Всички в ГЕРБ са заменими

На местните избори Слави има шанс само ако се кандидатира за кмет, казва политологът доц. Стойчо Стойчев

Всички в ГЕРБ са заменими | StandartNews.com
  • На местните избори Слави има шанс само ако се кандидатира за кмет, казва политологът доц. Стойчо Стойчев

- Г-н Стойчев, днес, 7 юли, е конференцията на ГЕРБ. Какви трансформации очаквате в управляващата партия?
- Засилване на ролята на колективния орган -Изпълнителна комисия, в управлението и решаването на партийните въпроси. А също и засилване ролята на организационния секретар. Ще се разчита на по-голям брой хора. Няма да се концентрира отговорност в един човек, както беше досега с Цветан Цветанов.
- Ще има ли нов "втори" на мястото на Цветанов?
- Не. Той ще бъде заменен с хора. Организацията да не зависи от тях, да бъдат лесно заменяеми и второ: да работят в екип. Очаквам партията да се институционализира.
Цветанов беше най-близък до премиера и "черпеше" своята легитимност от това. Ясно е, че в една лидерска партия авторитетът на лидера е неоспорим. Второ лидерство, което се базира на същия авторитет, е невъзможно.
- Какви промени в политиката на ГИРБ очаквате след конференцията?
- Не очаквам принципно нови неща по отношение на политиките. По-скоро се чуват призиви да се говори за това какво прави ГЕРБ за хората и за избирателите по места. Да се подчертават проектите, строежите, за да не се отдава внимание на ударите на опозицията на тема: корупционни скандали.
- Очаквате ли сериозни промени в структурите на ГЕРБ?
- Не. Чисто организационно партията няма да претърпи промени. Персонални може да има, но далеч няма да видим драми, каквито имаше в БСП. В ГЕРБ никога не е имало такива едромащабни политици, каквито има в БСП на средно и малко над средното управление. В БСП има цяло поколение политици, които са били фактори - премиери, министри. Това са хора с много голямо самочувствие. Те имат собствена легитимация, извън председателството. Докато в ГЕРБ носител на политическото доверие е само Бойко Борисов. В ГЕРБ няма политици като Сергей Станишев, Валери Жаблянов. Или от рода на Румен Петков и Георги Първанов, които да правят вътрешни сговори. Всички в ГЕРБ са заменими във всеки един момент. Борисов демонстрира това още през 2010 г. с бързите и безкомпромисни смени по министерски постове. И в партията. Не смятам че този конгрес ще произведе каквато и да е новина. Освен някаква чиста интрига около Цветанов. Борисов е абсолютно безкомпромисен и категоричен. И все по-остър става когато се отваря темата Цветанов.
- Прогнозата Ви за местните избори. Как ще се представят отделните партии?
- От 2015 г. имахме едно върхово представяне на ГЕРБ и много слабо представяне на БСП. Ако тръгнем от тази база, предизвикателство за ГЕРБ е да запази положението. Реалният сценарий е леко отстъпление на ГЕРБ по отношение на местните избори. За БСП пък всеки резултат, по-добър от този през 2015 г.,
би бил добър. Защото през 2015 г. социалистите бяха на своето електорално дъно. За ДПС очаквам люта битка с ГЕРБ в някои райони, тъй като ГЕРБ направиха пробив в общини, традиционно обявявани за крепости на ДПС.
За по-малките партии зависи в какви конфигурации ще се покажат. Извън трите големи партии е много трудно да се правят анализи за изборното представяне на по-малките. Интересно е да видим в по-малките общините със силно икономическо развитие като курортните места каква ще бъде партийната система. Дали ще продължи навлизането на бизнес-партии, които ги няма на национално ниво. Това ще е показателно и за така наречената феодализация-местни феодали-кметове дали ще успеят да се окопаят във властта или напротив.
- Ще се появи ли нов силен политически играч на местните избори?
- Много трудно е отведнъж да се появи силен политически играч, защото за местни избори, да получиш силен резултат трябва да имаш изградени силни местни структури. Какъвто и човек да се появи няма да има силни местни структури.
- А Слави Трифонов?
- Ако той тръгне да играе на местни избори в цялата страна, би било голяма грешка. Акулите по места, ще го изядат с парцалите. Шансът за Слави Трифонов беше пропилян. Но ако има ресурс да направи нещо, то е да се концентрира върху един град или не повече от два-три. И да хвърли целият си ресурс с добри кандидати. Трябва да е ясно, че персоналната му популярност няма да се прехвърли върху други хора. Защото той е персонално популярен. Ако издигне хора за кметове, без той сам да се кандидатира, това не означава, че избирателите ще подкрепят тези личности, защото Слави Трифонов ги бил много харесал. Мнозина правят тази грешка в България - да си мислят, че тяхната популярност се прехвърля върху други лица. Първата голяма победа на Бойко Борисов беше като кмет на София, но това беше защото той беше популярен. Не прати Цветанов за кмет на София. Ако Слави се кандидатира за кмет на София, има големи шансове да спечели. Ако подкрепи Мая Манолова, то ще бъде под формулата "Мая Манолова-независима, подкрепена от много хора". Тогава ще я подкрепят и от БСП-ще стане манджа с грозде. И Слави Трифонов ще трябва да обяснява защо е в неформална коалиция с БСП. Шансът за Слави Трифонов е сам той да се кандидатира за кмет на София.
- Коя беше по-голямата грешка на Корнелия  Нинова - това че подаде оставка или това че я оттегли?
- Грешка беше, това че оттегли оставката си. Поддаването й след изборна загуба бе очаквано от много хора. И тя го направи. Оттеглянето на оставката обаче уронва думата й. "Иди ми -дойди ми", днес искам, утре не искам...
- Как виждате бъдещето на БСП след 49-ия конгрес на партията?
- Доста нестабилно. Корнелия Нинова очевидно прави някакви опити за реформи, очевидно е също така, че срещу тях има съпротива. Битката в партията е "на нож". И е битка за оцеляване. До последно ще се използват всякакви прийоми и инструменти за противопоставяне. Това може само да отслаби партията, преди местни избори, защото на тях се разчита на структурите. Ако те подкрепят един от двата лагера, ясно е че структурите ще се "саботират" взаимно.  И в крайна сметка никой няма да работи за изборна победа, а за някакви вътрешнопартийни сметки.
- Как виждате съдбата на патриотите отсега-нататък? Имат ли общо бъдеще те?
- Не. Доказа се че в този спектър от тези 3 формации най-жизнеспособна партия е ВМРО. Това дава голямо самочувствие на Джамбазки и на Каракачанов. Предполагам че няма да тръгнат към по-дълбоко обединение. Шансовете за обединение бяха пропилени на евроизборите. Оттук-нататък всеки ще играе за себе си. Предполагам че на национални избори поне "Атака" ще има шанс да влезе в парламента, тъй като досега е успявала. Колкото пъти е била отписвана от национални избори, толкова пъти се е връщала. Но имиджово, и идейно, и като послание ВМРО стои най-силно от тези три партии. Времето на "Атака" отмина, а времето на НФСБ никога не е настъпвало. И вероятно няма да дойде.
- Мястото на ВОЛЯ в политическия процес какво е?
- В изкарването на мандата в това Народно събрание. Следващо Народно събрание за тях ми се струва малко вероятно да има. Много зависи от политическата конюктура към момента, в който се случват парламентарните избори. Ако има уклон от силен популистки протестен вот и няма кой да го канализира, тогава вероятно Марешки може да влезе в следващият парламент. Но ако в следващи избори се появи Слави Трифонов, това ще обезмисли опитите на Марешки. Това са едни и същи хора, които биха гласували и за Слави, и за Марешки.
- Успя ли страната ни да изпрати силен отбор в европарламента?
- Дали ще бъде силен зависи от това колко ще бъдат сплотени евродепутатите. Иначе в рамките на своите партийни семейства българските евродепутати надали ще бъдат сред водещите фигури. Защото в големите партийни семейства си има лидери.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай