79 години от рождението на Елвис Пресли

79 години от рождението на Елвис Пресли | StandartNews.com

Тупело.  Днес се навършват 79 години от рождението на краля на рока Елвис Пресли. Въпреки че от дълго време не е между живите, изпълненията му звучат в целия свят, а популярността му е като на съвременна музикална звезда.

Елвис Аарон Пресли е роден в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 година в религиозно семейство. Малко известно е, че всъщност "кралят на рока" е трябвало да има брат близнак – мъртвородения Джеси. Тази трагедия отчасти допринася за майчините грижи, с които Елвис е бил обсипан.

През 1955 г. Елвис постига големи успехи. Неговата последна малка плоча за Сън Рекърдс се изкачва до първо място в националната класация на Билборд за кънтри-енд-уестърн. Концертните му изяви привличат все повече зрители. Той съумява да припечели достатъчно, за да уреди за родителите си по-добър живот. Освен това привлича вниманието на големите звукозаписни фирми и на по-значими мениджъри. Един от тях е "полковник" Том Паркър, който успява да стане негов личен мениджър в средата на годината. През ноември 1955 г. Сам Филипс продава издателските и звукозаписните права на Елвис на голямата фирма RCA-Victor за колосалната сума от 40 000 долара. Макар и твърде закостеняла, RCA успява да оцени потенциала на Елвис благодарение на Стив Шоулс, който оттук нататък ще стане продуцент на повечето записи на Елвис.
През януари 1956 г. Елвис прави своя първи запис за RCA. Записва пет песни, между които Heartbreak Hotel. Не само звукът, но и гласът на Елвис са различни. Сега той пее истински рокеднрол — разтърсващ, едновременно нежен и агресивен, такъв, който се запомня. Освен Бил Блек и Скоти Мур с него вече са пианистът Флойд Крамър и барабанистът Д.Дж.Фонтана. А скоро ще намери и дългогодишните си бекинг-вокали - Джорданеърс. Малката плоча с Heartbreak Hotel се изкачва веднага на първо място в класациите на Билборд и остава там осем седмици. Продажбите ѝ също надминават всички очаквания - 300 000 бройки за три седмици и близо 38 милиона за следващите пет години. В края на януари Елвис записва материала за първия си дългосвирещ албум — Elvis Presley, който също постига значителен успех: остава десет седмици начело в Билборд и се продава в три милиона броя.

Междувременно започват участия в телевизионни програми. Паркър много държи на това, за да издигне популярността на Елвис. От края на януари Елвис участва шест поредни седмици в Стейдж шоу на братята Дорси, а след това в шоуто на Милтън Бърл и на Стив Алън. Навсякъде Елвис се държи предизвикателно, върти таз в такт с музиката, с което подлудява младежите. Изпълнението на Hound Dog на 5 юни 1956 си остава шедьовър. Участието му в шоуто на Ед Съливан през септември се наблюдава от рекорден брой зрители - 54 милиона. Интерес проявяват и филмовите компании. Най-бърза е Парамаунт пикчърс, чийто продуцент Хал Уолис подписва договор с Елвис още през април. От август до октомври Елвис снима първия си филм Love Me Tender, където му партнира Дебра Паджет. Излизането на филма на 16 ноември се превръща в сензация. Комбинацията с издадената четворна плоча се оказва извънредно печеливша.
На 2 юли 1956 г. Елвис записва две от най-известните си песни - Don't Be Cruel и Hound Dog. Втората се превръща в символ на рокеднрола и въпреки че оригиналът не е негов, днес всички свързват тази песен именно с него. Той вече има екип от автори, които пишат песните му - Отис Блекуел, Дон Робъртсън и най-вече блестящият дует Джери Лийбър и Майк Столър. До края на 1956 г. излиза вторият му албум - Elvis, а през 1957 още два - филмовият Loving You и Elvis Christmas Album с коледни песни. Част от тези коледни песни са рокове, опит за смесване на коледната тематика и съвременната музика. Първите четири албума на Елвис неизменно заемат първите места в класациите, където остават общо 29 седмици. Освен това се продават в над 10 милиона броя. Всичко това е невиждано до момента.

И все пак успехът на малките (двойните) плочи е по-голям. Още на 26 май 1956 г. Билборд обявява, че песните на Елвис са оглавили всичките ѝ шест класации. От девет малки плочи с нови песни през 1956 и 1957 г. осем заемат първите места и остават там 52 седмици - точно половината от времето. Най известните от тях през 1957 г. са Jailhouse Rock, All Shook Up, Too Much и Teddy Bear.

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка. Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребява постоянно, за да издържи на напрежението на славата. Не е чудно обаче, че много от феновете му смятат, че този Крал все още е жив и всяка година, макар и вече все по-рядко, се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а и отвъд Атлантичка.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай