Понеделник,

Всеки пети 11-годишен чете, без да разбира

От: Администратор -
2051
Всеки пети 11-годишен чете, без да разбира
A
A
A

18% от петокласниците, или всяко пето единайсетгодишно дете, има проблеми при четивната грамотност. Тези деца изпитват затруднения при разбирането на текстовете, които четат. Това е установило национално външно оценяване, проведено от МОН през октомври, което е трябвало да тества грамотността на децата. Целта е не да се поставят оценки, а да се види каква е реалната картина при способността на децата да четат, обобщават и анализират веднага след като са преминали в прогимназията. Проучването е правено сред 5079 ученици в 272 училища.

На децата е бил даден тест, състоящ се от три текста, и въпроси към тях. Първият от текстовете е бил приказка. Вторият е медиен и представлява писмо от деветгодишно дете към известен актьор. Третият е текст с инструкции от мобилен оператор, свързан с правата и задълженията в интернет.

Като цяло 7% от тестваните петокласници са показали компетентност, по-висока от тази, която се иска в пети клас. Те са получили от 25 до 30 точки при максимален брой 30. 75% от изпитваните са се справили без затруднения, получавайки между 10 и 24 точки. 18% имат между 0 и 9 точки, което показва трудности дори при възпроизвеждането на текста. Най-много деца са надхвърлили изискванията в Смолян, Разград и Пазарджик. С най-големи затруднения са били учениците в Шумен.

Изследването проследява и как се справят децата, в чието семейство се говори друг език, освен български. Ако при учениците, в чиито домове българският е основен език, средният резултат е 60%, при децата с майчин език турски той е 39%, а при тези с ромски - 35%. В семействата с друг език процентът на постижимост е 47.

Приказката най-лесна

Учениците, участвали в теста по четивна грамотност, най-лесно са се справили с извличането на информация от приказката. Най-трудно им е било да се ориентират в инструктажния текст, взет от листовка на мобилен оператор.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички