Патриотите сами си режат клона за евровота

Патриотите сами си  режат клона за евровота  | StandartNews.com

- Проф. Христова, арестите за корупционни схеми при издаване на документи за българско гражданство хвърлиха поредния камък срещу патриотичната коалиция и конкретно върху ВМРО, въпреки че те се разграничиха категорично. Какво се случва с имиджа на Обединените патриоти?

- Последните скандали, защото те не са само един или два, около трите съставни части на Обединените патриоти, сериозно рушат имиджа и подкрепата, която са имали. Ситуацията около малката коалиция се характеризира с насложени вътрешни конфликти, с разнопосочност в знаците, които лидерите дават, с поведение, което излиза извън стандартите на политическото говорене от страна на Волен Сидеров и Валери Симеонов.

- За какви стандарти на политическо говорене говорите при доста шокиращото поведение на родните политици ?

- Всяка партия трябва да има своите стандарти, в които да казва: това може, а това - не. Например, при такова поведение, при което се изпускат нервите и се казват неща, с които се компрометира добрата комуникация между партията и избирателите, се подава оставка. Такива механизми вътре в самите партии у нас обаче няма разработени. Това е „хигиена" на самата политическа партия, ако иска да запази енергията си. Но тъй като тези партии, освен че са малки и рядко консумират, при това винаги компромисно властта, разбираемо не разработват такава политическа култура. Добри знаци в това отношение се виждат при ГЕРБ. Може би тя е втората след СДС, където Иван Костов направи подобно отстраняване на ключови политици, която дава модели за оттегляне от позиции на хора, които са "сгафили" и са нарушили този стандарт. А подобен подход е реакция на очакванията на обществото. Той се формира на тази база на търпимост - нетърпимост, на губене и печелене на енергия. В резултат от последните скандали Патриотите губят своята енергия като коалиционен партньор, както и добрите перспективи като самостоятелен играч. Прогнозата на повечето анализатори, включително и моята е, че при такова самостоятелно явяване, ВМРО, Атака и НФСБ трудно биха могли сами да минат бариерата за класиране.

- Непреодолими ли са вече различията между трите партии от патриотичната коалиция ?

- ВМРО, Атака и НФСБ са много различни, но и се допълваха под понятието "патриоти". Само че източникът на ориентация е съвсем различен за всеки един от тях. Едните са насочени към Русия, другите са по-европейци, а третите - балканци. Валери Симеонов е най- дясно европейски ориентиран. Като такъв той беше напълно разбираем съюзник с ГЕРБ. Затова той е значим като партньор в коалицията, което го отличава от другите двама лидери патриоти.

- Неизбежни ли са проблемите и разнобоят при всяко коалиционно управление ?

- Има трудности, които по принцип са неизбежни. Винаги, когато управляват коалиции, малката губи по принцип. Голямата пък е с вързани ръце и то не само в политическата реализация на собствената програма, с която е спечелила изборите, но и по отношение на управление на лидерството и прилагане на стандарти. Защото ти не можеш да се бъркаш в работата на чужда политическа сила.
Все пак Бойко Борисов показа, че има влияние върху патриотите, като накара Валери Симеонов да се извини, колкото и да звучеше неискрено, въпреки рамката на споразумението между ГЕРБ и Патриотите.

- Доколко вътрешните противоречия в Обединени патриоти по някакъв начин ще доведат до сътресение на управлението?

- За момента смятам, че това няма да се случи. Виждаме, че нямаме излизане на улицата на критичен брой хора. Продължават митингите на майките, но като че ли все повече намалява тяхната протестна енергия. Въпреки това има неизвестни - дали тази енергия на бунта ще намалее докрай, дали пък майките няма да са толкова постоянни, че да се постави като неизбежен въпроса за по-категорично решение по отношение на Валери Симеонов.
Засега правителството е стабилно, защото няма алтернатива. Това е клише, но е факт. Алтернатива може да се зароди при евентуална поява на нови политически субекти, които да дадат енергия на другата политическа сила, на опозицията, т.е. на БСП. Но не, че социалистическата партия в момента е в състояние да стопи разликата между себе си и ГЕРБ. В този смисъл, и Патриотите имат интерес да продължат да бъдат във властта и да подкрепят правителството, независимо от това дали малката коалиция съществува или не. Защото самостоятелно също могат да подкрепят правителството.

- Значи не съзирате вероятност от предсрочни избори за момента?

- Те могат да се случат, ако стане видима нова политическа сила, която може да налее подкрепа чрез коалиране. Тази нова формация трябва да бъде лява и да бъде близка до БСП като идеология и лидер. За да може да се коалира със социалистите в моментната ситуация, когато
в БСП има тези вътрешни напрежения.

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по повод на скандала с паспортите: "Когато ГЕРБ почувства заплаха, хвърля своите на кучетата". Ще бъдат ли пожертвани Обединени патриоти, ако се наложи?

- Скоро слушах една колежка, която ме подсети за психологична техника, наречена психотерапевтичният пръст. Т.е. когато посочиш някого и кажеш: Той е такъв или онакъв, после го обърни със сила към себе си и си задай въпроса, а ти дали не си правил същото. В момента чрез политическото си говорене и поведение БСП решава свои вътрешни проблеми. Те често минават тона на приемливата острота на говорене, политически категорични са в ситуации с висока степен на неопределеност, критични на всяка цена. Чрез това поведение обаче БСП губи шанса да бъде разпозната като алтернатива.

- Спецпрокуратурата демонстрира напоследък много висока активност по отношение на родните богаташи. Но това породи въпроси защо чак сега, не се ли знаеше отпреди как повечето наши олигарси са натрупали богатството си. Отклонява ли се общественото внимание с тези акции?

- Не бих вървяла по линията да търся подцелите и подмотивите на последните арести. Важното е дали това е полезно за нас и обществото. Ако ще да е късно, но според мен е полезно. Защото чувството за несправедливост е толкова дълбоко у българското общество точно по тази тема. Убеждението, че ти си загубил и минало, и настояще и бъдеще, точно в резултат на тези хора, още е много силно. Така че това е минимално възстановяване на справедливостта с надежда, че наистина тези богаташи ще си получат заслуженото, ако има доказателства и факти. Въпросът е наистина да повярваме, че прокуратурата е способна да събере доказателства и факти. И да не забравяме, че освен прокуратура, има съд и че към него трябва да има сериозно внимание също. Защото те държат ключа към думата справедливост.

- В навечерието сме на поредния мониторингов доклад за България от страна на Еврокомисията.
Има ли опити тенденциозно да се представи ситуацията у нас, за да бъде злепоставена държавата ни пред Европа ?

- Макар да е извън парламента старата десница
има евродепутати и добри контакти с медии в Западна Европа. Което й помага да осигурява информация за атакуване отвън на управляващите. Почти всички, които се занимават с анализ, а и не само те, знаят как изтичат тези информации. Затова даже и публикации в авторитетни европейски вестници вече започват да губят своята тежест. Провижда се българската връзка зад тези негативни статии, което уронва доверието в достоверността на информацията. Това, което интересува Европа, е всяка от членките на ЕС да участва в сформирането на европейските представителства. Т.е. това е една игра на интереси, която не включва в момента атака срещу България. Подобен ход може да се очаква от страните, които принципно са били против нашето членство и преди, и сега. Тези държави могат и да засилят гласа си срещу нас.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай