Засекретиха матурата

Икономическа полиция на смесването на теста, списък завъртя "Заточеници" от предния ден

Засекретиха матурата | StandartNews.com

София. Драконовски мерки за сигурност бяха въведени на матурите. За да предотврати теч на информация и евентуални подсказвания, просветното министерство обяви изпитната тема едва два часа след старта на изпита. Дори поканените журналисти научиха по радиото заглавието на творбата "Заточеници" от П. К. Яворов чак в 9 часа, въпреки че самият изпит започва в осем. Още час пък бе необходим, за да се оповести конкретната формулировка на темата "Изгубената родина", по която децата трябваше да пишат есе или интерпретативно съчинение.

На компютърното генериране на теста и темата в 4.30 сутринта са присъствали хора на Икономическа полиция, съобщи зам.-министърът на просветата Мариана Банчева. Това е станало точно за да няма теч на информация. Още от предната вечер сред учениците се завъртя списък от теми, сред които фигурираше и "Заточеници". "Всеки може да направи такъв списък, защото авторите не са безкрайно много, и да се получи случайно съвпадение", отсече Банчева. "Ние тук не сме ДАНС и прокуратура, нека разсъждаваме като образователно министерство", каза министър Николай Милошев. Той също заяви, че на изпита няма теч, но "няма как да не се завъртят някои автори, защото това са писателите, които се изучават". Въпреки това списъкът от 40 творби бе любопитен, защото в него Ботев присъстваше само с една творба, Смирненски с две, а от Елин Пелин фигурираха и някои не много популярни произведения.

След изпита доста абитуриенти признаха, че не са очаквали Яворов, темата ги е затруднила и са писали общи фрази. Въпреки че творбата се изучава в клас, някои заявиха, че са я видели едва на изпита, когато им бе раздадена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай