Вторник,

ВУЗ на Ботуша праща в "Армани"

От: Failed to load user -
112
ВУЗ на Ботуша праща в "Армани"
A
A
A

В дизайнерските училища студентите работят по проекти на топмоделиери
Таксите варират според семейния доход, има три вида стипендии

Покрай споменаването на топдестинации в образованието като Англия и Германия често пъти пропускаме факта, че и в други държави може да се получи качествено и при това - евтино, образование. Италия е една от тях. На 11 и 12 октомври в "Интерпред" ще се проведе изложение, на което ще бъдат представени 15 университета на Ботуша. Това ще положи началото на седмицата на италианския език и култура. Изложението се организира от консултантите от "Скайлайнс" заедно с Италианския културен институт и търговската им камара.

Когато говорим за обучение в Италия, най-често се сещаме за училищата по дизайн. Те действително са много атрактивни, но всъщност най-много българчета учат в Политехническия университет в Милано, където се преподават инженерни науки и архитектура. Изненадващо много наши абитуриенти се насочват и към Католическия университет, който се води частен, но се ръководи от църквата.
Следването в държавните университети на Италия може да ви излезе на практика без пари. Таксите са социално ориентирани - определят се на базата на семейния доход и могат да варират от 800 до 3500 евро. Българите

обикновено плащат около 1000 евро

но освен това могат да кандидатстват и за финансово подпомагане от държавата на базата на дохода си. То се дава безвъзмездно. Има и стипендии, които за всеки университет са различни, но най-високите могат да направят образованието там напълно безплатно. Биват три вида, като така наречената платинена стипендия покрива не само учебната такса, а и настаняването. То варира от 300 до 500 евро според града. Милано, където е реномираният Политехнически университет, е сред най-скъпите. Повечето българи избират обучение на английски, но има и такива, които учат на италиански. В първия случай важат традиционните сертификати като TOEFL и SAT, а за италианския е нужно да докажете, че владеете езика на ниво B2.

В частните университети таксите варират от 2800 до 7500 евро. В дизайнерските училища са още по-високи - от 6500 до 15 000. Почти навсякъде обаче има стипендии, въпросът е само да се пребориш за тях. На изложението ще дойдат три дизайнерски висши училища, които имат властта да ви запратят

направо в сърцето на висшата мода

Едно от тях е световно известният "Еуропео ди дизайн", за първи път идва и "Домус Академи". Те предлагат обучение по всякакви видове дизайн - като се започне от автомобилен, мине се през интериорен и се стигне до облеклото. Обикновено още по време на обучението си студентите започват да изпълняват проекти на марки от света на висшата мода - например на "Версаче" и "Адидас". Практиката се кара също в едни от най-реномираните фирми, а след дипломирането най-добрите могат да останат на работа там. Финалът на следването е съпътстван всяка година с Фешън шоу, където най-добрите студенти показват моделите си. Освен аплодисменти след това те могат да получат и работа. Младите автомобилни дизайнери пък стажуват в марки като БМВ, "Ферари", "Фиат", "Рено". Управителят на "Скай лайнс" Димитър Александров разказва, че е имало случай, когато първо и второ място на конкурси за модели в областта на автомобилите са били заети все от проекти на "Еуропео ди дизайн", което показва високото качество на обучението там. Този институт

има кампуси в 9 града

включително и извън територията на Италия - ако желаете, може да учите мода и в Мадрид, Барселона и дори Сао Паоло. Във висшето училище следват 9000 студенти от 95 националности. Близо 100 компании следят напредъка им, за да изберат най-добрите сред тях - в списъка са "Фере", "Армани", "Макс Мара", "Пупа", БМВ и други. Между другото, ако следване там не е по джоба ви, висшето училище предлага и летни курсове, чиято стойност е от 1700 до 2600 евро.

Кандидатстването в Италия става с диплома или академична справка. Представя се сертификат за езиково ниво, а за архитекти и дизайнери в магистърска степен - и портфолио. Има го и обичайното изискване за препоръки и мотивационно писмо. Има обаче и специалности, за които се налага да се държи допълнителен изпит, при това на място в Италия. Сроковете за кандидатстване са няколко, защото документите се приемат на три сесии. Първата от тях започва още през ноември и продължава до януари. Втората се отваря през март, а онези, които учат на италиански, имат шанса да кандидатстват и през юли.

Живей и учи 1 г. в САЩ без пари

Мечтаеш за Америка? Още в гимназията имаш да учиш и живееш 1 г. зад океана без пари. Дава ти го обменната програма "Кенеди-Лугар" (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study Program /YES/). За стипендията могат да кандидатстват българчета в 9-ти и 10 клас, родени между между 1 януари 1998 г. и 15 юли 2000 г. Учениците трябва да имат много добър и отличен успех и стабилни познания по английски език. Важно е също да не са живели в САЩ за повече от 3 месеца през последните 5 г.

Програмата се спонсорира от Бюрото за образование и култура на САЩ. Учениците живеят с приемни семейства, посещават гимназия, включват се в дейности, които им помагат да научат повече за US обществото, култура и ценности, да придобият лидерски умения.

Тази година кандидатите ще бъдат тествани по английски в София (13 октомври, пл. "Славейков" 4а, Столична библиотека), Варна (11 октомври, ул. "Подвис" 29, Първа езикова гимназия) и Стара Загора (9 октомври, ул. "Цар Иван Шишман" 62, ЕГ "Ромен Ролан").


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички