Неделя,

Георги Христович основал дружеството

От: Failed to load user -
1779
Георги Христович основал дружеството
A
A
A

"Природата не е храм, а работилница. И в нея човекът е работник", гласи логото на Съюза на ловците и риболовците в България, който съществува от 1898 г. и е от най-старите подобни организации в Европа.

Георги Константинов Христович (1863-1926) е роден в Пазарджик. Завършва биология в Женева през 1886 г. През 1890 г. участва в създаването на Софийското ловно дружество, а по-късно, през 1893 г. става инициатор на създаването и съосновател на Българската ловна организация и с право е наречен "Баща на ловното дело у нас". Той също така помага за приемането на първия закон за лова в България. От 1902 г. е действителен член на Българското книжовно дружество. Автор на тритомника "Материали за изучаване на българската фауна".

Георги Христович е основател на списание "Природа", което той издава от 1893 г. до смъртта си. Преподава в Софийския университет. Автор е на прочутото "Възвание" към ловците в Княжество България за обединяването им в една организация и е председател на първия Управителен съвет (до 1901-ва) Още през 1896 г. той предлага да се започне развъждане и аклиматизация на фазани, кеклици и тетреви. Негов призив към ловците е: "Закриляйте природата".

Герой от войните продължава делото

Генерал Димитър Кацаров (1866-1958) с право е смятан за най-добрия следовник на Георги Христович. За неговите подвизи през войните 1912-1918 г., в които командва последователно дружина, полк и дивизия, за да стигне до длъжността главен инспектор на артилерията, може да се изпише цяла книга. След преминаването си в запаса през 1919 г. се отдава изцяло на ловното движение. Дългогодишен председател на Ловната организация.

Генерал Кацаров е автор и преводач на редица книги, сътрудничи на вестник "Отечество" и "Народна отбрана", пише статии за списанията "Природа", "Средногорие", "Ловец", "Ловна просвета". Високообразован и културен човек, брат на патриарха на българската педагогика - академик Гавраил Кацаров, генералът дава мощен тласък на ловното движение след Първата световна война.

Първият историк на движението

Иван Ангелов Сокачев (1887-1949) също е офицер от кариерата. Участва във всички войни, които България води през миналия век. През Втората световна война е награден от съветския маршал Толбухин за проявена храброст с орден "Александър Невски", а по-късно е представител на България в Комисията по репарациите в Австрия. Името му е свързвано с дълголетната история на националното ловно движение. Той е автор на първата история на съюза - "История на ловно-стрелческата организация "Сокол" - 1898 -1939 г." Като сътрудник и главен редактор на списание "Ловец" от 1937 г. публикува стотици материали на ловна тематика. Автор е на прочутия "Завет на сдружения ловец". Девизът му е: "Ловната дружина ще бъде основата на природозащитата в България". Иван Сокачев е инициатор и на създаването на Обща федерация на спортните организации в България.

Бил е член на ръководството на БОК, председател на Комитета за защита на природата и горите и първи председател на Българското киноложко дружество. А освен всичко е автор на популярната песен "Ален мак". За съжаление става жертва на репресиите след 1944 г. и умира в лагера "Богданов дол".

Партизанин от "Чавдар" е перфектен юрист

Генeрал Христо Русков (1916-1996) е председател на Съюза над четвърт век - от 1963-та до 1988-ма. Съвременниците го наричаха иронично "заешкия генерал". Но той използва максимално партизанското си минало в отряда "Чавдар" и слабостта на тогавашното държавно и партийно ръководство към лова за развитието на организацията. Трофейното дело бележи бурен възход, а фазановото стопанство "Дунав" край Русе придобива световна известност и признание. Генерал Русков е дългогодишен зам.-председател на Международния съвет по лова и опазване на дивеча и на Международната конфедерация по риболовен спорт. Лауреат е на Международната награда "Личност на годината" за 1980 г. в областта на лова и защитата на дивеча. През същата година става и носител на специалната награда на Международния клуб "Сафари". Но най-голямата заслуга на Христо Русков към българските ловци и риболовци навярно е фактът, че като юрист по образование той е следял за изрядността на документите за собствеността на Съюза. Благодарение на което след 1989 г. организацията бе неуязвима за всякакви реституционни претенции.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички