Петък,

Продават опасен "весел газ" в Слънчев бряг

От: Редактори -
A
A
A

Опасна мода излага туристите в Слънчев бряг на риск. Балоните с райски газ, който всеки може да се купи по алеите на курорта за 5-10 лева, предизвикват координационни смущения, халюцинации, увреждане на централната нервна система, предупреди директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, цитиран от Флагман.

„Райският газ е опасен. Всички лекарствени средства, съдържащи такова вещество, са внос и са на разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата“, обясни той.

Райският газ предизвиква еуфория. Затова го наричат весел.

„Опасен е както за бъбреците, така и за черния дроб, така и за нервната система. Той предизвиква координационни смущения, халюцинации, увреждане на централната нервна система“, заяви шефът на РЗИ – Бургас.

Преди ден полицията иззе десетки устройства, с които се пълнят балоните. Униформените служители обаче ги конфискуват не заради опиата, а заради нерегламентирана търговия въз основа на наредба на Община Несебър.

„Актът се изпраща на кмета на Несебър за издаване на наказателно постановление, тъй като той е административно наказващия орган. Досега имаме 47 акта за нарушение на хора, извършващи нерегламентирана търговска дейност с т.нар. райски газ“, каза началникът на  сектор „Охранителна полиция“ в РУ – Несебър главен инспектор Павел Колев.

Устройството за пълненето на балоните се продава свободно. То струва между 100 и 200. Нарича се сифон за сметана, а патронните капсули са по левче. Този газ обаче се използва в медицината за упойка.

Райският газ е най-опасен в комбинация с алкохол. Търговията с него обаче не е криминализирана.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички