В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Предсрочните избори отлетяха с F-16

6+х+4+у+z е формулата, по която се изчислява евровотът след решението за изтребителите

В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Предсрочните избори отлетяха с F-16 | StandartNews.com
  • 6+х+4+у+z е формулата, по която се изчислява евровотът след решението за изтребителите
  • Най-голямата неизвестна са патриотите, русофилите може да повдигнат БСП

Изборната рулетка се завъртя още преди първата сбирка на щаба на ГЕРБ и конкреса на БСП. Гласуваното от парламента решение за  започване на преговори за изтребителите F-16 бе първият следновогодишен тест за оцеляване на кабинета, а в същото време и лакмус за политическо прегрупиране през следващите месеци. След горещият вот в парламента, следват изводите:

1. Предсрочни избори няма да има не само до евровота, но и до есента. Преговорите, които започват с американците на 14 февруари, едва ли продължат по малко от 4 месеца. С допълнителното време за одобрение от кабинета и парламента, това означава минимум края на лятната сесия на депутатите.

2. Борисов и поне четирима министри се бетонират. Едва ли американците ще се съгласят по време на разговорите да сменяме екипа. Още по-малко милардната сделка да зависи от министри, назначени служебно от президента Радев, който се осъмни в чистотата на конкурса. Това означава, че ако не направят чутовни гафове, министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи, са непоклатими в позициите си. А ако премиерът все пак е решил да прави ремонт, той ще е преди старта на разговорите - до месец.

3. Презокенската подкрепа засилва шансовете за ГЕРБ да е отново шампион в евровота. Обявената вече визита на кандидата на ЕНП за шеф на Еврокомисията Манфред Вебер в навечерието на изборите у нас и в Европа означава, че Брюксел също не очаква изборни изненади от партията на Борисов. Затова и прогнозата на Цветан Цветанов, че ГЕРБ ще вземе минимум 6 депутати изглежда доста реалистична.   

4.Сделката за изстребителите изстреля ДПС още по-нагоре в прогнозите за евровота. И открехна вратата защо Ахмед Доган предупреждаваше, че не е време за предсрочни избори. Твърдата им евроатлантическа позиция среща пълна подкрепа и от Европа, и от САЩ. За либералите ДПС има дори по-голяма тежест от тази на ГЕРБ- ЕНП. Защото в тези избори разчитат на пробив при засилващия се отлив от двете големи системни партии в Европа. Не слачайно, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е един от двамата политици, които единствено вдигат рейтинг през последния месец. А призивите за запазване на етническия мир и укротяване на омраза ще се котират все повече с идването на пролетта. Затова почти сигурно е, че ДПС ще спазят обещанието си за минимум 4 депутати.       

5. Патриотите си остават голямата въпросителна за изборите. Разнопосочното гласуване в парламента за американската сделка вдигна акциите на ВМРО и запази шансовете на Красимир Каракачанов да остане в управлението. Но в същото време рязко свали прогнозите за общи листи на евровота, което би могло да им гарантира почти сигурен депутат в Брюксел. Волен Сидеров вече може спокойно да седне на една маса с кума си, но само двамата нямат шанс за успех. Изненадващият отказ на Валери Симеонов да подкрепи американските изстребители прати в историята слуховете за евентуалния му съюз с десните. Нито градската десница, нито възкръсналото СДС ще искат партньор, за който американците ще имат едно на наум. Много по-вероятно изглежда Красимир Каракачанов да бъде принуден да гледа към нови десни коалиции, които вече са станали негов патент.

6. БСП също увеличи шансовете си за добро представяне на вота. С отказа да подкрепят F-16 социалистите със сигурност ще оберат голямата част от русофилския вот. Ако отхвърлят и Сергей Станишев от листите, ще загубят част от твърдото ядро, но ще получат допълнително гласове от периферията. Големият въпрос е дали при липсата на нови играчи, протестният вот ще се излее в столетницата или ще се прояви като негласуване. Затова и обещанието на БСП да надхвърлят сегашните четирима депутати е почти сигурно, че ще се изпълни с лекота. Но как ще минат летвата от 5 представители, не се знае.

7. Поздравленията от Америка за България окриляват десните, но в същото време ги натъжават. Защото във Вашингтон няма как да не си дават сметка, че кабинетът Борисов 2 с партньор градската десница не успя да направи сделката. А сега тя е на път да се осъществи в правителство Борисов-3 с подкрепата в гласуването на ДПС. Хората на Командира отдавна не са единствените носители нито на европейските, нито на либералните, нито на атлантическите ценности. Това обаче не означава, че губят шансовете си за евровота. Гафовете на кабинета и нарастващата роля на  Движението за права и свободи събират доскорошни врагове в "Демократична България" в името на вкарването на евродепутат. Дали обаче това ще е единственият претендент за десния вот или ще се окаже, че СДС ще успее да привлече знакови лица, а оттам и повече електорат? Отговор на този въпрос скоро няма да има, затова и засега десните изглеждат с 1 депутат под условие.

Всички тези сметки, може да се окажат под чертата от екстремни събития както у нас, така и по света. Но след решението за американските изстребители, отпаднаха поне две от неизвестните за вота. А именно че ГЕРБ и ДПС поне ще препотвърдят резултата си от миналите евроизбори. Остават останалите неизвестни в уравнението 6+x+4+y+z=17.                     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай