Вторник,

Как да се освободим от стреса

От: Агенция Стандарт -
460
Как да се освободим от стреса
A
A
A

Ситуацията е следната – до скоро всички ние работихме и учехме от вкъщи, тогава, а и сега не се движим достатъчно, стресирани сме и нямаме представа какво ще ни донесе утрешния ден. Освен че всичко, изредено по-горе, се отразява пагубно на нашата фигура и физическо здраве, пандемията ни се отрази и психически и емоционално. Решенията на тези проблеми намираме в приложната кинезиология – науката, която разглежда движението на енергиите в тялото, емоционалния и физически баланс, като ключови за правилното функциониране на организма. Константин Ковачев – кинезитерапевт и кинезиолог, през 2017 г. разработва системата „Актив ситинг“, базиран на приложна кинезиология, с чиято помощ да се научим как да седим активно и да раздвижваме и тонизираме мускулите си, докато сме в офиса или в задръстване, но и същевременно да освобождаваме натрупаните негативни емоции и стрес.

Има няколко аспекта, в които приложната кинезиология може да бъде полезна.

При проблеми породени от неправилната стойка като: изкривяване на гръбнака, плоскостъпие, повърхностно дишане и изместване на прешлените.

Освобождаването на негативни емоции, които имат също влияят върху организмите ни и тяхното развитие.

Борба със проблеми като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак на дебелото черво и редица други.

Задържането на емоции, например, започва в най-ранна детска възраст. То води до натрупване на гняв и тъга. Тъй като емоциите са свързани с тонуса на мускулите и нашата биохимия, ние често развиваме непоносимост към определени храни, проблеми с червата, екземи и алергии. Актив Ситинг - предлага няколко прости и лесни за прилагани техники, с чиято помощ натрупаните емоции се освобождават.

Техника “Тигрова лапа” - всички пръсти се свиват и с помощта на нокътните плочки се удря в областта на гръдната кост. Така клетките, които изграждат имунитет се стимулират, а емоции като обида, потиснатост, яд и тъга се освобождават.

Освобождаване от страха - точки под ключиците: потупваме едновременно от двете страни точките под ключиците за 10 секунди

Емоционален рестарт - горната част на главата и дупето се потупват 10 секунди с усмивка с дълбоко вдишване и издишване. Тази техника помага за бързо успокояване и лесно заспиване.

Освен всичко изредено до момента, гимнастиката „Актив ситинг“ помага и за повишаването на имунитета, като стимулира лимфната система. Лимфната ни система развива редица сериозни здравословни проблеми при застой, затова е изключително важно да я раздвижваме редовно с помощта на гимнастика, разходки или просто да бъдем активни, дори когато седим.

Негативните емоции, които често изпитваме намаляват енергията ни и когато не ги освобождаваме те могат да бъдат пагубни. Страхът и ядът активират вегетативната нервна система, която управлява вътрешните ни органи. Негативните емоции са главната причина за паник атаки и бърнаут, а с помощта на трите простички упражнения, които Константин Ковачев ни показа ние можем да работим върху тяхната превенция.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички