Малката коалиция: Две димящи дула и буре с барут

Джамбазки даде сигнал за пренареждане на патриотичното поле

Малката коалиция: Две димящи дула и буре с барут | StandartNews.com
  • Джамбазки даде сигнал за пренареждане на патриотичното поле
  • Разводът на Каракачанов, Сидеров и Симеонов отваря пътя на Марешки

Две димящи дула и буре с барут. Театър на абсурда в стил Гай Ричи представят Обединените патриоти вече повече от седмица. Интригата е ще се явят ли заедно на евроизборите и кой ще е водач на листата им.
Напрежението в малката коалиция, което къкри от месец, полетя рязко нагоре с крилете на F-16. Депутатите на Волен Сидеров и на Валери Симеонов отказаха да подкрепят Красимир Каракачанов, не гласуваха в парламента за старт на преговорите за купуване на щатските изтребители от "Локхийд Мартин". И така публично легитимираха проблемите в Обединени патриоти.
В резултат Каракачанов свали синята каска и открито скочи на партньорите си: "Нямам подкрепа - нито за Войводиново, нито за циганския въпрос, нито за изтребителите". "В момента коалицията "Обединени патриоти" не е стабилна, а индикатор за това дали е застрашена от разпадане ще бъдат предстоящите европейски избори", бръкна в раната Каракачанов. Думите му дойдоха на фона на два кротки вътрешни скандала. Първият бе трябва ли Валери Симеонов да стане съпредседател на парламентарната група на патриотите, след като вече не е вицепремиер. Вторият - защо Волен Сидеров три седмици проваля коалиционния съвет на малката коалиция, който иска да обсъди този въпрос и да стартира разговорите за обща листа към Брюксел.
Всичко това запали фитила и димящите дула едно след друго взеха да влизат в ролята на бурето с барут. Първи бе Каракачанов. Докато интелектуалци и академици издигаха във вторник заместника му Ангел Джамбазки за Брюксел, обявявайки го за най-достойния кандидат, ВМРО излезе с декларация, в която обяви, че ако няколко основни приоритета не бъдат отстоявани до края на мандата, участието на партията в управлението може да се окаже под въпрос. Сред мерките на ВМРО са

въвеждане на данък лукс за богатите

връщане на доброволните отряди, наказание- обществено полезен труд и създаване на „Карта българин“ за пребиваване и труд в България на сънародниците ни от диаспората. Заканата: "Само това би осмислило реално нашето участие в управлението на страната", бе вече към ГЕРБ - нещо като зов за помощ, но с дебелия глас на воевода.
Отговорът не закъсня. Мерките на ВМРО са едно към едно преписани от общата програмата Патриотите, а за бързото гражданство на сънародниците ни от диаспората отговаря ВМРО, пусна откос към партньора си Валери Симеонов. И обяви: НФСБ прекратява преговорите с ВМРО за обща листа на евроизборите. Симеонов стигна дори по-далече. Заяви, че за него и партията му тези избори изобщо не са от значение. Театърът на абсурда замириса на водевил, когато час по-късно зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че партията му веднага ще се извини на НФСБ, нещо, че не знае за какво. А Волен Сидеров допълни, че почва да пише смс-и на партньорите си, за да организира среща на помирението. Дръпна и реч защо евроизборите са едва ли не по-важни от националните - защото русофилите трябвало да спрат настъплението на Тръмп в Европа.
На пръв поглед скандалите в ОП приличат на момчешки дрязги. Но истината е, че те издават притеснението на трите формации от промененото доверие в тях. След циничното отношение на Валери Симеонов към хората с увреждания и аферата в Агенцията за българите в чужбина, която удари, макар и косвено Каракачанов, позициите на малката коалиция в годината на двойни избори са доста разклатени. Социолозите по милост им дават шанс да минат 4-процентовата бариера, ако днес би имало парламентарен вот. Пръв сметка за това си даде Волен Сидеров. И още през октомври 2018 г. се прегърна с Николай Бареков. Обяви, че  "Атака" ще се яви с него на евровота и ще кандидатства за членство в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ). Нещо повече - Сидеров и Бареков си поставиха за цел заедно за имат най-малко 4 евродепутати. Което сега е в сферата на научната фантастика.
Патриотите твърдят, че Сидеров иска да води листата им за Брюксел, независимо, че той публично отрича. Факт е обаче, че дори общата патриотична листа все още да има шанс, тя минава през въпроса за мястото на

един от най-успешните евродепутати - Джамбазки

Ако листата се води от Сидеров, това означава публичен разстрел, за човека на ВМРО. Ако той пък бъде първи в списъка, Сидеров получава идеалният мотив да отиде при Бареков. Затова, след получената номинация от интелектуалците, вариантът Джамбазки да участва на евроизборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, изглежда напълно реален. Още повече, че той време в сегашния европарламент като кандидат само на ВМРО и партията вярва, че има сили да препотвърид позицията му. Този вариант устройва и ГЕРБ. Ако Джамбазки отиде в Брюксел, той ще се брои за квота "управляващо мнозинство" и голямата коалиция ще се хвали с депутат повече.
В случай обаче, че патриотите не вкарат и един човек в европарламента, позициите им и в управлението, и за местните избори съвсем ще се разклатят.
Истината е, че дребните войни на Каракачанов, Сидеров и Симеонов са само видимата част на един много сериозен процес, започнал още миналата година - пренареждане в патриотичното поле. Родолюбивият вот, останал разочарован от представянето на тримата другари в управлението, търси своя нов изразител. От една страна за това претендира ДПС. Движението се определя като най-българската партия и го доказва, във всички случаи, когато трябва да се защити националния интерес. Дори премиерът Бойко Борисов признава това. От друга страна на патриотичния фронт се появява нов играч - Веселин Марешки. Той успешно стъпи на народното тълкувание на ОП - "ограда и паспорти", и обяви в четвъртък патриотична коалиция за евроизборите. Тя е с извънпарламентарни партии, но е отворена и за по-големи играчи. Ако Марешки успее да завоюва позиции в Брюксел, това съществено ще разбърка картите и може да доведе до преформатиране. Не само на патриотичното поле, но и в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай