Берген - средновековната столица на Норвегия

Владенията на крал Хакон стигат чак до Гренландия

Берген - средновековната столица на Норвегия | StandartNews.com

Пролетното ми пътешествие по норвежките фиорди с кораба "Музика" през 2013 г. продължава към древния Берген. Гигантският лайнер умело заобикаля многобройните островчета във фиорда Аурландс и навлиза в Северно море. Всъщност граница с току-що прекосеното от мен Норвежко море не съществува, защото и двете са части от Атлантическия океан. На сутринта пред погледа ми се открива прекрасна панорама към Берген, наричан и "врата към фиордите".

Днес градът е втори по големина след Осло и столица на фюлка Хордалан. Според запазените документи, Берген е основан от крал Олаф III Тихия някъде между 1066 и 1093 г. Той бързо просперира поради удобното си географско положение. Разцветът му е в ХIII в., а през 1217-1299 г. е столица на Норвегия. Това е "златният период" на северната страна през Средновековието, свързан с името на крал Хакон IV Хаконсон (1217-1263). Той управлява цели 46 години и разширява държавата, включвайки в границите Исландия, южните части на Гренландия, островите по северозападното крайбрежие на Британия. Поддържа отлични отношения с папата, императора на Свещената империя и английския крал, което му позволява да засили европейското влияние в северната страна.

Хакон първи започва да строи в Норвегия каменни сгради, и то именно в Берген.

С отслабването на монархията през ХIV в. управлението на града минава в ръцете на търговците от Ханза. Това е политически съюз на редица мощни икономически крайбрежни градове, осъществяващи търговията между Западна, Северна и Източна Европа. Ханзейската власт в Берген се задържа фактически до ХVIII в., а чак до ХХ в. той продължава да е най-големият норвежки град. И днес е важно пристанище, търговски и индустриален център, но и желано място за всички туристи с многобройните си запазени исторически паметници.

Слизайки от круизера с карта в ръка, аз се впускам в тяхното издирване. Първо откривам катедралата на Берген - лютерански храм, построен на мястото на издигнатата в 1181 г. църква "Св. Олаф". Ранната сграда гори няколко пъти в пожари през 1248, 1270 и 1463 г. С навлизането на протестантството през ХVI в., тя е заменена с днешната великолепна каменна сграда. През 1880 г. първоначалния бароков облик е преправен в духа на характерния тогава неоготически стил.

Продължавам обиколката си и достигам до най-старата запазена постройка в града - църквата на Света Дева Мария. Тя е издигната преди 850 г., а сегашният вид с две готически кули придобива около 1250 г. По време на управлението на Ханза храмът е използван от чуждите търговци. За съжаление сградата е в реставрация и е буквално "опакована". Така и не успявам да видя нейната гордост - изработената в Холандия позлатена катедра от ХVII в. Удивителни са и символичните картини, показващи християнските добродетели в образа на жени.

Съвсем наблизо до църквата е най-голямата забележителност на Берген - запазената от времената на Ханза Крайбрежна улица в квартала "Брюген". Тя е вписана и в Списъка на Световното наследство към ЮНЕСКО. Още в 1360 г. тук е създадено първото представителство на търговския съюз. Постепенно около пристанището се строят административни здания, в които се намират канторите на клерките (писарите). Те идват отвсякъде, но най-вече от германските градове. Към тях пък се изграждат жилищни помещения и складове, пълни със стоки като риба от Северна Норвегия и зърно от Европа. Така се оформя цял квартал, който е изцяло от дърво и затова често е страдал от пожари през вековете.

Днес едва четвърт от сградите в квартала са отпреди 1702 г., когато бушува ужасен пожар. Останалите са по-нови, макар много от каменните подземия да са още от ХV в. Навлизам във вътрешността и буквално се загубвам сред боядисаните в ярки цветове дървени постройки. Катеря се по стръмни стълби до етажите и си представям напрегнатите лица на тичащите нагоре-надолу клерки, описващи пристигащи от цял свят стоки. Сега те са заменени от тълпи туристи и продавачите в сувенирните магазинчета, предлагащи фигурки на любимите в Норвегия троли.

Изминавам още неколкостотин метра и пред мен се извисяват стените на замъка Бергенхус. Основите са заложени още в ХIII в., а в сегашния му вид личат следите на английската готика. Край входа на крепостта се издига построената в 1560 г. Кула на Розенкранц, носеща името на своя архитект. Вътре е забележителен възстановеният напълно дворец на крал Хакон Хаконсон. Залите на палата са издържани в средновековен дух и се използват за провеждане на тържествени церемонии. А от площадката на Кулата на Розенкранц се открива прекрасна гледка към пристанището и към нашия кораб "Музика".

Започва да вали и това не е изненада. Казват, че тук няма дъжд само няколко седмици в годината. Не мога да не посетя обаче още една забележителност - Рибния пазар. В него може да се видят всички видове морски твари, сложени живи в специални контейнери, за да не загубят свежест. Неочаквано чувам българска реч. Оказва се, че е нашенка от Кюстендил, която отдавна живее в Норвегия. Тя ми помага да се ориентирам в невероятното изобилие от морски дарове. Опитвам месо от кит и от изключителната "дива" сьомга. Пакетират ми във вакуумна опаковка деликатеси и аз бързам към кораба, с който ще продължа чудното пътешествие.

Снори Стурлусон бил и виден политик

В Берген виждам и статуя на своя обичан скандинавски скалд (поет), направена от прочутия скулптор Густав Вигелан. Той пише сагите за викингите и норвежките крале. Неговият род Стурлунги е един от най-влиятелните през ХII-ХIII в. Снори е законотворец в исландския парламент (Алтинг) с функция да помни законите и да ги цитира, когато е нужно. Загива от ръката на наемен убиец, изпратен от крал Хакон Хаконсон, който го заподозрял в заговор за свалянето му.

Любим град на великия Григ

В покрайнините на града е имението Тролхауген, където от 1885 до 1907 г. живее световно известният композитор Едвард Григ. Още от детството си обичам музиката му, навяваща духа на северната страна. В разположената край езеро къща музей са експонирани вещите на великия норвежец. Затваряйки очи, човек си представя Григ край езерото, съчиняващ прекрасната "Песен за Солвейг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай