Влизането във властта цивилизова патриотите

Военната служба и обучение ще срещнат подкрепа в обществото, казва социологът Васил Тончев

Влизането във властта цивилизова патриотите | StandartNews.com

- Господин Тончев, честването на 72-годишнината от края на Втората световна война и Деня на Европа за пореден път показа, че обществото ни е разделено на русофили и еврофили. Не е ли анахронизъм това?

- 9 май е светла дата за цяла Европа, за нас и за руската страна. Това е победата над фашизма. Така че в това отношение не виждам някакви проблеми. Победата над фашистка Германия е нещо, което трябва да се помни и да се знае, защото такива неща не трябва да се повтарят.

- Как стоим в момента като държава по оста ЕС-Русия ?
- Създаде се една полемика, която беше според мен твърде изкуствена и рязко поставяна от една страна, включително и от бившия президент Росен Плевнелиев, която разрушаваше балансите. Ние си знаем приоритета като външнополитическа платформа и то от доста години. Приоритетът ни е Европейският съюз. Стъпвайки върху тази база, искаме добри отношения с Русия. Всичко останало просто ни вади от коловоза, по който страната ни трябва да върви.

- След победата на Еманюел Макрон на президентския вот във Франция, а преди това резултата от изборите в Холандия, може ли да се каже, че вълната на национализма и популизма е отминала за Европа?
- Резултатите от изборите във Франция бяха очаквани. Мисля, че победата на Макрон срещу Льо Пен беше предизвестена, на не това е най-важното. Според мен много основен факт е, че 25% от избирателите във Франция или около 40 на сто от гласуващите, гласуваха за платформата на Марин Льо Пен. Това беше една крайна платформа, която отричаше европейския проект. Тези хора ще продължават да отстояват тези идеи, което е симптоматично и тревожно. На тези политически настроения у хората просто трябва да се намерят съответните политически решения. Така че това е тенденция, която не е само във Франция, но практически в цяла Европа. Т.е. в дългосрочна стратегия, на тази постановка трябва да се намерят съответните отговори. Светът се промени много бързо и ще продължава да се променя още по-бързо. И когато общественото мнение не може да отреагира на тези промени се ражда този консерватизъм, който се опитва да намери онези опорни точки и структури, които да дават ориентация на отделния човек в съвременното общество. Това противоречие, тази колизия ще продължи да съществува и там трябва да се намерят верните отговори

- А преглътна ли Европа коалицията на ГЕРБ с Обединените патриоти или това може да се окаже проблеми в бъдеще ?
- Това коалиционно управление е факт, който ще бъде неприятен за определени политически среди, особено в Европейската народна партия. Но мисля, че тази коалиция ще бъде приета, защото все пак това е трети мандат на премиера Бойко Борисов. Той е познат в Брюксел,
там са го приели и оттук-нататък мисля, че нещата ще вървят. Мисля, че доста голяма еволюция преживяха и нашите Обединени патриоти. Знаем какви крайни искания имаха навремето и вече стигайки до властта в много голяма степен, някак си цивилизоваха платформата си. Затова няма да има някакъв съществен проблем за Европа
от съвместното управление на ГЕРБ и патриотите.

- Кои са "подводните камъни" за кабинета "Борисов 3" ?
- Според мен в областта на морала ще бъде основният проблем, който те трябва да решат. Той донякъде е и на база на това, че Борисов ще бъде премиер за трети път. Ако се позовем на класическата схема, първият мандат е за овладяване на властта, вторият - за реализиране, в третия мандат се работи за историята. Оттук-нататък Борисов има пистата да направи нещо, което да остане. Дали ще се получи е съвсем друг въпрос. Борисов обаче имае една огромна свобода на действие, още повече, че има външнополитически обстоятелства, нашето председателство на ЕС, което ще му даде и една година спокойствие и възможност да реализира намеренията, които има. За първи път от тези три мандата, той има изграден екип, с който да движи нещата. А и сега, за разлика от предишната коалиция, се направи едно доста по- детайлно споразумение с Патриотите, според което ключовите позиции ще бъдат на екипа на ГЕРБ.

- Цветан Цветанов обяви, че мажоритарният вот ще бъде първият закон, който ГЕРБ ще внесе за разглеждане в Народното събрание. Какъв е шансът де се премине към изцяло мажоритарна система ?
- Смятам, че трябва да бъде въведен мажоритарен елемент и той да бъде залегнат основно в нашата избирателна система. Но не по начина, по който беше предложен в референдума и който се отстоява от Слави Трифонов. Предлаганата изцяло мажоритарна система води до възпроизвеждане на пропорционален вот в полза на една партия. Това е доказано в световната практика и е нещо, което нашето общество не иска. Българското общество е свикнало с плурализъм, със силна опозиция и с възможности за ротация на властта. Тази система, която се предлага и е заложена в референдума, не води до тези неща. Не дай си, Боже, да бъде прието в парламента и да се наложи да минаваме през такава криза. Но възможността персонално да избираме нашите народни представители и те да бъдат отзовавани, трябва да бъде заложена в избирателната ни система. Такава е системата в Германия, просто можем да я вземем, да я приложим и след два избора ще свикнем с нея и тя ще заработи. Това, което ни се предлага, го има само в Иран, наложено е от аятолаха и там повече от 30 години се възпроизвежда властта на една партия.

- Какво мислите по повод искането на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да се върне военната служба и военното обучение в училищата още през следващата година ?
- Мисля, че и международната и политическата обстановка поставят много сериозно този проблем. България практически е една беззащитна страна, ние разчитаме на нашите съюзници, а виждаме, че там нещата не стоят еднозначно. Така че освен това имаме и голяма част от днешните младежи, които се нуждаят както по отношение на дисциплината, така и по отношение на образованието, през който трябва да минат, за да могат да се цивилизоват и да станат по- приспособими към съвременните условия. Трябва да бъдат направени крачки в тази посока, но как ще стане, е трудно ,защото това изисква и сериозни ресурси. Но за преобладаващата част от обществото това е ход, който е полезен и ще укрепва държавността. А и този въпрос вече се поставя не само у нас, а и в много западноевропейски страни.

- Как виждате въпроса с реформите, особено съдебната, която предизвика най-много полемики ?
- Не виждам политическа воля в тази насока. Жалко е, защото хората искат справедливост, искат ефективност на системата и безспорно това е туморът в нашето общество, който трябва да бъде изрязан. А персоналното искане - дайте да сменим едва ли не главния прокурор, ми изглежда като: дайте да сложим друг, който може би по-добре ще обслужва нашите интереси. Въпросът не е в това. Цялата система трябва да се промени, да стане прозрачна за обществото и да стане ефективна.

- А ще издържи ли кабинетът пълния си мандат?
- Доста трудно е да се каже. Мисля, че във всички случаи то ще има комфорта да може да работи поне, докато мине председателството на България на ЕС, в едно толерантно отношение към себе си. Възможно е да издържи цял мандат, но по-скоро животът му ще бъде по-кратък, тъй като твърде малко обществени кръгове са представени в парламента в момента. Това неминуемо в един момент ще доведе до обществено напрежение. Все пак обществената му платформа, която подкрепят мнозинството, е малка.

- Ще имаме ли проблеми с нашите съседи, в Македония и Турция вътрешното напрежение расте ?
- България има шанса, интегрирайки се все по- тясно в европейските структури и работейки със системните партии в Европа, да удържи стабилност у нас, което е много важно, както за България, така и за отношенията ни с нашите съседни държави. Имаме голям шанс, дано да успеем да го използваме. Ще бъдем не само добрият пример, а ще можем и да изнасяме политика на базата на това, което вършим в нашата страна. Все пак ние сме страната с най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа и въпреки това ние нямаме проблеми с мюсюлманите, които живеят от векове у нас. Имаме проблеми с вмешателство отвънка, било то по религиозни, или по политическа линия. И с това нашите институции трябва да се борят ида се справят. Но с тези хора, които живеят тук, проблеми нямаме. Напротив, ние трябва да мислим за по-добър начин да ги интегрираме, за да може нашето общество да бъде по-единно и по-цялостно. Модел, с който можем да влияем и на другите.

- В този аспект доколко проблемът с националната сигурност е сред приоритетите на новия кабинет ?
- В тази външнополитическа обстановка той е от първостепенно значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай