$19 млн. за Ел Греко

$19 млн. за Ел Греко  | StandartNews.com

Лондон. Две картини на великия испански художник Ел Греко бяха продадени на търг от лондонската аукционна къща "Сотбис" за 19,21 млн. долара.

"Молитвата на свети Доминик" беше купена за 13,8 млн. долара при първоначална оценка 4,5-7,6 млн., а "Разпятие" смени собственика си срещу 5,2 млн. долара.

Творбите са част от легендарната колекция на индустриалеца, лекаря и меценат Густав Рау, който я завещава на германския клон на детския фонд на ООН-УНИЦЕФ. Сега неговото ръководство я разпродава, като с получените средства ще финансира дългосрочна програма за здравеопазване за децата в източните части на Конго.

Ел Греко е от гръцки произход - роден е през 1541 г. на остров Крит. Неговият стил е изключително иновативен за своето време и се характеризира със сливане на византийската традиция със западната цивилизация. Първоначалното образование на художника включва иконопис, древногръцки и латински език. Ел Греко придава изключително голямо значение на цвета и светлината. Драматизмът, характерен за стила му, оказва голямо влияние върху Дьолакроа, Мане и Сезан, а по-късно дори и върху Джаксън Полък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай