Чакрата на таланта пази и бъбреците

Сахаджа Йога пробужда духовната ни енергия Кундалини

Чакрата на таланта пази и бъбреците | StandartNews.com

Как може да пробудим нашата вътрешна енергия и така да придобием познание за нашата духовна същност и заобикалящия ни свят? Отговорът се крие в системата за медитация Сахаджа Йога. Какво представлява тя и защо си струва да я практикуваме, пред "Стандарт" разказва председателят на Сдружение "Сахаджа Йога - България" Христо Христов.

Сахаджа Йога означава "спонтанна йога" (спонтанна връзка с божественото) и представлява система за медитация, чрез която опознаваме нашата духовна същност и заобикалящата ни действителност. Техниката е създадена от Шри Матаджи Нирмала Деви на 5 май 1970 г. "Шри Матаджи открива този метод за духовно пробуждане на хората, т.е. свързване и събуждане на тяхната вътрешна, успокояваща духовна майчина енергия, която при всеки човек се намира в латентно състояние в сакралната кост, в основата на гръбначния стълб, и ние я наричаме Кундалини", обяснява Христов. Основното, върху което се гради Сахаджа Йога, е връзката между нашата индивидуална енергия Кундалини и онзи, която е сътворила всичко - творящата енергия. "Когато нашата вътрешна енергия се издигне и ние се свържем, усещаме вътрешен баланс и покой. Навлизаме в състояние, наречено от западните психолози

"състояние на безсмислие" или "ментална тишина"

Когато изпаднем в това състояние, можем да преценим трезво всяка ситуация", твърди Христов. Когато се приложи техниката на Шри Матаджи Нирмала Деви, след първия експеримент на Сахаджа Йога у човек се пробужда малка част от тази енергия. Според Христов обаче тя е достатъчна, за да ти даде възможността да усетиш своята фина енергийна структура. При всеки от нас тя се състои от чакри и канали (нади), през които текат енергиите в човека. Когато Кундалини се пробуди, дава усещането на човек за това как е устроено неговото фино енергийно тяло, както и в какво състояние се намират неговите чакри и канали в момента. Чувстваш го и физически - например по дланите или главата. Става дума за много фино усещане за хладен или топъл полъх, обяснява Христов.

Как се пробужда Кундалини? Чрез медитация заедно с учител, обяснява Христов. Докато медитираме, трябва да насочим своето внимание навътре в себе си. Така енергията

се издига нагоре, към върха на главата

Като редовно практикуващите медитация в Сахаджа Йога могат да задържат този процес. Христов препоръчва медитация поне 2 пъти на ден. Сутрин, за да се заредим с достатъчно енергия, а вечер, за да се освободим от напрежението. По думите му така се създава дисциплина и се придобива опитност, изграждаме увереност сами да сме си водачи в живота.

Христов обяснява, че финото енергийно тяло на всеки човек се състои от 7 чакри и 3 канала (нади), през които текат енергиите в него. Те поддържат нашето физическо, интелектуално, емоционално и духовно състояние. Каналите се базират на двете основни енергии, които са водещи в индивида. Левият се характеризира с нашите емоции, желания, чувства и е по-силно изразен у жените. Свързва се още с миналото, спомените и навиците, оформени от предишни преживявания. Десният канал е "по-слънчевият канал" и е свързан най-вече с мисълта, физическата и умствена активност, действието, създаването и реализирането на плановете. Той пък е по-силно изразен у мъжете и се свързва с бъдещето, с целите, които си поставяме и постигането им.

Човек постоянно се губи между желания и действия

между минало и бъдеще", уточнява Христов. И тук идва на помощ третият канал, наречен още "централен". Той е свързан с настоящето, при него е важно какво се случва тук и сега, точно в този момент. Централният канал е свързан с еволюцията на човека, затова и чакрите се намират по централния канал. Те представляват фини енергийни центрове. В човешкото тяло се намират на нивата на съответните плексуси от нервната система. Всяка от тях има по няколко духовни качества. Те са заложени във всеки от нас, макар невинаги се проявяват, те никога не могат да бъдат заличени или разрушени. Трябва енергията Кундалини да се събуди, за да започнат да се проявяват в нашия живот. Първата чакра е Муладхара, намираща се в основата на гръбначния стълб, под сакралната кост. Свързва се с невинността, чистотата, мъдрост. Невинността е качество, благодарение на което изпитваме онази истинската, детска радост. Свадистхана е втората чакра. Намира се над сакралната кост и е описана като центъра на творчеството и на чистото познание. От нея идва вдъхновението, тя разкрива красотата на света около нас. Това е чакрата на чистото, добро внимание и силата на концентрацията. На физическо ниво тя се грижи за черния дроб, за бъбреците и за долната част на стомаха." Набхи и Войд се намира в слънчевия сплит и органите, които са на това ниво, с които ние усвояваме храната и се свързва с удовлетворението и вътрешния мир. Тя е центърът, който ни прави спокойни и щедри, а също така поддържа нашето духовно израстване. Четвъртата е Анахат - чакрата на сърцето. Точно от там идват качества като състраданието, милостинята, оттам идва и обичта. Разбирателството и добрите отношения с другите също се свързват с Анахат. "Когато тази чакра е озарена от Кундалини, ставаме по-спокойни, уверени, всичките ни притеснения и страхове изчезват", уверява Христов. На физическо ниво тази чакра се грижи за сърцето и белите дробове. Петата чакра - Вишудхи, е чакрата на дипломацията, на общуването с другите и на чувството за необвързаност. Тя се намира в основата на врата. Най-важното за нейното захранване е, че

трябва да се освободим от чувството си за вина

Благодарение на нея се усещаме като част от света, който ни заобикаляме, свързваме се с други хора и се убеждаваме, че човек не е осъден на изолация, че никога няма да е сам. Прошката и състраданието са свързани с шестата чакра - Агнйа. Пробуждането й ни помага да се освободим от омразата, гнева, яростта. Тя е на нивото на челото, мястото където се пресичат зрителните нерви. Благодарение на нея ставаме по-добри, по-щедри и благородни. Освобождаваме се от лошите си навици и преставаме да съдим хората, да им слагаме етикети. В тази чакра се получава пресичането на левия и десния канал, в резултат на което на нивото на шестата чакра се получава едно напрежение - борбата между миналото и бъдещето, между желанието и действието. Седмата чакра е на нивото на мозъка. Нарича се Сахасрара и обединява всички останали центрове и съответстващите им качества. Тя е последната еволюционна стъпка в човешкото познание. "Това, което е характерно за целия апарат, е, че когато енергията се пробуди и премине през централния канал, тя усеща в индивида състоянието на неговите чакри. И започва да го подобрява, да работи по неговия баланс и хармония. Състоянието на индивида зависи от състоянието на неговите енергийни центрове", споделя Христов.

Курсовете са безплатни

В България Сахаджа Йога се практикува от 1990 г. след личното посещение на Шри Матаджи. Тогава е имало няколко програми - на стадион "Академик" и в зала "Универсиада". След като се установява първият център по Сахаджа Йога в София, постепенно от 90-те насам се създават още около 30 в различни градове в страната. Сахаджа Йога се разпространява напълно безплатно, а всички средства за дейността на центровете идват от дарения. "Целта на Сахаджа Йога не е ние да събираме пари, а познанието, което Шри Матаджи дава чрез този метод, да достигне до максимално повече хора", държи да уточни Христо Христов. Според него това, което ние постигаме чрез Сахаджа Йога, е заложено вътре във всеки от нас и не трябва да плащаме за нещо, което притежаваме. Курсовете също са безплатни, като всяка година се организират поне два - през зимата и пролетта. На 17 септември ще започне новата сесия в София на ул. "Славянска" 6, като занятията се провеждат след работно време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай