БГ хоро тресе Брюксел

400 фенове на народните ни танци се хващат довечера на Ганкиното в сърцето на белгийската столица

БГ хоро тресе Брюксел | StandartNews.com

Брюксел/София. Кръшно нашенско хоро ще се извие тази вечер в Брюксел. Със сигурност зала "Фабри" в квартал "Волюве Сен Пиер" ще се окаже тясна за всички желаещи да тропат Ганкиното, Арап и Ръка.

До сряда участие бяха потвърдили 300 души, като по традиция се очаква желаещите да надвишат 400. Фолклорното събитие ще започне в 18 часа. Организаторите очакват феновете на родния фолклор да дойдат с удобни обувки, леки дрехи, добро настроение и желание за празник. Че купон ще стане, са убедени всички, тъй като хорото в белгийската столица не е прецедент, а станала от известно време традиция. Нашенка и белгиец са вдъхновители и лидери на събитието. Общото между тях е, че са преводачи в европейските институции, имат енергия в излишък и обичат българските народни танци. Популярността на клуба "На хорото в Брюксел" се измерва всеки път по броя на мераклиите за сложните стъпки.

Преди шест години Мария Цветкова започва да организира малкото, но артистично общество. "Всичко тръгна от коледно тържество. Събрахме се пет-шест колеги, които трябваше да представим достойно България за празника. Шефката каза, че ще е най-добре да изиграем хоро", спомня си Мария, която превежда от френски и италиански в Комитета на регионите. Днес членовете на клуба са над 100, а участниците в големите хора четири пъти повече.

Мария е от Горна Оряховица, завършила е балетна педагогика, а фолклорът й е хоби. Споделя, че при създаването на клуба е танцувала само пет хора, които е научила в училище. С времето обаче може да се похвали с много повече благодарение на самоучител и на семинарите, които вече редовно посещава.

Клубът "На хорото в Брюксел" не е сбирка на българската общност в Белгия. Целта му не е да прави спектакли, а да бъде място за удоволствия и забавления чрез танца. Най-многобройни са българите, но често на хорото се хващат белгийци и унгарци, а

японското присъствие е доста засилено

"С времето станахме толкова много хора и научихме толкова много хора, че ни се прииска да ги изиграем. Опитахме в български ресторант, но там заради масите нямаше достатъчно пространство", казва преводачката. Така с разрастването на клуба идва идеята за организирането на големите хора, а предложението идва от белгиец. "Люк Ленс даде идеята да наемем зала", казва с усмивка Мария. Люк е в групата на напредналите. "Обичам да танцувам. Преди Брюксел работех в Люксембург, където се запознах с българи. Всичко, свързано с България, ме интересува. Без Мария обаче нищо нямаше да стане. Толкова много енергия струи от нея", казва той.

Първото голямо хоро се случва през февруари 2012 г. "Направих проучване колко хора ще се заинтересуват, за да определим цената на билетите спрямо наема, който плащаме за залата. Получих 191 отговора. После се присъединиха", споделя Мария. Люк още оттогава се занимава с финансовите формалности. Първото хоро предизвиква фурор - в 160-местната зала идват над 200 души.

Второто хоро клубът организира четири месеца по-късно, като

дори Световното по футбол не спира мераклиите

"Дойдоха още повече хора. Дори се наложи да връщаме", разказва Мария. И тъй като след всеки подобен празник интересът става все по-голям, Люк предлага да се намери зала с 400 места. Наемът, който е пет пъти по-скъп, плащат българските евродепутати, а на хорото се хващат 431 души. На последвалото четвърто подобно събитие през април има и музика на живо. Петото е през юни.

"Големите хора са празник, който нашият клуб организира", подчертава Мария. Организацията е желязна, но в нея се включват и доброволци. Домакините осигуряват водата и виното, а участниците се отчитат "кулинарно". Защото е ясно, че гладна мечка хоро не играе. Особено когато танците са по-сложни. Но има и по-достъпни за чужденците, въобще помислено е за всички. Най-вече по време на уроците за малки и големи, когато настава подробно разучаване на хора от различни етнографски области на България.

Довечера певицата Поли Хубавенска ще напълни душата на международната общност. Тя ще извиси глас не само за бисери от фолклора ни, но и за техни обработки в стил "етнохаус". Оркестърът за народна музика "Унисон" с ръководител Иван Иванов ще обере овациите на нашенци, европейци и японци. Всички заедно ще тропнат както току-що разучените хора, така и най-популярните и играни в България.

Ще има конкурс за най-хубава питка

Журито ще бъде избрано от публиката.

Акцията "Прочети и предай по-нататък" също ще има много фенове. Всеки ще остави на една от масите любимата си българска книжка, за да я сподели с другите от клуба. И така до следващото голямо хоро. Щанд с ръчно изработени предмети ще работи с благотворителна цел - в помощ на Дома за хора в затруднено положение в Нови хан. "Всичко това ми носи огромно удовлетворение и радост", казва Мария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай