За Деня на будителите мерим знания онлайн

За Деня на будителите мерим знания онлайн | StandartNews.com

Родният оператор VIVACOM помага на младите хора да останат и успяват в България

Младите хора да учат у нас, да останат да работят в родината си и да получат шанс за развитие - с този вариант на американската мечта на българска почва се захващат част от големите компании. VIVACOM работи от години по каузи, които помагат на младите да повярват, че камъкът си тежи на мястото и те могат да сбъднат мечтите си у нас, а не някъде в странство. Един от проектите, който се очаква да привлече интереса на малки и големи, е първото състезание на онлайн платформата VIVA Cognita. Навръх Деня на народните будители www.vivacognita.org ще стане истинска арена на съревнование по родолюбие. Турнирът е замислен като тест, в който всеки ученик може да изпробва знанията си за време. Всеки, решил да се впусне в предизвикателството, ще трябва да отговори на въпроси като:
Коя е най-голямата средновековна битка, в която участват българите?

А) Битката при река Ахелой - 917 година - верен
Б) Битката при Върбишкия проход - 811 година
В) Битката при Онгъла - 680 година
Г) Битката край Одрин - 1205 година

Самата виртуална платформа VIVA Cognita е съвместна разработка на телекома, Института по математика и информатика - БАН, и Съюза на математиците в България. Идеята на проекта е математиката да се превърне в привлекателен предмет и не само за най-запалените по точните науки, но и за тези, които не посещават часовете с огромен ентусиазъм. Математика и информатика, а в бъдеще и други науки, ще се преподават с иновативни и интерактивни подходи, така че ученикът практически да стигне до отговора на задачата, да я "преживее" и съответно да я разбере, за да може да приложи наученото в ежедневието с лекота. VIVA Cognita ще предлага публични и частни дискусии, състезания, решаване на казуси в екипи онлайн, обмен на информация с подобни структури в чужбина.
"Проектът Viva Cognita ще допринесе за значителното популяризиране на този и други иновативни подходи в образованието сред младите хора и техните преподаватели. Това ще бъде сериозна промяна в образованието у нас, която, убедени сме, ще доведе до значително повишаване на неговото качеството. Много радващо е, че в тази отговорна национална задача се включва и българският бизнес в лицето на такава голяма компания като VIVACOM", каза проф. Юлиан Ревалски, директор на Института по математика и информатика към БАН.
До края на годината ще бъде проведено и първото онлайн състезание VIVA Математика.

Студентите в лутане между теория и практика

Веднъж напуснали академичната среда на университета, студентите разполагат с добри теоретични знания, с твърде малко реални умения в практиката. Именно тук е ролята на бизнеса, който трябва да заема активна позиция по отношение на подготовката на бъдещите кадри, като си сътрудничи с образователните институции и предлага база за практическото усъвършенстване на младите хора. VIVACOM вече четири години реализира своето успешно партньорство с Факултет по телекомуникации на Техническия университет - София. Всяка година 30 студенти III и IV курс стават част от "Техническа академия". Компанията дава възможност на десетки млади хора да придобият професионални умения и в други професионални области с ежегодната Лятна стажантска програма, в която през 2014 г. участват над 120 стажанти. Те работят по реални проекти и задачи, получават разнообразни обучения и възнаграждение за положения труд. След края на миналогодишната кампания 38% от стажантите са назначени за постоянно в компанията.

Start-ups за юпита

Факт е, че едни от най-успешните световни компании с годишни печалби от милиарди долари са стартирали с уникална идея и денонощен труд на иновативни студенти. С такова прогресиращо StartUP общество можем да се похвалим и в България. Но когато неуморният младежки ентусиазъм не е достатъчен за реализирането на една добра бизнес идея, на помощ идва опитът на големите компании. С такава цел през 2012 г. VIVACOM създава соята програма VIVA START UP, посветена на образованието и професионалната реализация на младите българи. Компанията организира ежегодния конкурс #newbornideas, с който се търсят нови идеи за мобилни приложения, полезни на българите в ежедневието им. Експертното жури избира най-добре разработената идея, като победителят получава финансиране за разработка на проекта и други награди, стимулиращи развитието му. "Младите хора търсят възможности за реализация и ако не ги получават тук, ще намерят места, където ще бъдат оценени. Целта е да покажем на младите хора, че благодарение на глобализацията и бързото навлизане на интернет свързаността е възможно да правиш бизнес от България и да продаваш глобално", обясниха от фондация StartUP .

Втори шанс

Колкото и труден да е пътят от студентската скамейка до успешната кариера, все пак тези, които са поели по него, получават подкрепата на обществото. Статутът на "учащ" в повечето случаи означава поне покана за интервю за работа.
Този първи шанс обаче е отнет на стотиците младежи, излизащи от държавните институции за отглеждане на деца без родители. Вратите на университетите и работодателите са затворени за тези момчета и момичета, които, навършили 18 г., остават без подслон, без подкрепа и без каквито и да е социални и професионални умения. Светъл лъч в тунела внася българската Фондация за социална промяна и включване, която създава защитените жилища "Дом Възможност". Там тези младежи могат да намерят временен подслон, специалисти им помагат да си намерят работа и да започнат самостоятелен живот. В тяхна помощ тази година ще се провежда петото поредно издание на дарителската кампания на VIVACOM - Операция "Жълти стотинки". Чрез поставени дарителски каси в търговски обекти на телекома и негови партньори хората могат да дарят рестото си за каузата. "Събраните средства биха дали добър старт на нов "Дом Възможност", защото стартирането изисква най-голямата еднократна инвестиция - ремонтни дейности и обзавеждане. Благодарение на инициативата широката общественост ще се запознае с още една кауза, подкрепата за която би спомогнала за решаването на проблем, от който практически страда цялото общество", казаха от Фондация за социална промяна и включване.

Урок по родолюбие

Да обичаш България, за да пожелаеш да останеш в нея. Именно с подобен "урок по родолюбие" се заема проектът "Българска история". Това е една от новите инициативи, които VIVACOM подкрепя през 2014 г. в желанието си да застава зад пълноценни български инициативи. Преди 2 години група ентусиазирани младежи, които обичат България, създават Facebook група, която за 2 месеца привлича 10 000 фенове. Много бързо се появява и отделен сайт - http://www.bulgarianhistory.org. Днес той има 200 000 посетители на месец, които могат да прочетат десетки интересни факти, свързани с нашата история, обичаи, красиви места, герои. Последният проект на сдружението е заснемането на документален филм, посветен на Луи Айер - швейцареца, поставил основите на спорта в България. "Обнадеждени сме, че с делото си ще помогнем на много от сънародниците ни да открият своите причини да останат в страната ни и да си осигурят един добър начин на живот", казват от екипа на "Българска история".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай