От БСП-листата спечели само Кирил Добрев

Война с червени преференции на 26 май, всеки лагер търси сивия кардинал

От БСП-листата спечели само Кирил Добрев | StandartNews.com

Война с червени преференции на 26 май, всеки лагер търси сивия кардинал

Кой спечели от новата листа на БСП - Сергей Станишев или Корнелия Нинова? Това е въпросът, който втори ден обикаля държавата след драматичния 10-часов пленум на социалистите в неделя, който започна като осанна за желязната Нинова и завърши с разпъването й на кръст и пренареждане на списъка.

Истината е, че нито един от двамата не получи това, което искаше. Нинова вече има демократична листа, но нейните хора - Деница Златева, Румен Гечев, Момчил Неков са на неизбираемите 7-о, 8-о и 9-о място. А любимият й автомобилен състезател Крум Дончев финишира последен в партийната листа. Доскорошната й фаворитка Елена Йончева бързо обърна палачинката и още преди инфарктното заседание през уикенда обяви, че Сергей Станишев трябва да е в списъка, защото е "добрият рицар", за него има най-много преференции и е най-успешния евродепутат. Така в Брюксел соцлидерката ще разчита само на добрата воля на президентския човек Иво Христов.

Сергей Станишев пък се върна с гръм и трясък в листата, бе поздравен от всички съпартийци, но за свой и на старите социалисти ужас успя да се пребори само за петото място. И то в балотаж с малко известния чиновник от кариерата Иван Кръстев. Така в Брюксел ще трябва да се обяснява какво се случва в България и защо едва се пребори за място в списъка на собствената си партия.
 
На пръв поглед големите червени победители са младото трио - Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев, които изкласиха на второ, трето и шесто място след партийния протест срещу наредената от Нинова листа. Самите те не можеха да повярват на челните си позиции. Много съм изненадан, откровено призна на следващата сутрин Витанов.

Но истината е, че нито един от тях не попадна случайно на мястото. Кариерата на Витанов тръгна като кадър на Станишев - от същата позиция, на която бе бившият председател на соцпартията: шеф на международния й отдел. Днес той е червеното копие срещу острието на ГЕРБ Тома Биков. И отдавна не се занимава само с европейска политика. В БСП обаче никой не го възприема като верен човек на Нинова. Ако беше такъв, тя още в началото щеше да го сложи на по-предно място.

Пенкова, макар и зам.-шеф на "романтичния" Милениум, си е кадър на БСП София. Не само е член на структурата, но и баща й Марин Пенков  е зам.-председател. Сред социалистите се говори, че красавицата от години е под крилото на опонента на Нинова Румен Овчаров.

С още един критик на лидерката - Георги Пирински, пък е свързан Иван Кръстев. Той от години е съветник на някогашния дипломат № 1. Дори бе в омразния на Нинова кабинет "Орешарски".

Ако някой вярва, че пленумът на БСП е съвършен организъм, който се ръководи само от чувството си за дълг, чест и морал и в името на справедливостта мяха стари муцуни за сметка на нови лица, много бърка. Висшият съвет по-скоро е добре смазана машина, която гласува като един, стига да знаеш правилните пароли. Единици са хората обаче, които имат достъп до тях. Защото тези кодове се създаваха още в началото на прехода. И често новите лица са просто ученици или наследници на оттеглилите се в сянка партийни лъвове.

Кой тогава натисна копчето на пленума? На "Позитано" 20 са убедени, че това са старите апаратни играчи, свързани със службите, които си отмъщават на Нинова, затова че се опитва да стане независима. И си помисли, че сама може да реди листата на БСП, а след това да чака от тях подкрепата, за да бие ГЕРБ. Това обаче предполага яростна война с преференции на 26 май. Всеки от лагерите ще гласува за своите хора. Затова и оттук нататък важен им е само един човек - този, който може да държи изкъсо структурите и да канализира преференциите. В БСП има такъв. При това - по наследство. Кирил Добрев. В годините той доказа, че е достоен наследник на Николай Добрев. И Кирил неведнъж е спасявал БСП в кризи. Не е ясно дали ще осигури победа за партията си, но отсега е видно, че големият победител от листата е именно той - Сивия кардинал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай