Китайки под ножа за по-добра работа

Бум на пластични операции на дами около 30-те заради по-млада конкуренция

Китайки под ножа за по-добра работа | StandartNews.com

Китайки на възраст под 30 години масово си правят пластични операции, за да се подмладяват. На възраст, приближаваща 30-те, в Китай жените вече минават за стари и им е все по-трудно да се конкурират за добра работа с по-младите от тях. А дори и малките несъвършенства във външния вид могат да затворят вратата към хубава длъжност. Красотата е това, което осигурява работа в Китай, категорични са пластични хирурзи. Електронното издание "Дейли бийст" пупбликува репортаж от клиника за пластична хирургия, в който лекари и пациенти разказват за особеностите на пазара на труда в Китай.

"Попитаха ме какво работя. Когато казах, че съм писател, тя се намръщи и каза, че един нов нос ще ми помогне да си намеря по-добра работа", разказва млада пациентка, която е избрала да се подложи на операция на носа в една от най-големите клиники в китайския град Шенжен.

"Носът ти е твърде плосък. Добре оформеният нос вдъхва уважение", обяснява консултантка от клиниката на пациентката. "Бизнесмените идват тук, за да си направят по-открояващи се носове. А дамите имат по-добри шансове и в кариерата, и в любовта, след като си направят операция", допълва консултантката.

Клиниката в Шенжен е една от най-големите в Китай. Половината от населението в района са мигранти от други райони на страната, повечето от които работят във фабрики и строителство. Много от тях обаче мечтаят за по-добра работа.
Операция на носа струва 2900 долара в клиниката. По американските стандарти това е евтино, тъй като в САЩ средната цена е 4500 долара. За китайските работници обаче е почти непосилно. Средният доход на работещите в градовете в Китай е 7000 долара годишно, а работниците от провинцията вземат по едва 40 долара месечно. За тя спестяването на пари за операция би отнело години, но въпреки това има бум в подобни процедури.

Пластичната хирургия е инвестиция, за която все повече китайки от всички кръгове на обществото харчат много пари, сочи проучване на Китайския университет в Хонконг. И не всичко е от суета. Тези, които минават под ножа, вярват, че операцията ще подобри всички аспекти от живота им.

"Драматичните икономически, културни и политически промени в Китай създадоха огромна тревожност сред жените, което стимулира схващането, че красотата е капитал", обяснява антроположката Вън Хуа, автор на публикуваната наскоро книга "Да купиш красота: козметичната хирургия в Китай". "Козметичната хирургия е станала форма на потребителски избор. Тя отразява прехода на Китай от комунизъм към консуматорство, със специфичните си китайски характеристики", обяснява авторката.

Вън е изследвала живота в Пекин, интервюирала е 58 жени на възраст от 16 до 55 години и е анализирала статии в китайските медии по въпроса. Оказва се, че в Китай козметичната хирургия е по-малко табу, отколкото в Северна Америка, и е изключително популярна сред жените, които имат трудности при намирането на работа.

Между 1993 г. и 2001 г. 43 милиона работници в градовете са уволнени в Китай - или около една четвърт от цялата работна сила в градовете. Често жените са уволнявани първи, а след това са назначавани отново последни. При кандидатстването за работа пък са срещали много по-голяма дискриминация, отколкото при мъжете, посочва Вън.
Изследване на обявите за работа през 2003 година пък показва, че около 90 % от позициите за жени са с изискване за възраст под 30 години. Младостта е особено ценена в страната, където жените, които са неомъжени над 27 години се обявяват от правителството за "остатъчни". Дамите, които не отговарят на изискванията за ръст (минимум 1,58 м.) също често получават отказ за работа в държавната администрация.

Тези препятствия обаче не убиват амбициите на дамите. Проучване от 2011 година показва, че 76 % от жените в Китай мечтаят за ръководни постове, в сравнение с 52 % в САЩ.

Амбициозни дами, които се обръщат към козметичната хирургия, за да получат по-голям шанс на пазара на труда, захранват индустрия за 2,5 милиарда долара на година в Китай. Тази индустрия расте с 20 % на година. В момента Китай е третия най-голям пазар в света за пластична хирургия, след САЩ и Бразилия.

Хирургичното разкрасяване е толкова широко прието в китайското общество, че дори се организират конкурси за красота за жени с пластични операции. Училищата за стюардеси пък нерядко пращат възпитаниците си под ножа.
Изданието разказва историята и на друга млада китайка, която вече си е направила няколко операции и планира още. 28-годишната Лиу идва от малък град в провинция Гуандон и работи като административен асистент във финансова компания. Тя има лъскава коса, красив нос, слаба фигура и дълги крака. "Мисля си за билкови инжекции за сваляне на килограми. Инжекциите са по-безопасни от липосукцията", обяснява младата жена. През последната година Лиу си е направила операция за повдигане на клепачите и операция на носа. На въпроса защо е легнала под ножа, тя отговаря: "Това е като да си слагаш грим. Всеки иска да подсили красотата си. Една жена особено трябва да полага грижи, за да поддържа вида си с напредването на възрастта". Лиу е дъщеря на собственик на магазинче и едва е завършила средното си образование. С повече късмет успяла да си намери прилично платена работа. "Нямаше да ме наемат, ако бях грозно пате", посочва тя. Сега младата дама се тревожи, че може да загуби работата си, защото възрастта й напредва. За да се задържи на пазара, тя взема уроци по бизнес мениджмънт, но смята, че красивият външен вид е също толкова важен, колкото образованието.

Лиу е наясно с рисковете от пластичната хирургия, но се е примирила с тях. "Козметичната хирургия е избор, а човек трябва да взема най-добрите решения за себе си и семейството си", казва Лиу. "Това е, което хората правят в цял Китай днес", добавя тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай