Е-досие може да спре фалшивите инвалиди

В картата да бъдат вкарани всички манипулации и хоспитализации на пациента, предлагат лекарите от ТЕЛК

Е-досие може да спре  фалшивите инвалиди | StandartNews.com

Слепци карат коли или работят като шивачи, а парализирани тичат като момчета. Това може да се случи само в страната на чудесата или в България. Фалшивите инвалиди отдавна са публична тайна у нас. Те са и лесен начин за препитание на цели махали, особено в бедния Север. Затова и не прозвуча толкова шокиращо твърдението на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че половината хора с инвалидни пенсии са напълно здрави измамници. Освен очакваните арести и разплитане на схемата от посредници и подкупни лекари, дойде и въпросът как голямата шашма може да се спре.

------

Въвеждането на електронна здравна карта е най-адекватната мярка, която може да спре издаването на фалшиви свидетелства за инвалидност. Около това се обединяват лекари от трудово-експертните лекарски комисии, които бяха сложени на мушка след огласените схеми за източване на Националния осигурителен институт посредством отпускане на инвалидни пенсии и социални услуги на напълно здрави хора.

При акцията на МВР и прокуратура изскочиха шокиращи факти. Оказа се, че почти цели села в Силистренско се населяват от инвалиди, при това често с почти една и съща диагноза. Както и че, жена с 93 % загуба на зрение според ТЕЛК, спокойно си работи като шивачка. Заслугата за абсурдите е на цяла чета посредници, които срещу тарифа от 600 до 2500 лева, могат да изкарат всички нужни документи,така че здрав като бик човек да получава инвалидна пенсия.

Като цяло милиони левове, вместо да отидат при наистина нуждаещи се хора със затруднения, "изтичат в пясъка", обобщи ситуацията Гешев.

Хората от системата обаче не се съгласиха с тежката присъда, че всеки втори инвалид е фалшив. Шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коларски дори нарече твърденията "градска легенда".

Че цифрите са преувеличени настоя и председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК в столицата д-р Боряна Холевич.

Двамата бяха единодушни, е проблемът може да бъде решен с въвеждането на електронна здравна карта, за която се говори още от 2010 година. Тя на практика ще бъде своеобразно е-досие на пациента, което свързва неговите предишни прегледи, хоспитализации и епикризи в едно. "Това ще реши много допълнителни проблеми, защото няма да бъде нужно болният да ходи на допълнителни прегледи преди ТЕЛК", посочи Холевич. В момента пациентите пристигат в лекарските комисии с епикризи и документи от хоспитализации и прегледи в различни специализирани болници, но те не са свързани в стройна система и трудно се проследява кой от тях е лекуван реално.

Минчо Коралски предложи да бъдат свързани също ТЕЛК и НОИ, така че да се проследява реалното състояние на пациента и степента му на увреждане. В противен случай според запознати схемата е чисто и просто човекът никога да не е лежал в болница, да не му е прилагано лечение, но въпреки това болницата да усвои пари по клинична пътека, като след това му издаде съответните документи, с които да се яви на ТЕЛК.

Юристът Хари Хараламбов, който е и незрящ, пък предлага ТЕЛК да преминат към Районните здравни инспекции /бивши ХЕИ/, а да не бъдат към болниците. Ако са независими институции, те ще имат правото да изискват допълнителен преглед в случай, че се съмняват дали пациентът симулира. Освен това той настоява в тези комисии да работят и действащи лекари, които имат практика на друго място. "В момента нормативната уредба не позволява това, затова в ТЕЛК твърде често работят пенсионирани лекари или такива, които по една или причина са се откъснали от реалната клинична практика. А е необходимо това да бъдат действащи, дори водещи лекари, поне в Националната експертна лекарска комисия", смята Хараламбов.

Здравното министерство също обяви, че свиква работна група за промени в нормативната уредба, която да спре течовете. Доктор Холевич обаче коментира пред "Стандарт", че точно към сдружението на лекарите, които реално работят в системата, подобна покана не е отправяна.

 

Новите правила ощетяват болните

Въведените с последните промени в Закона за хората с увреждания правила на практика ощетяват реалните болни, твърди доктор Боряна Холевич. Те реално ще намалят процентът им на инвалидност, а оттам и средствата, които получават, след като им се наложи да минат отново през преосвидетелстване. Това ще бъде валидно за всички, освен за хората, чийто ТЕЛК е пожизнен, смята тя. По думите й, според последно проучване при около 50 на сто от пациентите с инвалидност процентите им са намалени, а едва при 4 на сто са увеличени.

Д-р Холевич припомни, че подобна проверка срещу фалшиви инвалиди е имало и преди време, когато социален министър е била Емилия Масларова, но информация от проверката не е била оповестена публично. "Последица от това бе спорното Приложение 2, което въведе едни тричленни лекарски комисии към НОИ, които проверяват всеки документ за инвалидност над 50 на сто", каза тя. Ако НОИ има съмнения за отпуснат по-висок процент, решението на ТЕЛК може да бъде обжалвано пред Националната експертна лекарска комисия. Ако НЕЛК отмени пенсията, лекарите, които са издали съответното ТЕЛК-ово решение, трябва да връщат сумата, която пациентът е получавал в този период. "Нека засега оставим прокуратурата да си свърши работата", заяви тя. "Не е вярно, че НОИ не упражнява нужния контрол, такъв няма само при децата", допълни Холевич.

В схемите за продаване на фалшиви инвалидни свидетелства според запознати най-често участват хора, които имат по-нисък процент инвалидност, например 40 на сто, но искат по-висок, за да получат повече социални придобивки. Както и такива, чиито болнични са изчерпани, но въпреки това искат да удължат отсъствието си от работа, например защото ги очаква съкращение. "По-голямата част от тях са социално слаби и разчитат на пенсиите, за да добавят нещо към дохода си, затова държавата трябва да се замисли за цялостната причина, поради която подобни измами се случват", каза Хари Хараламбов.

 

Изселници вадят лекарски експертизи в Турция за инвалидни пенсии у нас

Севие Мурафова, Ружди Мажунджи, Салиха Осман и още 16 техни земляци от Разград, Цар Калоян и село Дянково влязоха през юни 2012 г. в съдебната зала като обвиняеми и излязоха от там с условни присъди. Всички те станаха клиенти на Темида заради отпуснатите им от ТЕЛК инвалидни пенсии. Обвинението доказа, че те са в добро здраве, а медицинските експертизи, които ги определят като нетрудоспособни 70-80% са неверни.

Съдебната сага с пенсиите менте, започнала преди седем години бе първият в България наказателен процес, който открехна завесата към кулисите, зад които по незнайно какви правила хиляди български граждани се водят мними инвалиди и така без да имат право на социална подкрепа източват фондове на НОИ.

Досега 144 мними инвалиди от област Разград вече са осъдени. Според прокурорското дирене те в условията на продължаващо престъпление са използвали неистински документи, за да се сдобият с пенсия заради намалена трудоспособност. Освен месечните ренти, те са получавали и допълнителни социални добавки за транспорт, диетично хранене, рекарства. Незаконно присвоените публични средства само от тези стотина души са изчислени през 2017 година на 666 хиляди лева. Изправени пред съда, измамници са признали вината си, сключили споразумение с държавата и възстановили неправомерни взетите от тях суми. Само един от тях, успял да ужили НОИ с 3 375 лева е получил ефективна присъда, спрямо останалите са приложени пробационни мерки.

Макар че по време на съдебното дирене бяха разпитани десетина лекари, работили в болнични заведения и ТЕЛК-ови комисии, създали преписките менте, вината на човек в бяла престилка не бе доказана. В началото на тази седмица, когато темата с фалшивите инвалидизации стана актуална, окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров обяви на заседание на Обществения съвет за превенция и противодействие на корупцията в Област Разград, че е идентифицирана местна организирана престъпна група с участието на медицински лица, разследването, срещу която се води от специализираната прокуратура. Предмет на проверките са около 300 души, голяма част от които осъдени, а неправомерно раздадените им публични средства са възстановени в бюджета.

В Силистра, където засега държат рекорда по броя на инвалиди със съмнителни ТЕЛК-ови оценки, отричат лекари да имат вина за случващото се. Управителят на областната болница доктор Даниела Костадинова смята, че са нужни промени в законодателството, които да извадят ТЕЛК-овите комисии от структурите на лечебните заведения и те да преминат към социалното министрество.

„Една от причините за високия брой инвалиди в Силистра е ниският социален статус на жителите на региона. Става дума за хора, които за даполучат правото на подпомагане с лекарства например за 15-20 лева преминават през десетки лекарски кабинети, правят всевъзможни консултации. Много от тях имат двойно гражданство, живеят в Турция и идват у нас с перфектно подготвени лекарски експертизи, според които те имат право на ТЕЛК-ово освидетелстване”, обяснява медицинският управител.

В болницата в Силистра работят два състава на ТЕЛК. Шефовете им доктор Сашко Симеонов и доктор Ангел Господинов отричат да става дума за измамни схеми, в които са включени медици от болничноно заведение. „При нас пациентите пристигат с предварително подготвени от личните лекари документи- консултации, изследвания, епикризи. След това цялата документация се изпраща в РЗИ, а докато е там може да се обжалва”, обяснява д-р симеонов. Колегата му Господинов напомни, че в ТЕЛК-овите комисии работят най-малко трима лекари, често са четири или пет. „Ние определяме степента на инвалидност, но подлежим на последващ контрол”, заяви той.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е иззела от болницата в Силистра досиетата на 46 пациенти, лекувани в клиниката, които имат претенции за инвалидизиране. Шефът на лечебното заведение д-р Костадинова заяви, че вярва на колегите си, които отричат да са част от корупционна схема.

Около 6 000 души минават годишно през двата състава на ТЕЛК-овите комисии в крайдунавския град. „Ако един човек се яви за освидетелстване с изрядна документация е налишце риск лекарите в комисията да вземат невярно решение, защото са длъжни да го вземат според документите”, коментира д-р Костадинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай