Фейсбук е машина за завист и тъга

Жаждата убива смеха, слънцето разпалва гнева

Фейсбук е машина за завист и тъга | StandartNews.com

Има дни, в които просто не върви. По-кисел си от лимон - и то без да имаш причина. На крива ракета космосът й пречи - но дали е така? От www.health.yahoo.net правят малко "разследване" и откриват, че лошото настроение без причина всъщност има причина. И обикновено тя се крие в наглед невинния пейзаж на ежедневието ни. Кои са изненадващите "убийци" на щастието? И как, когато животът ни поднесе лимон, да си направим лимонада? Ето рецептата на www.health.yahoo.net.

Намръщен под лъчите

Слънцето е живот и радост. Да, ама не. Според ново италианско проучване стоенето на слънце засилва гнева и агресивността с над 44%. Когато присвиваш очи и сбръчкваш вежди, защото силната светлина ти пречи, изглеждаш така, все едно някой те е ядосал, обяснява Даниел Марзоли, сътрудник в направеното проучване. По този начин физиономията и мимиките, които правиш, успяват да заблудят мозъка, че си нервен.
Решението? Елементарно, Уотсън! Носи слънчеви очила - ще предпазят очите ти от жарките лъчи на слънцето и настроението ти няма да се развали.

Депресията е заразна

Няма изненада - лошото настроение е заразно, разбираме от проучване на Нотр Дам. Студенти били разпределени да делят стая с депресирани съквартиранти. Само за 3 месеца по-жизнерадостните младежи вече гледали песимистично на живота. Според проучване на Харвард пък да прекараш време с изнервени приятели и колеги също може да повлияе на ентусиазма ти. Когато хората говорят унило за живота, кариерата или близките ти, това влияе негативно на настроението ти.
Решението - направи някакъв малък жест, който ще ободри колегите ти. Например почерпи ги едно кафе. Дори това да не повдигне духа им, ти ще се почувстваш удовлетворен.

Драми в нета

Интернет ни прави нещастни - няма човек, който да не го е изпитал на гърба си. А вече и учените го доказаха. Скорошно германско проучване ни отваря очите за друго - чуждото щастие в нета ни кара да умираме от завист. Пред немските учени, направили анкета сред 350 потребители на Фейсбук, повече са си признали, че се ядосват или разочароват, когато виждат снимките, които качват техни приятели. Да разглеждаш албумите им от екзотични места и да виждаш как се забавляват по време на почивката си, те кара да се чувстваш тъжен и самотен, да се разкъсваш от завист.
Решението - погледни собствените си снимки. Припомняйки си вълнуващите приключения, които си преживял, ще се успокоиш, твърдят от университета в Портсмут.

Сухари, пийнете си!

Сухарите са сухари буквално, доказва скорошно британско проучване. Изследователи открили, че дехидратацията потиска чувството за хумор. Независимо дали работиш като вол, или се излежаваш пред телевизора, трябва да пиеш много вода. Ако стоиш жаден, това влияе зле на мозъка и ставаш по-раздразнителен. А как да си сигурен, че си поел достатъчно вода? Хвърли едно око в тоалетната чиния, преди да пуснеш водата. "Жълта или мътна урина може да е признак на обезводняване", обяснява Стейси Симс, изследовател от университета в Станфорд. Затова - пий една вода и се усмихни на живота. Всъщност една биричка ще свърши още по-добра работа.

Азбуката ни - шифър на тайно познание?

Д-р Петър Кътев

Социолози, психолози и психиатри са единодушни, че щастливите хора боледуват по-малко. И оттам идва заключението, че повечето болести са на психическа основа. Което означава, че само от нас зависи дали ще бъдем здрави и ще се радваме пълноценно на живота си. По стар номадски обичай много от нас тръгнаха да си търсят щастието или здравето по белия свят. Сигурно това е причината "България да страда от липса на авторитети", което води до факта, че "от години сме в състояние на будна кома" - една тъжна изповед на писателя Михаил Вешим. Но има една още по-тъжна. Тази на певеца Васил Найденов, която гласи, че "който остава в България, е инертен мазохист". Все пак в цялата история има нещо радостно. За разлика от шотландските емигранти, които се кефят на своите гайди и полички по пъбовете из целия свят, ние си имаме химна на емигранта: "Я кажи ми, облаче ле, бяло, от где идеш, де си ми летяло? Не видя ли бащини ми двори и не чу ли майка да говори?".

Но бих оспорил по-горе споменатите думи. България има своите авторитети и те са ужасно много. Не ги забелязваме заради тяхната скромност и възпитание. От тази гледна точка не съм убеден в истинността на поговорката: "Скромността краси човека". Защото колкото повече определена каста хора я спазва, толкова по-грозна и осиротяла става България. Съвсем скоро седях на една пейка и, ей така, от нищото, до мен застана възрастен човек. Пита ме как се чувствам, добре ли съм. Аз буквално се опулих, тъй като не очаквах в тази държава на някой непознат да му пука за другия. След няколко дни случайно пак се видяхме на същото място. От разговора ни разбрах, че той е един от най-големите владици в медицината. Помислих си защо този човек, толкова можещ и знаещ, спасил, излекувал безброй хора, е толкова скромен. В същото време се замислих за многото нашенци без ценз и реално достойнство, надуващи се като балони до пръсване. Сигурно една от причините за този комплекс е липсата на самочувствие за това, че си българин. Че много от нашите деца не знаят що е "оренда", що е "ръкописът на Войнич", кой е Василий Врач, Боян Магесника и поп Богомил. Според някои родни и руски учени, "оренда" е божествената енергия по нашите земи. Както твърдят културолози, историци и мистици, това учение са го изповядвали колобрите. Личности, обвити в мистика и част от "тайното" минало на България. Споменава се, че те са били магове, посветени във вселенските тайни, а вследствие на това - знахари и лечители. Записано е, че са можели да общуват и лекуват от разстояние. Орендата е обединително звено, свързващо българите, глаголицата и старите руни. Водеща тяхна символика е дъхът на Бога, енергийно превърнат в светлина. Според произведенията на Йоан Тритемий (1462 - 1516 г.) и най-вече в трактата му "Печати и магични изображения" той коментира енергията на т. нар. ключ модул. Това е вид фигура - мантра, в която всеки старобългарски знак се вписва. Той твърди, че Константин Кирил Философ е познавал тази енергийна структура - фигура, създавайки нашата азбука. Интересно е да се знае, че универсалните символи на оренда са дванадесет. Толкова са били и апостолите на Василий Врач, изгорени през 1111 г. по нареждане на император Алексей Комнин заедно с Боян Магесника и поп Богомил - нашия Джордано Бруно. Явно и Йоци е притежавал познанието за оренда. Според учени от Западна Европа, Русия и САЩ учението на нашите богомили е в основата на вярванията на катарите и албигойците. По време на Възраждането пътуващият проповедник и прочут народен лечител Матей Преображенец е абсолютен поддръжник на богомилството, както и впоследствие Петър Димков. Василий Врач (X - XI в.) е създал богомилския лековник, наречен "Зелейник" - най-стария рецептурник. Всичко това е описано в "Алексиада" на Анна Комнина - най-уважавания исторически труд от времето на Византия.

Ще ви запозная и с един мистериозен ръкопис, който е изпълнен със символи от зодиака и изображения на билки. Смята се, че е пряко свързан с историята на богомилите, според руски учен - "Ръкопис на Войнич". Написан е в началото на XV в. на непознат език и с непознати символи, които дори най-известните специалисти по криптография, успели да разбият "шифъра на Енигма", преобърнал Втората световна война, не могат да разшифроват. Свързан е с билкарство, медицина и особена окултна наука. Въглеводородният анализ на неговата хартия доказва, че е създаден много преди времето на Микеланджело и Да Винчи.

Казано е: "Вселената е едно цяло, а всеки от нас е една наночастица от цялото. И ако искаме да бъдем здрави и да живеем добре, трябва да сме в хармония и да уважаваме и пазим цялото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай