Вторник,

Йотова: Най-естественото за Велико Търново е да развива науката

От: Администратор -
154
Йотова: Най-естественото за Велико Търново е да развива науката
A
A
A

Много учени по света казват, че българите са в ядрото на европейската цивилизация и студентите на Великотърновския университет го доказват всекидневно. Те го доказват със своята работа, вдъхновение и всичко онова, което правят за развитието на езика, науката и културата ни. Така вицепрезединът Илияна Йотова поздри възпитаците на учебното заведение по повод празника на патроните им Св. Св. Кирил и Методий.

За мен е огромна чест днес да бъда част от този празник, празникът на светите братя Кирил и Методий, празникът на Великотърновския университет. Кой не е слушал за Второто българско царство? Кой не е слушал за Велико Търново? В тази аудитория днес, макар и на открито, в присъствието на професори, историци, литературоведи, специалисти по старобългарска литература, изкуства и култура, трудно ще мога да бъда наравно с тях, за да припомня всички онези определения, дадени за Велико Търново. Но само ще кажа Царевград. Ще припомня Манасиевата хроника и онова, което са написали древните. Именно затова най-естественото нещо е в този град е да се развива делото на Кирил и Методий", каза още Илияна Йотова, цитирана от "Фокус".

Днес Великотърновския университет е желано място за много студенти – да дойдат и да се учат тук. И не само от други краища на България, но и от цяла Европа. Но нищо от това не идва от само себе си и даром. Зад това стоят преподавателите, администрацията на университета и самите студенти", продължи вицепрезидентът.

Никога не забравяйте къде сте учили и чие послание носите дълбоко с душите и сърцата си. В зората на Средновековието, да кажеш, че всеки един народ има право на собствено богослужение, на собствен език и писменост, това звучи по-актуално дори от днешното съвремие. Бъдете горди с това, че сте възпитаници на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", бъдете благословени! На добър час! Честит празник!", завърши Илияна Йотова. На церемонията присъстваха народни представители, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и др. 


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията