Йотова: Обединените училища няма да решат проблемите

Не виждам резултати при интеграцията на малцинствата, обяви вицепрезидентът

Йотова: Обединените училища няма да решат проблемите | StandartNews.com

Създаването на т.нар. обединени училища, в които ще се учи до 10 клас за придобиване на професия, няма да решат проблемите с отпадането на ученици от системата, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти във Велико Търново. 

Според нея това е наливане от пусто в празно. "За мен тази формула няма да проработи. Преди няколко дни, на 24  май, бях в Тополовград, там има села, които са доста отдалечени. Такива има на много места в страната, особено тези, които са в планината. Каквито и транспортни средства да се осигуряват, е невъзможно в част от годината учениците  да отидат до големия град. Въпросът не е само в транспорта, едно дете трябва да има къде да се храни, да има място къде да почива, особено по-малките. Ще стане така, че голяма част от родителите ще се откажат да ги пращат, аргументира се Илияна Йотова.

Вицепрезиденът пое отговорност да предизвика дискусия, на която всички страни да кажат своето мнение."За по-успешната интеграция на малцинствата у нас е нужно по-силно влияние на гражданския сектор и гражданските организации. Основната посока, в която трябва да се работи е осигуряването на образование", допълни Йотова.

 При положение, че около 30 % от Фонда за социална политика бяха заделени за тези по-уязвими социални групи, не са налице желаните резултати. Не е въпрос просто да имаме държавни институции и междуведомствени съвети, защото ако няма конкретни резултати, те са ненужни", завърши Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай