"Лидерите" засенчиха "Ролан Гарос"

"Лидерите" засенчиха "Ролан Гарос" | StandartNews.com

София. Докато се вихреха решителните срещи на втория турнир от големия шлем "Ролан Гарос" в Париж, 60 от най-известните личности на България избраха да мерят сили на корта в 11-ото издание на турнира "Лидерите" на "Стандарт". По традиция стартът на ВИП състезанието по тенис в София бе даден точно в 10,00 ч във водещия спортен клуб "ДЕМА". Управителката на комплекса Мариана Ненова и първият зам. главен редактор на "Стандарт" Иван Матанов поздравиха всички и им пожелаха успех и спортсменска игра на корта. От страна на спортното министерство приветствие поднесе Красимир Димитров, директор на Връзки с обществеността. Сред гостите на откриването бе и Ваня Кастрева, началник на РИО София-град.

След традиционната снимка на всички участници на корт номер 1 политици, бизнесмени, художници, журналисти и артисти се хвърлиха в здрава битка за купите на "Стандарт" и БФТ. Дебют в турнира тази година направи Борислав Великов, бивш председател на НС. Друг ексшеф на парламента и голям приятел на "Стандарт" - проф. Огнян Герджиков, пък не изневери на нрава си да дойде пръв на кортовете и още преди старта да загрее с партньора си Стоян Китов. Сред първите, пристигнали в комплекса, бе и известният кардиохирург проф. Генчо Начев. Както си му е редът, всички участници получиха като комплимент фланелки и подаръци от генералния спонсор на турнира тази година - FIBANK.

Още от началото на "Лидерите 2014" стана ясно, че тази година битките на кортовете в София ще засенчат тези на "Ролан Гарос". Във втория турнир от Големия шлем в Париж фаворитите Рафа Надал, Новак Джокович, Маша Шарапова и играещата много силно напоследък Симона Халеп резонно достигнаха до финалите. В СК "ДЕМА" обаче изненадите следваха една след друга. Шампионите за 2012-а - Николай Божинов и Стоян Батов, излязоха от групата си, но бяха спрени на 1/4 финала от бившия съдия на турнира Иван Филев и Григор Михов. Тандемът проф. Генчо Начев - Петър Михнев, който миналата година бе трети, сега загуби преди полуфиналите от строителния бос Георги Тодоров и Христо Михайлов. Шампионът от първото издание на турнира Тихомир Тинчев и партньорът му Георги Бъчваров нямаха проблеми в първите 2 мача, но бяха препънати на четвъртфинала. Те загубиха от управителя на национална компания недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев и неговия партньор Пламен Божков, които дебютират в "Лидерите".

Четвъртата изненада бе поражението на четвъртфинала на шампионите от първенството на журналистите Сашо Йовков и Милен Германов. В най-завързания мач от тази фаза на "Лидерите" ги отстраниха бизнесмените Косьо Илиев и Иво Върбанов. При дамите сензацията бе отпадането на трикратните шампионки Деси Тенекеджиева и Десислава Кулелиева. "Не може във всички области да сме едновременно номер 1", философски заключи Тенекеджиева. Полуфиналите при мъжете Михов/Филев-Тодоров/Христов и Ганев/Божков - Илиев/Върбанов са днес от 10,00 ч, а финалите от 11,00 ч. На полуфиналите при дамите играят Поли Пеева/Симона Пеева - Даниела Божинова/Виктория Станчева и Антоанет Тончева/Алекс Георгиева - Нели Такева/Свилена Божикова.

Мариана Ненова: С летните лагери помагаме на родителите

- Турнирът в. "Стандарт "Лидерите" тази година съвпада с юбилейните 10 години на СК "ДЕМА". Каква е равносметката на вашето десетилетие?
- Всяка година си даваме сметка, че ще е трудно през следващата да реализираме нещо повече. Но винаги се появява нещо ново, с което също успяваме да се справим.
- Например?
- През 2013-а бяхме домакини на състезанията по тенис за хора със слухови увреждания. Тази година по наша идея в цяла България се организира нова верига "17 плюс", в която участват прекратили състезателната си дейност тенисисти. През юли ще сме съорганизатор на Европейското за ветерани. В нашия комплекс наблягаме допълнително не само на тенис училищата и на обучението по тенис, а и на цялостното занимание на децата.
- Какво предлагате?
- През ваканциите запълваме една ниша за родителите, които няма какво да правят с децата си в София. Организираме детски спортни лагери. Предлагаме на децата ангажираност през целия ден не само с тенис, а и народни танци, лечебна физкултура, йога, различни подвижни и тихи игри. Тази години клубът ни е на трето място в класацията на федерацията по тенис. Това е благодарение на усилията на нашите треньори, на подготвяните от нас деца, които постигат много лични и отборни шампионски титли. Същевременно си продължават и турнирите на всички нива.
- Разширявате дейността си, но как успявате да се справите с финансирането?
- С финансите не можем да се справим без помощта на нашите спонсори, които ни подкрепят през годините за цялостната ни дейност, включително за състезанията. Те подкрепиха и това състезание на "Стандарт". Състезателите пият водата на "Девин". В подкрепата участва и собственичката на лидера на млечната промишленост "Милки груп". Подкрепени сме от FIBANK, HEAD, ЗД "Евроинс" АД, "Теразит. Купите са от Федерацията по тенис, а имаме и съдействието на Министерството на младежта и спорта. От "Порше България" предоставиха за тест драйв новите "Ауди" Q5 и Q7. Без подкрепата на тези фирми не бихме могли да се справим въпреки активната ни дейност. Ние сме функция на платежоспособността на българите, така че тази подкрепа ни е необходима.
- Какво място намира "Лидерите" на "Стандарт" в системата на вашите турнири? Какво е неговото ниво и какъв е благотворителният му принос?
- За мен "Лидерите" е най-търсеният от любителите турнир. Мнозина за съжаление не могат да бъдат включени в състезанието, което е предимно за лидери в техните области в обществото. Със събраните на турнира средства организираме вече 7 години "Мастърс" турнир за деца до 10 г. Искам да благодаря на всички, защото те помагат за развитието на детския тенис. Нивото на играта на турнира наистина е много високо. Участниците и в сегашното издание на "Лидерите" и зрителите са категорични, че на този турнир винаги се играе тенис на много високо ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай