ВУЗ на Ботуша праща в "Армани"

ВУЗ на Ботуша праща в "Армани" | StandartNews.com

В дизайнерските училища студентите работят по проекти на топмоделиери
Таксите варират според семейния доход, има три вида стипендии

Покрай споменаването на топдестинации в образованието като Англия и Германия често пъти пропускаме факта, че и в други държави може да се получи качествено и при това - евтино, образование. Италия е една от тях. На 11 и 12 октомври в "Интерпред" ще се проведе изложение, на което ще бъдат представени 15 университета на Ботуша. Това ще положи началото на седмицата на италианския език и култура. Изложението се организира от консултантите от "Скайлайнс" заедно с Италианския културен институт и търговската им камара.

Когато говорим за обучение в Италия, най-често се сещаме за училищата по дизайн. Те действително са много атрактивни, но всъщност най-много българчета учат в Политехническия университет в Милано, където се преподават инженерни науки и архитектура. Изненадващо много наши абитуриенти се насочват и към Католическия университет, който се води частен, но се ръководи от църквата.
Следването в държавните университети на Италия може да ви излезе на практика без пари. Таксите са социално ориентирани - определят се на базата на семейния доход и могат да варират от 800 до 3500 евро. Българите

обикновено плащат около 1000 евро

но освен това могат да кандидатстват и за финансово подпомагане от държавата на базата на дохода си. То се дава безвъзмездно. Има и стипендии, които за всеки университет са различни, но най-високите могат да направят образованието там напълно безплатно. Биват три вида, като така наречената платинена стипендия покрива не само учебната такса, а и настаняването. То варира от 300 до 500 евро според града. Милано, където е реномираният Политехнически университет, е сред най-скъпите. Повечето българи избират обучение на английски, но има и такива, които учат на италиански. В първия случай важат традиционните сертификати като TOEFL и SAT, а за италианския е нужно да докажете, че владеете езика на ниво B2.

В частните университети таксите варират от 2800 до 7500 евро. В дизайнерските училища са още по-високи - от 6500 до 15 000. Почти навсякъде обаче има стипендии, въпросът е само да се пребориш за тях. На изложението ще дойдат три дизайнерски висши училища, които имат властта да ви запратят

направо в сърцето на висшата мода

Едно от тях е световно известният "Еуропео ди дизайн", за първи път идва и "Домус Академи". Те предлагат обучение по всякакви видове дизайн - като се започне от автомобилен, мине се през интериорен и се стигне до облеклото. Обикновено още по време на обучението си студентите започват да изпълняват проекти на марки от света на висшата мода - например на "Версаче" и "Адидас". Практиката се кара също в едни от най-реномираните фирми, а след дипломирането най-добрите могат да останат на работа там. Финалът на следването е съпътстван всяка година с Фешън шоу, където най-добрите студенти показват моделите си. Освен аплодисменти след това те могат да получат и работа. Младите автомобилни дизайнери пък стажуват в марки като БМВ, "Ферари", "Фиат", "Рено". Управителят на "Скай лайнс" Димитър Александров разказва, че е имало случай, когато първо и второ място на конкурси за модели в областта на автомобилите са били заети все от проекти на "Еуропео ди дизайн", което показва високото качество на обучението там. Този институт

има кампуси в 9 града

включително и извън територията на Италия - ако желаете, може да учите мода и в Мадрид, Барселона и дори Сао Паоло. Във висшето училище следват 9000 студенти от 95 националности. Близо 100 компании следят напредъка им, за да изберат най-добрите сред тях - в списъка са "Фере", "Армани", "Макс Мара", "Пупа", БМВ и други. Между другото, ако следване там не е по джоба ви, висшето училище предлага и летни курсове, чиято стойност е от 1700 до 2600 евро.

Кандидатстването в Италия става с диплома или академична справка. Представя се сертификат за езиково ниво, а за архитекти и дизайнери в магистърска степен - и портфолио. Има го и обичайното изискване за препоръки и мотивационно писмо. Има обаче и специалности, за които се налага да се държи допълнителен изпит, при това на място в Италия. Сроковете за кандидатстване са няколко, защото документите се приемат на три сесии. Първата от тях започва още през ноември и продължава до януари. Втората се отваря през март, а онези, които учат на италиански, имат шанса да кандидатстват и през юли.

Живей и учи 1 г. в САЩ без пари

Мечтаеш за Америка? Още в гимназията имаш да учиш и живееш 1 г. зад океана без пари. Дава ти го обменната програма "Кенеди-Лугар" (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study Program /YES/). За стипендията могат да кандидатстват българчета в 9-ти и 10 клас, родени между между 1 януари 1998 г. и 15 юли 2000 г. Учениците трябва да имат много добър и отличен успех и стабилни познания по английски език. Важно е също да не са живели в САЩ за повече от 3 месеца през последните 5 г.

Програмата се спонсорира от Бюрото за образование и култура на САЩ. Учениците живеят с приемни семейства, посещават гимназия, включват се в дейности, които им помагат да научат повече за US обществото, култура и ценности, да придобият лидерски умения.

Тази година кандидатите ще бъдат тествани по английски в София (13 октомври, пл. "Славейков" 4а, Столична библиотека), Варна (11 октомври, ул. "Подвис" 29, Първа езикова гимназия) и Стара Загора (9 октомври, ул. "Цар Иван Шишман" 62, ЕГ "Ромен Ролан").

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай