Сряда,

Курумбашев: Политически фракции си играят със страховете на хората

От: Администратор -
885
Курумбашев: Политически фракции си играят със страховете на хората
A
A
A

Лондон. Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев. Той участва в дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва д си тръгнем". Събитието бе организирано от основната партийна организация на БСП в Лондон и се проведе в престижния Уестминстърски университет в Лондон, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Курумбашев подчерта, че имиграцията далеч не е нов факт и държави като Америка са изградени именно на идеята за свободно движение на хора. "В Европа обаче изглежда, че имиграцията тепърва започва да бъде припознавана като факт", каза още той. И допълни, че поведението на партии като "Атака" в България и ЮКИП във Великобритания по отношение на тема като тази и за имигрантите е разочароващо и цели да създава чувство за омраза. „Много по-лесно е да мразиш, по-трудно е да обичаш и затова трябва да работим за създаването на една позитивна вълна", заяви кандидат- евродепутатът. Курумбашев даде пример с референдумите, които често се използват като "ядрено оръжие" в съответните държави.

Курумбашев не забрави да поздрави и организаторите на събитието - президентът на БСП-Лондон Бранислав Диков и вицепрезидентът на БСП- Лондон Нишан Джингозян и окуражи всички присъстващи да обединят усилията си, противопоставяйки се на преобладаващата негативна вълна. Той заяви, че това събитие трябва да е само едно от многото в близко бъдеще и този дух на съдействие трябва да продължи далеч след изборите през месец май. Курумбашев спомена още за идеята си за организиране на Британско-Български офис в Лондон, който да служи като база за бъдеща съвместна дейност между двете държави.

Роджър Касъл: Великобритания може само да спечели от имигрантите

Великобритания може само да спечели от имиграцията, не само в социален и културен план, но съща така и в икономически. Това заяви по време на дебата в Лондон бившият депутат от Лейбъристката партия Роджър Касъл. Той каза още, че през следващата година се очаква 4.5% икономически растеж във Великобритания, който би бил невъзможен без имигрантите. Касъл добави, че според последните статистики през следващата година се очаква в страната да влязат около 500 000 души от селия свят, включително от Европа, в това число и България. По думите му тези хора ще допринесат за икономическото възстановяване на Великобритания. Той добави, че в страната винаги е имало негативно отношение към имигрантите, но тази тенденция е ескалирала особено по време на икономическата криза, когато всеки обвинява някой друг. Касъл заяви, че това е срамно отношение, особено когато най-големите партии всъщност не са притеснени толкова заради имигрантската вълна, колкото заради наближаващите избори през 2015г. Според него имиграцията е "двупосочна улица" и самите британци също са имигранти в редица страни. Той не скри страховете си, че антиимигрантската кампания може да ескалира след приключването на европейските избори и призова за съвместна работа в посока на единно европейско гражданство.

Борис Попиванов: Няма точна статистическа информация, която да отразява проблема с имигрантите във Великобритания

Няма точна статистика, която да отразява проблема с имигрантите във Великобритания или злоупотреби със социалната или здравната система. Това заяви по време на дебата политологът и преподавател в СУ "Климент Охридски" Борис Попиванов. По думите му обаче все още в медиите в Обединеното кралство преобладава негативен имидж на българите, живеещи там. Той поясни, че фактите за съжаление са били най-слабото място в цялата тази медийна и политическа кампания и са били основното нещо, което е пострадало. Попиванов също спомена, че според него става дума за злоупотреба с масовото самосъзнание и игра на стереотипи. "Накрая всичко е политическа игра и има различни видове политически ситуации, но това е една опортюнистична стратегия", заяви той.

Политологът определи кампанията срещу имигрантите като "нечестна" и кампания, която променя своите имена, опоненти , жертви и се опитва да се възползва от настоящите проблем и страхове на обществото. По думите му определени общности са описани като виновни, в контекста на икономическа криза. "Проблемите, които произлизат от това обаче трябва да бъдат чути, дискутирани отново и отново, и има нужда от постоянен диалог по тези въпроси", каза още Борис Попиванов.

В дебата участваха и журналистът Велислава Дърева, депутатите от Лейбъристката партия - Майк Гапес и Мурад Куреши. В публиката имаше също така представители на полската, румънската и българската общности, представители на посолства, студенти и общественици.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com