Нинова разтресе и ПЕС

Заради нея лидерът на евросоциалистите Сергей Станишев не влезе на вечерята в Елисейския дворец за разпределяне на първите постове в Европа

Нинова разтресе и ПЕС | StandartNews.com
  • Заради нея лидерът на евросоциалистите Сергей Станишев не влезе на вечерята в Елисейския дворец за разпределяне на първите постове в Европа

На път сме пак да се прочуем в Европа с антирекорди. И само първият от тях е ниската избирателната активност. Добре, че е Словакия, та много не се набиваме на очи. Но, ако ЦИК продължи да мълчи с окончателните данни, може да станем за смях.

Преговорите за топ позициите в Брюксел вече почнаха, а ние още незнаем кого пращаме там. Язък за новите магистрали, ако два дни не стигат, да се извозят протоколите от селата до столицата. Отделен въпрос е какво си мислят за нас, европейските лидери. Които се скъсаха да ни хвалят за европредседателството, а човекът, който отговаряше за него – Лиляна Павлова, още няма подпечатана виза за Страсбург. Но ако приемем, че това са гафове, които Борисов отдавна се е научил как да замазва по брюкселски, има други, които далеч не са по силите му. Нито касаят европейското му семейство. А са в градината на ПЕС и лидера й Сергей Станишев, когото Корнелия Нинова до последно се погрижи да направи за смях.

Какво днес ще се случи на пленума, вълнува само социалистите. Защото и без него е ясно, че резилът на изборите разделя партията за дълго с мечтата за управление. Още повече, че вотът по Европа вече опроверга основни идеи на Нинова. И в същото време показа, че грешките й ще имат резонанс не само у нас, но и в Брюксел.

Австрийският скандал Ибисагейт катурна премиера Себастиян Курц в разгара на кампанията. Въодушевена от оставката на канцлера, Нинова дни наред не спря да пита: Бойко, ти кога? Но след последните събития в Австрия, червената лидерка онемя по темата. Защото стана ясно, че си вкара автогол. Победата на Курц на евроизборите му отваря широко вратата за спечелване както на националния вот, така и на премиерския пост. Но вече с друг коалиционен партньор – социалдемократите. Най-големият враг на европейската партия на Нинова. Която днес, за разлика от БСП, ликува от впечатляващите си резултати. И се готви за офанзива срещу ПЕС и в Брюксел. А виновникът за политическото меле в Австрия – доскорошният вицепремиер Щрахе,  влиза в европарламента през задната врата – с преференции, които го изстреляха от 42-ро на 2 –ро място в партийната листа.

Европейски провал претърпя и гордостта на Нинова – програмата Визията за България. Според която успехът за икономиката и държавата се крие в намаляване на данъците. Е, да погледне Гърция. Само пет дни преди изборите премиерът Алексис Ципрас реши да ухажва електората със сваляне на ставката за ДДС. Това обаче не му помогна да събере електорат. Напротив. Загуби с 9 процента не само в евроизборите, но и в кметските. И най-вероятно още в края на юли ще трябва да отстъпи властта на „Нова демокрация”. Която обаче няма голяма причина за радост. Защото изтънялата хазна след намалените данъци, ще докара отново страховете за фалит. А освен това ще се запише като пасив на новата власт.
Този номер БСП вече изигра през 2009 година, когато предизборно вдигна пенсиите въпреки задаващата се криза. А после сметката плати правителството Борисов, но най-вече - всички ние.

Загубата на БСП ни отдалечи от притесненията за екстравагантните й икономически хрумвания. Но върна страховете за последиците от политическите й решения. Особено след резултатите на ПЕС в Европа. Така и не стана ясно защо Корнелия Нинова така упорито страни от ПЕС. И защо превръща емоцията си към Сергей Станишев в проблем на цялото им европейско семейство. Защото заради нейния инат, лидерът на ПЕС вместо да тича в кампании по Европа, той обикаляше селата ни. И вместо да се бори за повече места на партията си, той водеше битка за собственото си оцеляване в партийната листа на Нинова. А в нощта на вота, вместо да празнува победата, например в Испания, той бе на пангара да обяснява загубата в София. И да дава кураж на оклюмалите социалисти, чиито лидер се бе барикадирал в кабинета си.
 
Затова няма нищо чудно, че на вечерята в Елисейския дворец, на която се разпределяха снощи първите постове в Европа, влезе премиерът на Испания Педро Санчес, а не председателят на ПЕС Сергей Станишев. Сигурно това носи някакво удовлетворение на Нинова. Но за всички останали, това означава само едно – България няма място в голямата политика на Европа. Поне докато Мизия е нашата Визия.   
                                    

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай