И мисис Бекъм се бори с поликистоза

Синдромът води до стерилитет, но се овладява с лекарства

И мисис Бекъм се бори с поликистоза | StandartNews.com

Проблемът със забременяването е сред най-големите бичове на нашето време. Според данните на Световната здравна организация (СЗО) стерилитетът засяга около 10% от двойките в глобален аспект, или между 70 и 80 милиона души. У нас честотата му е още по-голяма - 14-15%. Една от основните причини за неговата поява сред дамите е синдромът на поликистозните яйчници. Какво представлява този проблем, как да го разпознаем и да се справим с него, разказва д-р Георги Коларов, гинеколог в университетската болница "Майчин дом" в София.

Сред най-честите видове стерилитет при жените е ендокринният, при него системата хипоталамус, хипофиза, яйчник не функционира правилно, обяснява д-р Георги Коларов. При този вид стерилитет има нарушения в овулацията на жената, като процесът може и напълно да липсва. Причина за тези усложнения често е синдромът на поликистозните яйчници, казва д-р Коларов. Този проблем се среща между 5 и 10 на сто от всички жени във фертилна възраст.
Поликистозните яйчници могат да се разпознаят по няколко белега. На първо място това е липсата на овулация, която води до нередовен цикъл и дори до пълното му спиране, казва д-р Коларов. Други характерни белези са повишеното окосмяване, акнето, себoреята, бързото и лесното омазняване на кожата и косата. Тези проблеми приличат на козметични на пръв поглед, но това не е така. В основата им седят

повишените нива на мъжките хормони

През последните години се оказа, че наличието на поликистозни яйчници е свързано и с нарушения в метаболизма и въглехидратния обмен, казва още д-р д-р Коларов. При тях се появява инсулинова резистентност и клетката не може добре да използва инсулина. Това допълнително води до повишаване на нивата на инсулина в кръвта, потискането на овулацията и увеличаването на мъжките полови хормони.
Външните белези на поликистозните яйчници обаче не винаги са налични. Виктория Бекъм също има поликистозни яйчници, но това не е довело до промени във вида й, дава пример д-р Коларов. Затова искам да посъветвам младите жени и майките им дори при леки прояви на хиперандрогенизъм или нарушения на менструалния цикъл да се обръщат към специалист, казва д-р Коларов. Само тогава може да се направи изследване с ултразвук и да се установи поликистозна структура на яйчника.
Ако една жена чуе тази диагноза,

не трябва да се плаши

Разполагаме с много съвременни и ефективни средства, за да решим проблемите, успокоява д-р Коларов. На първо място това са оралните контрацептиви. Те понижават нивото на мъжките полови хормони. Страхът у жените, че тези медикаменти могат да повишат теглото или окосмяването им, са абсолютно неоснователни, ефектът е противоположен, добавя д-р Коларов. Лечението с тях обаче трябва да бъде продължително. Ако те не подействат, съществува и оперативно лечение. Преди години се е използвала клиновидна резекция, като се е изрязвала част от яйчниците, сега обаче се прави лапароскопска операция, или надупчване на яйчниците, обяснява д-р Коларов. Жените, които имат и инсулинова резистентност, трябва да променят и начина си на живот. Да увеличат физическата активност, да избягват мазните и сладки храни, съветва още д-р Коларов. Ако това не даде резултат, се използват медикаменти - инсулинови очуствители и медиатори на инсулиновото действие.

Щъркелът се бави и при второ дете

Стерилитетът се дели на първичен и вторичен, казва д-р Георги Коларов. За първичен се говори, когато опитите за зачеване на дете се окажат безуспешни след една година. Вторичен е, когато двама души вече са имали деца, но при нов опит жената не успява да забременее.

Лаптопът удря мъжете под кръста

Преди време се считаше, че стерилитетът е по-разпространен сред жените. През последните години обаче се установи, че той е разделен по равно между двата пола, казва д-р Георги Коларов. Според него дори съществува тенденция за увеличаване на честотата на мъжкия стерилитет. Причините за това са негативните влияния на околната среда и стреса. Дори използването на битова техника с лъчения като компютрите и мобилните телефони може да се окажат вредни. Ако един мъж често държи лаптоп на колената си, това може да има опасни последствия, казва д-р Коларов. Понякога обаче лекарите не могат да установят при кого и каква е причината за стерилитета. Това се случва в 10-15% от случаите. Тогава и лечението е най-трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай