително и да я съхранявате в хладилника. За сервирането напълнете чаши с лед, добавете лимонадата и украсете с листа от мента и резени лимон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай