Мирис на бъдеще

Спрете да крадете толкова и ще се раждат повече деца

Мирис на бъдеще | StandartNews.com
  • Спрете да крадете толкова и ще се раждат повече деца

След смъртта ми искам не само да бъда кремиран, но и прахът ми да бъде разпръснат в мола. Така съм сигурен, че жените в моя живот ще ме посещават поне два пъти седмично… Защо тези макабрени мисли, прелюбезни, в разгара на лятото? Защото човек, дори да е безотговорен като плажен концесионер, пак се замисля за това, което ще остави след себе си. Наблюдавам публичния ни живот и установявам, че твърде малко наши съвременници мислят за събития, които ще настъпят в бъдеще, по-далечно от уикенда.  Повечето са заети да графоманстват за ремонтите по “Графа“. Ето, например ВМРО и БСП се скараха в Бургас чии мерки насърчавали интелигентната раждаемост и чии неинтелигентната (разбирай ромската). Вероятно и цар Ирод е смятал, че неговите мерки са насочени към интелигентната раждаемост...
Валери Симеонов се е метнал като вдовец на хоро връз поредната национално-спасителна кауза – всички кучета да бъдат разхождани с намордници, а Елена Йончева очевидно няма да се успокои, докато не вземе проба от всеки квадратен метър асфалт в страната и не я прати за изследване в чужда лаборатория... Абе, дали някой е забелязал, че тези „чужди лаборатории“ все се явяват лаборатории на основните чужди строителни компании, основни конкуренти на нашите?

Не че съм мнителен

Само питам. Като цяло политическият дебат в България, освен че е високо съдържателен и пряко засягащ проблемите на природонаселението, проявява учудващо неразбиране към едно основно положение. Участниците в дебата не си дават сметка, че когато хвърляш лайна по някого, не е ясно ще уцелиш ли или не. Но е ясно, че твоите ръце вече миришат на лайна. Някои хора имат вкус. Други имат мирис...
Основният начин политиците да повишат раждаемостта не е нито в забраната на абортите (по Волен Сидеров), нито в раздаването на пари (по БСП). Спрете да крадете толкова и ще се раждат повече деца! Може да ви се струва парадоксално, но е точно така. Има един американски изследовател на демографските проблеми – Ричърд Истърлин, който на дълго и на широко доказва, че  младите семейства правят и отглеждат деца тогава, когато доходите и – най-вече преспективите им – са по-добри от онези, при които те са израснали.  Раздаването на пари на калпак категорично не подпомага раждаемостта и това е доказано в повечето развити страни. Най-важният фактор е способността да прогнозираш живота си. Така общества, които са много по-изостанали в икономическото си и културно развитие, всъщност имат по-добра раждаемост, защото животът им е по-прогнозируем.
В този смисъл са правилни опитите на властта и най-вече на премиера да говори в по-далечни перспективи, все едно дали става дума за инвестиции в производство или в инфраструктурни проекти. В същото време все по-озъбен става проблемът с незаетите работни места (за миналата година по данни на работодателите бяха над 100 хиляди), с трудовата миграция и застаряването на населението. Ние поначало се отнасяме добре с мигрантите (въпреки сританите от Валери Симеонов баби по границата). Дори на Серегй Станишев, който по произход си е мигрант, опитахме да му намерим добре платена работа в Европарламента.

Лично Бойко се застъпи

Не стана, вярно, ама опитахме! Но трябва да се направи много повече. В началото на миналото лято само една от хотелските вериги „внесе“ над 5 хиляди говорещи криво-ляво български работници от Украйна и Молдова.
Тази година въпреки фейк-новините за пусти курорти и плажове отново има близо 10 хляди незаети места в туризма. Но това е сезонна заетост, която няма как да продължи след септември. Точно на тези хора да обърнем внимание на първо време. По общи данни от туризма в момента трудовите имигранти у нас се движат между 6 и 12 хляди на сезон. Ако към част от тях бъдат отправени предложения да останат да учат и работят едновременно в подходящи градове на България, мнозина ще приемат. Достатъчно е държавата (разбирай ние, данъкоплатцитне) да им дава в началото поне толкова, колкото дава на многодетните ромски семейства.  Вероятността тези младежи да останат за постоянно тук, да направят семейства, бързо да се социализират е много по-голяма от вероятността дъщеря ми да се омъжи и роди дете, защото БСП е обещала неясно кога в бъдещето да й даде 1000 лева. Просто ще се изпълни елементарното условие на Ричърд Истърлин – те ще попаднат в добри условия и в по-добра перспектива от тези, които са имали в Украйна и Молдова. Разбира се, това няма да реши проблема с „топящата се нация“ (също е малко смешен плач – да припомня, че велика Сан Стефанска България е била около 4, 5 милиона  барабар с всички територии, които сме загубили от Берлинския конгрес и последвалите войни). Но когато споря с политици по демографски проблеми и чуя от тях редовното „опитваме всичко“, все ме напира да попитам „а опитвали ли сте да мислите?!“
Добре, де.

Стига мрачни мисли

Какво приятно да ви кажа за финал? Сетих се! Най-богатото куче на света се казва Гюнтер Четвърти и е наследило 374 милиона долара от баща си – Гюнтер Трети, на когото пък били завещани от стопанката му, Карлота Либенщайн, споминала се през 1992-а година. Живее в бивше имение на Мадона с осем спални, двама готвачи, две камериерки, специални разводачи, шофьори за колите му. Тази вълнуваща информация няма да оправи настроението ви със сигурност, но ето една жена, която е мислила за бъдещето и живота след смъртта.
Бъдете здрави и се надявайте, че „плюс 40 градуса“ може да не означава метеорологична прогноза, а че някой е донесъл още една бутилка водка!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай