Ген. Симеонов: Щом разчитаме на НАТО, F-16 e верният избор

Гласуването "за" изтребителя не означава подкрепа за ГЕРБ, а национално отговорно поведение, казва ген. Симеон Симеонов

Ген. Симеонов: Щом разчитаме на НАТО, F-16 e верният избор | StandartNews.com
  • Гласуването "за" изтребителя не означава подкрепа за ГЕРБ, а национално отговорно поведение, казва ген. Симеон Симеонов
  • ДПС винаги отстоява евроатлантическите ценности

Генерал Симеон Симеонов е летец, който се издига от пилот на МиГ-29 до командир на корпус Тактическа авиация в Пловдив, началник на Главния щаб на ВВС, командващ ВВС (2006 - 2009 г.) и началник на отбраната на България (от 7 юли 2009 до 30 юни 2014 г.). Бил е и началник на щаба на центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша (2004 – 2005). Завършил е Военновъздушната академия „Юрий Гагарин“ в Русия (1986-1989) и генерал-щабен факултет в Хамбург (1996 – 1998). Днес ген. Симеонов е депутат от ДПС, член на комисията по отбрана в Народното събрание. Потърсихме мнението на ген. Симеонов като авиационен експерт по темата за избора на нов тип боен самолет за българските ВВС.

- Генерал Симеонов, ДПС е опозиционна партия, но парламентарната ви група подкрепи решението на Народното събрание за възлагане на министър-председателя Бойко Борисов да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и за провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Защо?
- Движението за права и свободи още от самото си създаване и през всичките тези 30 години - досега, винаги е работило за отстояване и засилване на Евроатлантическите ценности. Именно поради тази причина ние смятаме, че практически изборът на нов тип боен самолет е олицетворение на геополитическата ориентация на България в общия коалиционен формат - НАТО. А България много разчита и ще продължава да разчита и в бъдеще на общата колективна сигурност в алианса най-малкото - и това, мисля, за всички е пределно ясно - защото закупуването на 8 бойни многоцелеви самолета на първия етап съвсем не е достатъчно. Разбира се, вторият етап включва закупуването на още 6 или 8 самолета - в зависимост от бъдещото решение и от необходимите за това средства, но този втори етап е в неопределеното бъдеще. А самата Европа, знаете, също разчита на защитата на НАТО и най-вече на армията на САЩ като основна сила и движеща мощ в алианса.
Затова и въпросът за стратегическата съвместимост на нашия нов боен самолет стои с пълна сила пред нашите ВВС - с главен акцент изпълнението на задачите по Air Policing в интегрираната система за ПВО на НАТО.
- Да, F-16 е и най-разпространеният самолет във ВВС на армиите на НАТО, нали така?
- Точно така.
- Добре, ако се абстрахираме от качеството ви на депутат в държава, член на НАТО - вие лично като боен пилот изтребител какъв самолет бихте избрали за славните ни ВВС - първите в света, използвали самолета като бойно средство?
- Вижте, ако се съсредоточим върху направените предложения, които България получи - то F-16 и JAS 39 Gripen, знаете, са нови, затова ще се спра само на тях. Лично за мен като пилот и двата самолета - и F-16, и JAS 39 Gripen са хубави - казвам го като пилот, който е летял и на двата самолета! Но все пак има някои неща, които могат и трябва да бъдат откроени.
На първо място това, което би трябвало да е водещото за България - и като военна платформа, и като цена същевременно, е F-16. Разбира се, финансовите параметри на сделката все още не бихме могли да ги коментираме, тъй като и двете страни са дали само някакви отправни данни. А след започването на същинските преговори, решение за което именно ние гласувахме в Народното събрание в сряда, тогава ще станат ясни и точните параметри на това, което се предлага за конкретната платформа и допълнителните неща - имам предвид въоръжението, поддръжката, обучението и пр. Това, което за нас като военни и като народни представители е много важно, е, че американската оферта съдържа пълен пакет на F-16, заедно с въоръжението. А вие знаете, че въоръжението струва почти 30% от стойността на цялата сделка. Докато шведската компания ни предлага само самолет, без въоръжението, което означава, че ако изберем JAS 39 Gripen, то след това ще трябва да търсим вариант и за закупуване на въоръжение, а то отново ще е американско, или пък европейско или от трета страна, евентуално - израелско. А това означава допълнителни разходи, допълнителни разрешения за лицензи и накрая като се направи калкулацията, много вероятно е да се окаже, че сумата ще е една и съща, ако не и по-висока.
Друго много важно - знаете, че интегрираната система на НАТО за опознаване и предаване на данни в реално време - Link 16, е внедрена в самолетите F-16, докато Швеция като страна, която не е член на НАТО, макар и да има постижения в тази област, няма пълна съвместимост със системата Link 16 на НАТО.
Така че вече всичко е въпрос на преговори - да се видят какви реални цени ще бъдат дефинирани, след което ще бъде взето и конкретно решение за следващият етап.
- Значи безпристрастно подкрепяте избора на F-16?
- Категорично!
- Логично е - все пак JAS 39 Gripen е доста по-малък, с по-малки бойни възможности от F-16.
- Така е - F-16 има по-голям боен радиус на действие, с много по-големи възможности. Освен това, което неотдавна разбрах е, че шведите предлагат JAS 39 Gripen само с опция за Air Policing, докато идеята е F-16 не само да бъде използван за Air Policing, но и да има пълна готовност за действия срещу наземни и морски цели - това, което напълно съответства на един многоцелеви изтребител.
- Вас лично не Ви ли притеснява фактът, че авионикса на F-16 Block 70 все още не е бил произвеждан и не е въведен на въоръжение?
- Не. Разликата наистина е само в авиониката, иначе самолетът си е същият, добре познатият F-16. Въпросът е, че той ще бъде конструиран от нови материали, няма да има т.нар. "умора на материала" и да създава проблеми от това.
Освен това преди около месец Словакия подписа договор за доставка на 14 самолета F-16 Block 70, Бахрейн - също, а Гърция подготвя модернизация на старите си блокове на F-16 с най-новия тип - именно Block 70. А всичко това показва, че интересът на толкова други страни е насочен именно към Block 70.
- Още един малко личен въпрос - Вие сте летели дълго на МиГ-29 - самолет, с който българските ВВС разполагат. Как бихте го сравнили с F-16?
- Хм, наистина интересен въпрос.
- МиГ-29 не е ли по-добър самолет, поне чисто като фюзелаж? Най-малкото е с два двигателя?
- Вижте, в годините на противопоставянето между НАТО и Варшавския договор руснаците създадоха МиГ-29 като отговор на F-16 само 2-3 години след неговата поява. Безспорно МиГ-29 е изключително маневрен самолет и това беше отчетено дори по време на ученията, които бяха провеждани тук през годините с участието на ВВС на САЩ. Самите американски пилоти коментираха, че МиГ-29 е много труден противник при близък маневрен въздушен бой, докато F-16 е по-добър при бой на средни и далечни дистанции. Разбира се, причината за това е, че по нашите МиГ-29, откакто са пристигнали през 1989 г., и един болт не е монтиран, да не говорим да е модернизиран, докато руснаците многократно модернизираха техните. Същото се отнася и за различните блокове F-16, които многократно бяха модернизирани, а всяка модернизация е крачка напред.
Друго - МиГ-29 е прекрасен самолет, има страхотна тягова въоръженост на пистата, затова след запуск и рулиране той веднага прави вертикален маньовър, докато другите не могат такова нещо, но пък двигателите му са със сравнително малък ресурс, той с по-нисък радиус на действие и пр., и пр.
- Е, руснаците замениха МиГ-29 със самолет от ново поколение - МиГ-35, но не са член на НАТО.
- Да, МиГ-35 е друг тип самолет, с променлив вектор на тягата, което е нещо съвсем друго. Но - за да приключим темата, тъй като колегите от парламентарната група вече ме чакат - изборът на България за F-16 Block 70 е правилен. Отново обаче искам да подчертая - това е избор само за започване и провеждане на преговори с американската страна. Но дали ще се стигне до закупуването му - вече зависи какво точно ще бъде постигнато на преговорите.
- И вие подкрепихте това решение като национално отговорно именно защото то е добро за нашите ВВС и за България, което обаче не значи, че като цяло подкрепяте правителството на ГЕРБ, така ли е?
- Категорично!
- И ще продължите да работите по декларацията, която неотдавна прочете лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, че ДПС ще работи за предсрочни избори?
- Абсолютно! Ние сме сериозна партия, която винаги е имала и ще има национално отговорни политически решения по конкретни въпроси, какъвто е модернизацията на армията!
- Колко евродепутати ще се опитате да вкарате в Европарламента на предстоящите евроизбори?
- О, все още сме обсъждали тази тема, нито сме вземали някакви решения по нея, но със сигурност ще се борим да са максимален брой.

Още интервюта, коментари и анализи  четете в петъчния "Стандарт", който вече е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай