Патриотизмът трябва да се пази от демагогия

Регулация за храните ще доведе до схеми за източване на бюджета, казва Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Патриотизмът трябва да  се пази от демагогия | StandartNews.com

- Г-жо Кукушева, какъв е Вашият коментар за идеята на ВМРО, и конкретно на вицепремиера Красимир Каракачанов, за създаване на "социална кошница" с храни, чиито максимални ставки на печалбата да бъдат фиксирани? В тази кошница неминуемо ще влезе и хлябът. 

- Да си патриот е изключително важно за всеки българин. Патриотизмът се изгражда, но успоредно с това трябва да бъде пазен от демагогията. В ХХІ век въвеждането на регулация в единен европейски пазар е абсурдно. Този тип регулация няма да бъде в полза нито на потребителите, нито на производителите. Казват, че пътят към ада се постила с добри намерения. Но ако някой витае в облаците и смята, че ще има полза от подобна регулация, категорично му казвам, че това ще създаде възможност за схеми за източване на държавен бюджет. Чувствителността на патриотите е похвална по отношение на хляба, но тази чувствителност би трябвало да бъде насочена към друг тип предложения. 

- Цената на хляба се повиши по редица причини. Какво да очакваме?

- Новата цена на хляба вече е факт, но повишението й е по-малко, отколкото е скокът в цената на петрола и горивата. Хлябът е пазарен продукт и всяко изменение в цените на енергия, на петрол, на газ влияе на стойността му. От 1 януари имаме нови минимални осигурителни прагове, човешкият труд става все по-скъп. В сферата на хлебопроизводството човешкият труд не може да се роботизира. Ние сме длъжни, да поддържаме високо платени работни места. В този смисъл никой не може да си помисли за регулиране на цената на хляба. Тя ще бъде такава, каквато е себестойността за всеки един производител.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Зорница
Коментирай