Климатичните политики са новата Желязна завеса 

Знаете ли колко много по-скъп е токът тук в сравнение с навсякъде другаде по света, казва Боян Рашев

Климатичните политики са новата Желязна завеса  | StandartNews.com
  • Знаете ли колко много по-скъп е токът тук в сравнение с навсякъде другаде по света, казва Боян Рашев

  • Въглеродните емисии не са замърсители, но в главите на хората вече са нарочени за такива

  • Дължавата трябва твърдо да отстоява позицията си за защита на ТЕЦ "Марица Изток 2" 

  • Само Полша, Чехия и Унгария казаха "не" на целта за въглеродно неутрална Европа до 2050 г.

  • Европа убива тежката си индустрия, всички останали печелят от това

  • "Зелените" партии печелят в богатия Запад с идеи за спасяването на света, но на Изток искат решаването на реалните им проблеми

------------
Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал. Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси.
--------------

- Твърдите, че състоянието на околната среда непрекъснато се подобрява. Да, Европа прави усилия в тази посока. Но как стоят нещата в глобален план?

- Забелязвате ли, че всички казуси с околната среда все по-често се оказват някъде далеч от нас. Говорим за океана, за въглеродните емисии, за климата. Все по-рядко говорим за неща, които ни засягат ежедневно. Защото с развитието на обществата хората решават преди всичко най-наболелите проблеми, които им вредят ежедневно. 
Да, все повече пластмаса стига до океаните и това е проблем. На теория се смята, че пластмасата, която попада в океана, остава там завинаги. Обаче проучванията не могат да открият 99 % от тази пластмаса -– огромна част от нея изчезва някъде. Защото природата е супер адаптивна - веднага се намират организми, които започват да се хранят с пластмаса. Има множество такива доказани случаи. Аз не казвам, че това е решение. Решението е, първо, пластмасата като отпадък да се управлява по смислен начин, и второ, ние да създадем такива пластмаси, които да се разграждат по-лесно, когато попаднат в морска среда. В Европа и в САЩ това се смята за много важно, но в Източна Азия не е чак такава драма. 

- Там са и най-големите замърсители, например Индонезия.

- Индонезия е най-големият замърсител, защото Западна Европа, която твърди, че рециклира пластмасата, я качва на кораби за Индонезия. 

- Ние също рециклираме европейски пластмаси.

- В това няма нищо лошо, нека идват. Ето например новият завод на "Интегра пластикс" край Елин Пелин, който използва уникална за света технология. Там ще се рециклират найлонови торбички, които до вчера или се изгаряха, или се изхвърляха някъде. Това е огромен бизнес.

- Заради въглеродните емисии ТЕЦ "Марица Изток 2" е трън в очите на Европа. Ще успеем ли да запазим централата? 

- Ако утре сметката за ток се умножи по две, никой няма се радва. А точно това ще се случи, ако ТЕЦ 2 изчезне. Най-големият проблем на цялата дискусия за опазване на околната среда е смесването на въглеродните емисии със замърсяването. Въглеродните емисии не са замърсяване, пише го в учебниците по управление на околната среда. Но в главите на хората вече са нарочени за замърсители. Това е политика.

Класическият замърсител е този, който влияе на здравето в много ниски концентрации, въглеродният моноксид примерно може да ни убие, ако има малко по-висока концентрация. Въглеродният диоксид не е такъв. Освен това той се смесва много добре с въздуха и не може да достигне смъртоносна концентрация в нормални условия. Но въглеродният диоксид беше нарочен за замърсител откакто тръгнаха драмите с климата - Конвенцията за климата от 1992 г. и последно - Парижкото споразумение. 80 % от енергията в света е от фосилни горива. При изгарянето им се получава въглероден диоксид.

Реалните замърсители при изгарянето на фосилни горива могат да се прихванат от централите. ТЕЦ 2 например прихваща 97 % от серните оксиди и произвежда гипс от тях. Азотните оксиди ги прихваща на над 90%. От въглеродния диоксид обаче няма спасение, той отива в атмосферата и се увеличава концентрацията му там. Твърди се, че тази концентрация води до увеличение на температурата. Но с колко? Според изследванията, публикувани в докладите на Международния панел за изменение на климата, удвояването на концентрацията на въглеродния диоксид от 280 ppm на 560 увеличава температурата на планетата с от 0,6 до 4 градуса. Но тази голяма ножица показва, че учените нямат представа какво се случва. И на базата на нещо, което ние всъщност не го знаем, започваме да създаваме политики.

Много страни са подписали Парижко споразумение, но единствено Европа се занимава с намаляването на въглеродни емисии, никой друг. Ако целият свят беше тръгнал да намалява въглеродните емисии, може би нещо щеше да се промени. Но какво се случва: САЩ отхвърлят всичко, Австралия нищо не прави, Бразилия - също. Китай може да е подписал Парижкото споразумение, но там си увеличават емисиите и изобщо не им пука. Представете си министър-председателят на Индия да каже на стотиците милиони хора, че няма да имат ток, защото трябва да си намаляват въглеродните емисии. Няма такъв филм. В момента Европа е изпаднала в някакъв безумен транс, който на теория се води "зелен", а на практика е лудост. Европа убива тежката си индустрия. При нас има търговия с емисии, Турция няма - знаете ли колко бързо инвеститорите ще преместят заводите си там или в Украйна. Европа генерира 9 % от глобалните въглеродни емисии и с триста зора може да ги намали на 8. За същото време само Индонезия и Индия ще са пуснали двойно повече емисии допълнително. 
Във Франция им е лесно да говорят за нисковъглеродна икономика, защото са 75 % на ядрени централи. А ние какво правим?

- Преди години имаше вълна и за закриване на  ядрените централи.

- Да, ама във Франция тази вълна ги подмина. 

- Тези вълни все Германия удрят.

- Германците са изключително умни, работещи, можещи хора, които имат склонността да вярват в утопии. Не случайно най-големите беди на света са тръгнали от Германия - като започнем от Карл Маркс и стигнем до Хитлер.
В Германия не искат нито ядрени централи, нито тецове, те искат само енергия от слънце и вятър. Но енергийната система трябва да може да доставя определено количество ток сега, веднага.

Електричеството в кофи не се събира, за разлика от нефта. Затова между континентите се търгуват нефт, въглища и газ. И ако не можеш да търгуваш нещо междуконтинентално в един глобализиран свят, то няма как да бъде основата на енергийната система. Затова по-малко от 20 % от крайното потребление на енергия в света е ток. Всъщност енергетиката е смешно малък дял от енергията. Това е огромен проблем, но хората не го осъзнават.

- Казахте, че германците вярват в утопии. Има ли връзка това с факта, че там дадоха най-силна подкрепа на "зелените" партии на изборите за нов Европарламент? И защо "зелените" са във възход в стара Европа, а у нас не могат да създадат послания, които да увлекат големи маси от хора, въпреки че подобна нужда определено има?

- Разгледайте електоралната карта на Германия и ще видите, че тя представлява мини Европа.
"Зелените" градове са богатите, като Мюнхен, например. Но знаете ли в Котбус, който е в Източна Германия, кой спечели? Дясната AFD /Алтернатива за Германия/. Гласуваха за тях, защото те говорят за реалните проблеми на по-бедните хора, например за имигрантите.
В Източна Германия "зелените" са налични само в Берлин. Същото е и в ЕС - в Западна Европа имаме избрани зелени, а в Източна Европа - нула. В България "зелените" ринат под земята. Защото политиките, които подкрепят, нямат връзка с реалния живот на хората. Аз например съм зелено настроен човек - искам да ми е чисто, искам чист въздух, искам Витоша да е запазена, да мога да се качвам когато поискам. Но за мен най-важният проблем в България е замърсяването на въздуха в големите градове, а не въглеродните емисии.
Темите, с които "зелените" печелят в Западна Европа, са за спасяването на света. Аз не искам да спасявам света, защото съм го играл този филм преди 30 години. По време на социализма гонехме светлото бъдеще, щяхме да налагаме световен мир. И сега всеки, който дойде в България с идеята да работим за доброто светло бъдеще и спасяването на света, е обречен. Защото в главите на хората от средната класа това е равно на комунизъм. 
И точно затова Източна Европа - Полша, Чехия и Унгария, отхвърлят тези политики. Докато България се крие. Но ако знаеш, че нещо не е в твоя национален интерес, ти трябва ясно да го заявиш и да го отстояваш. 
На 20 и 21 юни бяха обсъжданията в Съвета на Европа дали ЕС да постави цел до 2050 година да бъде въглеродно неутрална. На Запад имаше огромен ентусиазъм за това. България, ако иска да защитава въглищните централи, трябва да се противопостави на тази цел, защото последствията от нея са всички тецове да се затворят веднага. Но само три страни станаха и казаха - не, няма да я бъде тая работа - Полша, Чехия и Унгария. Защото в Полша 80 % от електричеството е от въглища. Българското правителство години наред обяснява едно нещо на миньорите, а прави точно обратното в Брюксел. А тези хора не трябва да се подценяват. Защото центърът на КНСБ и "Подкрепа" е Маришкият комплекс. Без миньорите и тецовете синдикатите могат да се разпуснат. А ако искат да съществуват, трябва да водят битката. Ние вече сме изправени пред този проблем. Какво ще прави ТЕЦ 2 при тези цени на въглеродните квоти? Нужна е твърда позиция, която да отстояваме. 
Новата желязна завеса между Източна и Западна Европа са климатичните политики. Отворете която и да е карта и ще видите: първо, електоралната подкрепа за зелените минава точно по старата желязната завеса, и второ, подкрепата за такива политики от страна на правителствата също минава по старата желязна завеса. Това е разцеплението на Европа.

- Кой печели от това?

- Европа губи, всички останали печелят. Ние сме член на една международна консултантска мрежа, имаме партньори от целия свят. Хората ни се смеят. Партньорът ми от Бразилия казва: Бояне, защо се самоубивате? А пък китайците и индийците просто умират от смях. Защото ние убиваме конкурентоспособността на Европа.

Знаете ли колко много по-скъпо е електричеството тук заради всичките климатични политики в сравнение с навсякъде другаде по света? Ние не се възползваме от собствения си ресурс. Шистов газ не искаме да търсим, нали, много е лошо. Ама си купуваме от Щатите. Русия е другият играч, който печели от тая работа, защото продава газ. Норвегия печели, купуват си "Тесли" и се правят на много зелени. Ама от какво ги изкарват тези "Тесли" - от нефт и газ. Лицемерието в Западна Европа на такова гротескно ниво е стигнало, че думи нямам.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай