Курумбашев: Политически фракции си играят със страховете на хората

Курумбашев: Политически фракции си играят със страховете на хората | StandartNews.com

Лондон. Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев. Той участва в дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва д си тръгнем". Събитието бе организирано от основната партийна организация на БСП в Лондон и се проведе в престижния Уестминстърски университет в Лондон, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Курумбашев подчерта, че имиграцията далеч не е нов факт и държави като Америка са изградени именно на идеята за свободно движение на хора. "В Европа обаче изглежда, че имиграцията тепърва започва да бъде припознавана като факт", каза още той. И допълни, че поведението на партии като "Атака" в България и ЮКИП във Великобритания по отношение на тема като тази и за имигрантите е разочароващо и цели да създава чувство за омраза. „Много по-лесно е да мразиш, по-трудно е да обичаш и затова трябва да работим за създаването на една позитивна вълна", заяви кандидат- евродепутатът. Курумбашев даде пример с референдумите, които често се използват като "ядрено оръжие" в съответните държави.

Курумбашев не забрави да поздрави и организаторите на събитието - президентът на БСП-Лондон Бранислав Диков и вицепрезидентът на БСП- Лондон Нишан Джингозян и окуражи всички присъстващи да обединят усилията си, противопоставяйки се на преобладаващата негативна вълна. Той заяви, че това събитие трябва да е само едно от многото в близко бъдеще и този дух на съдействие трябва да продължи далеч след изборите през месец май. Курумбашев спомена още за идеята си за организиране на Британско-Български офис в Лондон, който да служи като база за бъдеща съвместна дейност между двете държави.

Роджър Касъл: Великобритания може само да спечели от имигрантите

Великобритания може само да спечели от имиграцията, не само в социален и културен план, но съща така и в икономически. Това заяви по време на дебата в Лондон бившият депутат от Лейбъристката партия Роджър Касъл. Той каза още, че през следващата година се очаква 4.5% икономически растеж във Великобритания, който би бил невъзможен без имигрантите. Касъл добави, че според последните статистики през следващата година се очаква в страната да влязат около 500 000 души от селия свят, включително от Европа, в това число и България. По думите му тези хора ще допринесат за икономическото възстановяване на Великобритания. Той добави, че в страната винаги е имало негативно отношение към имигрантите, но тази тенденция е ескалирала особено по време на икономическата криза, когато всеки обвинява някой друг. Касъл заяви, че това е срамно отношение, особено когато най-големите партии всъщност не са притеснени толкова заради имигрантската вълна, колкото заради наближаващите избори през 2015г. Според него имиграцията е "двупосочна улица" и самите британци също са имигранти в редица страни. Той не скри страховете си, че антиимигрантската кампания може да ескалира след приключването на европейските избори и призова за съвместна работа в посока на единно европейско гражданство.

Борис Попиванов: Няма точна статистическа информация, която да отразява проблема с имигрантите във Великобритания

Няма точна статистика, която да отразява проблема с имигрантите във Великобритания или злоупотреби със социалната или здравната система. Това заяви по време на дебата политологът и преподавател в СУ "Климент Охридски" Борис Попиванов. По думите му обаче все още в медиите в Обединеното кралство преобладава негативен имидж на българите, живеещи там. Той поясни, че фактите за съжаление са били най-слабото място в цялата тази медийна и политическа кампания и са били основното нещо, което е пострадало. Попиванов също спомена, че според него става дума за злоупотреба с масовото самосъзнание и игра на стереотипи. "Накрая всичко е политическа игра и има различни видове политически ситуации, но това е една опортюнистична стратегия", заяви той.

Политологът определи кампанията срещу имигрантите като "нечестна" и кампания, която променя своите имена, опоненти , жертви и се опитва да се възползва от настоящите проблем и страхове на обществото. По думите му определени общности са описани като виновни, в контекста на икономическа криза. "Проблемите, които произлизат от това обаче трябва да бъдат чути, дискутирани отново и отново, и има нужда от постоянен диалог по тези въпроси", каза още Борис Попиванов.

В дебата участваха и журналистът Велислава Дърева, депутатите от Лейбъристката партия - Майк Гапес и Мурад Куреши. В публиката имаше също така представители на полската, румънската и българската общности, представители на посолства, студенти и общественици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай